Current Affairs Quiz July 11 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on July 11 2016. All the recent incidents which were held on Eleventh July 2016 are drifted here as a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download this  “Current Affairs Quiz : July 11 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : July 11 2016

Current Affairs Quiz : July 11 2016

Current Affairs Quiz : July 11 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : July 11 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1.Recently who won the Wimbledon Championships of tennis 2016 in men’s single?

  • A. Andy Murray
  • B. Novak Djokovic
  • C. M Bryan
  • D. M Lopez

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- A – Andy Murray – Explanation – Britain’s Andy Murray won the 2016 Wimbledon title in men’s single category. It was his second Wimbledon title after he had won, it for first time in 2013. In final match he defeated Canada’s Milos Raonic by 6-4, 7-6(7-3), 7-6(7-2) score.

[/show_more]

2. Recently who won the Wimbledon Championships of tennis 2016 in women’s single?

  • A. Venus Williams
  • B. Timea Babos
  • C. Serena Williams
  • D. Yaroslava Shvedova

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- C – Serena Williams – Explanation –Serena Williams of United States has won 2016 Wimbledon title women’s singles category. In the final defeated Germany’s Angelique Kerber by 7-5, 6-3 score. It is William’s seventh Women’s Single Wimbledon tltle (2002, 2003, 2009, 2012 and 2015) and overall 22nd Grand Slam title.

[/show_more]

3. Recently who won the British Grand Prix of F1 2016?

  • A. Max Verstappen
  • B. Lewis Hamilton
  • C. Nico Roseberg
  • D. Daniel Ricardo

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- B -Lewis Hamilton – Explanation – Mercedes driver Lewis Hamilton from Great Britain has won 2016 British Grand Prix title of Formula One. It his overall fourth British Grand Prix title after winning it in 2008, 2014 and 2015.

[/show_more]

4. Recently who became the first woman in the world to receive the Award for Exceptional Bravery at Sea for the year 2016?

  • A. Captain Anjali Menon
  • B. Captain Baishali Menon
  • C. Caption Radha Menon
  • D. Caption Radhika Menon

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:-  D -Caption Radhika Menon – Explanation – Caption Radhika Menon became the first women in the world to receive the Award for Exceptional Bravery at Sea for the year 2016 from the International Maritime Organation (IMO).

[/show_more]

5. Recently who won the Gourmand World Cookbook Award 2015-16?

  • A. Ashima Nardin
  • B. Nimi Sunikumar
  • C. Zarine Khan
  • D. Yogesh Singh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- B – Nimi Sunilkumar – Explanation – Cookbook author and food blogger Nimi Sunilkumar has won the Gourmand World Cookbook Award for 2015-2016. She was bestowed with this award for her coobook “4” o’clock Tempations of Kerela. It was chosen for the award in the ‘Best Indian Cuisine Cookbook’ section.

[/show_more]

6. Recently who sworn-in as the acting governor of Arunachal Pradesh?

  • A. Gopal Krishna Gandhi
  • B. Keshri Nath Tripathi
  • C. Kalyan Singh
  • D. Tathagata Roy

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – D – Tathagata Roy – Explanation – Tripura Governor Tathagata Roy has sworn in as the acting Governor of Arunachal Pradesh. With this becomes 18th  Governor to be sworn as Governor of Tripura.

[/show_more]

7. Recently which terrorist was killed of the Hizbul Mujahideen in a police operation?

  • A. Burhan Wani
  • B. Mainudul Hok
  • C. Khauchad Mia
  • D. Adam Khan

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- A – Burhan Wani – Explanation – 21 people have died in Kashmir since Friday when protesters began clashing with the police in the Valley after terrorist Burhan Wani of the Hizbul Mujahideen was killed in a police operation. The state government has asked separatist leaders to help restore peace.

[/show_more]

8. Recently which legendry football coach of India passed away?

  • A. Amal Paul
  • B. Amal Roy
  • C. Amal Dutta
  • D. Amal Sarkar

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- C – Amal Dutta – Explanation- Amal Dutta, former India player and first professional full-time football coach of the country, died on 10 July 2016 following old age complications. He was 86.

[/show_more]

9. Recently which animal declared as the city animal of Guwahati?

  • A. Barasingha Deer
  • B. Gangetic River Dolphin
  • C. One horned Indian rhinos
  • D. Indian Roller

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- B – Gangetic River Dolphin – Explanation – Assam’s Guwahati became the first city in the country to have its own city animal after Kamrup metropolitan district administration declared Gangetic River dolphin as its official mascot.

[/show_more]

10. Recently Asian Development Bank (ADB) approved what amount of loan to build India’s longest river bridge across Ganga near Patna in Bihar?

  • A. $ 400 Million
  • B. $ 300 Million
  • C. $ 600 Million
  • D. $ 500 Million

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- D – $ 500 Million – Explanation – The Asian Development Bank (ADB) on 24 June 2016 approved 500 million US dollars loan to build a road bridge across the river Ganga near Patna in Bihar. Once completed, the 9.8 kilometer long bridge will be India’s longest river bridge.

[/show_more]

11. Recently which state of India launched the Child Labour Tracking System (CLTS)?

  • A. West Bengal
  • B. Assam
  • C. Uttar Pradesh
  • D. Bihar

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- D – Bihar – Explanation – Bihar Chief Minister Nitish Kumar on 12 June 2016 inaugurated Child Labour Tracking System (CLTS). The system was launched to keep a track of rescued child labour for their proper rehabilitation.

[/show_more]

12. Recently which state of India approved Senior Citizen Policy?

  • A. Odisha
  • B. Andhra Pradesh
  • C. Arunachal
  • D. Uttar Pradesh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- D – Uttar Pradesh – Explanation – Uttar Pradesh Government on 14 March 2016 approved a policy for senior citizens. Under the policy the state government will set up old age homes and also announced increase in monthly pension by 100 rupees, that is, monthly pension will increase from existing 300 rupees to 400 rupees.

[/show_more]

13. Recently who was appointed as the Accountant General of Tamil Nadu?

  • A. R Thiruppathi Venkatasamy
  • B. K K Srivastaba
  • C. T Karunakaran
  • D. A Thakur

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- A – R Thriuppathi Venkatasamy – Explanation – R Thiruppathi Venkatasamy was on 6 July 2016 appointed as the Accountant General of Economic and Revenue Sector Audit of Tamil Nadu with immediate effect. His appointment was approved by the Union Government.

[/show_more]



14. Recently which government imposed 14.5% fat tax on Junk Food in India?

  • A. West Bengal
  • B. Kerala
  • C. Andhra Pradesh
  • D. Maharashtra

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – B – Kerala – Explanation: As a measure to tackle the increasing rate of obesity, Kerala is all set to introduce the first ever ‘fat tax’ to be levied on junk and fast food items. In his budget speech, Kerala’s Minister of Finance Dr. T.M Thomas Issac proposed a tax of 14.5% on junk food including items like burgers, Pizzas, sandwiches, doughnuts, tacos, etc.

[/show_more]

15. Recently which country football team won “Euro Cup” 2016?

  • A. France
  • B. Italy
  • C. Portugal
  • D. Germany

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – C – Portugal – Explanation: ‘Cristiano Ronaldo’ will have dreamed of this moment for years. He has won almost everything there is to win for his clubs, but he had never won anything for his nations. Even in his strangest dreams, he could never have imagined that it would happen for him this way. Portugal won Euro Cup 2016.

[/show_more]

16. Recently Vice-President Hamid Ansari to inaugurated a new building, in which state in India?

  • A. Maharashtra
  • B. Telangana
  • C. Gujraat
  • D. Utter Pradesh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – D – Utter Pradesh – Explanation: Vice-President Hamid Ansari would inaugurate the new building of Utter Pradesh State Information Commission (UPSIC) in Gomtinagar area of the state capital. The programme was scheduled on July 8 but was postponed to July 11 following the festival of Eid

[/show_more]

17. Recently which government launched “II Phase of Haritha Haram Programme” in India?

  • A. Assam Government
  • B. Telangana Government
  • C. Haryana Government
  • D. Bihar Government

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – B – Telangana Government – Explanation: The second Phase of two-week long Haritha Haram Programme of Telangana Government has launched today. Haritha Haram programme of Telangana government aimed to plant 46 crore plants to improve green belt. The State Government Planned to plant a record 46 crore sapling, including 25 lakh in Hyderabad, during the season.

[/show_more]

18. Recently who appointed as “Konkan Railway CMD” in 2016?

  • A. Manish Mishra
  • B. Rahul Chandra
  • C. Subash Pathak
  • D. Sanjay Gupta

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – D – Sanjay Gupta – Explanation: Sanjay Gupta, who had been officiating as Chairman and Managing Director (CMD) of Konkan Railway Corporation Ltd.(KRCL), has been appointed as the CMD of the corporation. He is the youngest ever CMD of KRCL. Prior to his elevation, he was working as Director (Operating and Commercial) of KRCL.

[/show_more]

19. Recently who won “AAAI Lifetime Achievement Award” in 2016?

  • A. MK Mittel
  • B. Sanjay Gupta
  • C. Srinivasan K Swamy
  • D. Ravikisan K Swamy

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – C – Srinivasan K Swamy – Explanation: The Advertising Club, Madras, has in its diamond jubilee year, conferred the Distinguished Service Award (DSA) to Srinivasan K Swamy, Chairman and Managing Director, RK Swamy BBDO.

[/show_more]

20. Recently which Former Indian Football Player and Coach passed away in Kolkata?

  • A. Syed Nayeemuddin
  • B. Amal Dutta
  • C. Inder Singh
  • D. Arun Ghosh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – B – Amal Dutta – Explanation: Famed football coach Amal Dutta, who was keeping ill, passed away on Sunday (10.07.2016) here, his family said. The 86-year-old had been suffering from age related illness. “He was suffering from breathing problems, but was well till the morning. His condition deteriorated in the eveningwhen we rushed him to a hospital. The doctors tried a lot but could not help,” said his son Ashis Dutta.

[/show_more]

21. Recently Indian Government plans to clean 10 iconic places under_______?

  • A. National Mission For Manuscripts
  • B. Swabhimaan Mission
  • C. National Rural Health Mission
  • D. Swachh Bharat Mission

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – D – Swachh Bharat Mission – Explanation: The Union Minister for Drinking Water and Sanitation Narendra Singh Tomar has started that government will carry out a drive to clean 10 iconic places in the country as part of a pilot project under the ‘Swachh Bharat Mission’. Mr. Tomar said his ministry was in the process of selecting 100 iconic places for cleaning under the mission and most would be either tourist or religious spots.

[/show_more]

22. Recently which state to set up “three biotechnology hubs” in India?

  • A. West Bengal
  • B. Assam
  • C. Maharashtra
  • D. Haryana

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – A – West Bengal – Explanation: The West Bengal Government has taken up a project to set up three biotechnology hubs across the state to bring in more biotechnology innovations to the state. The three proposed biotechnology hubs will come in Bardhamman, kalimpong and Medinipur districts, they will help in the co-ordination of various departments with the Biotechnology Department in a better way.

[/show_more]

23. Recently which Portugal’s footballer signed for Valencia on three year deal?

  • A. Andre Gomes
  • B. Pizzi
  • C. Luis Neto
  • D. Nani

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – D – Nani – Explanation: Portugal winger Nani, who is preparing for Wednesday Euro 2016 semi-final against Wales, has joined Valencia from Fenerbahce on a three-year contract, the Spanish club has announced. The 29-year-old, who has scored 20 times in 101 games for his country, was on impressive form last season with 12 goals in 46 appearances for the Turkish Club.

[/show_more]

24. Recently which former Pakistan Cricketer and Umpire Passed Away?

  • A. Shafiq Ahmed
  • B. Javed Akhter
  • C. Mohsin Khan
  • D. Israr Ali

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – B – Javed Akhter – Explanation:  Javed Akhter, the former Pakistan spinner and international umpire, died in Rawalpindi on Friday. He was 75. Akhter, an off spinner, made his international debut as a 21-year old against England at Leeds in 1962. He went wicket less in the match that Pakistan lost by an innings and 117 runs. It would be his only Test in a first-class career that spanned 17 seasons, from 1959-60 to 1975-76.

[/show_more]

25. Recently which Portuguese player score winning goals in Euro Cup Final?

  • A. Cristiano Ronaldo
  • B. Nani
  • C. Raul Meireles
  • D. Eder

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – D – Eder – Explanation: Portugal football forward Eder score winning goals in Euro Cup final. Ederzito Antonio Macedo Lopes, commonly known as Eder, is a Portuguese professional footballer who played for French club Lille OSC as a forward. He started playing professionally in 2008 with Academica, and signed for Braga four years later.

[/show_more]

26. Recently Played Euro Cup final match in 2016, Portugal beat __________?

  • A. France
  • B. Germany
  • C. Spain
  • D. Belgium

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans: – A – France – Explanation:  Portugal has beaten France 1-0 and the champions of Euro Cup. Such contrasting emotions from the two sides. Tears from both, but for many different reasons Cristiano Ronaldo’s sadness has turned to joy, while many of the France players look inconsolable as they sit dejected on the turf.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: July 11 2016

 Do not forget to check the following topics