Current Affairs Quiz : April 01 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on April 01 2017. All the recent incidents which were held on Frist April 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : April 01 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : April 01 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz April 01 2017

Current Affairs Quiz : April 01 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : April 01 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Which Tiger reserve became first in India gets official mascot?



  • A. Kanha
  • B. Manas
  • C. Sunderbans
  • D. Periyar

Show Answer

Answer: A – KanhaExplanation – Kanha Tiger Reserve in the last week of March 2017 became the first tiger reserve in India to officially introduce a mascot, named Bhoorsingh the Barasingha. The step was taken to present the hard ground swamp deer as the spirit of the reserve. It will also spread awareness to save the species from possible extinction. Barasingha (swamp deer) is the state animal of Madhya Pradesh. The Kanha tiger reserve is the only place in the world where the species exists.

Hide

2. Recently in which state BHEL commissioned 800 MW Supercritical Thermal Power Plant?

  • A. Kerala
  • B. Karnataka
  • C. Jammu & Kashmir
  • D. Sikkim

Show Answer

Answer: B – Karnataka – Explanation – The Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL) on 30 March 2017 commissioned a 800 MW supercritical thermal power plant in Raichur District of Karnataka. This is the second unit of the 2×800 MW Yeramarus Thermal Power Station, the first unit of which was successfully commissioned in early March 2017. The plant which was commissioned on 15 March 2017 is also the BHEL’s first 800 MW Supercritical Thermal Power Plant.

Hide

3. Recently which state government officially launched LED lights, Energy Saving Fans Distribution scheme?

  • A. Uttarakhand
  • B. Uttar Pradesh
  • C. Himachal Pradesh
  • D. Haryana

Show Answer

Answer: C – Himachal PradeshExplanation – The Chief Minister of Himachal Pradesh Virbhadra Singh officially launched the LED Lights, Energy Saving Fans Distribution scheme on March 29, 2017. As the part of the scheme, LED tube lights and energy efficient fans are distributed to promote energy saving.

Hide

4. On 30 March 2017 the parliament passed ____________________ Bill 2017.

  • A. Finance
  • B. Agriculture
  • C. Infrastructure
  • D. Petroleum

Show Answer

Answer: A – Finance – Explanation – On 30 March 2017, the Indian parliament passed Finance Bill 2017. The passage of this bill before the beginning of next financial year justifies Govt.’s move of advancing the date of presenting Union Budget and thus will lead to early implementation of proposals.

Hide

5. Recently who released the postage stamp on Cub Scouts?

  • A. Dr. Jitendra Singh
  • B. Dr. Mahesh Sharma
  • C. Anil Madhav Dave
  • D. Manoj Sinha

Show Answer

Answer: D – Manoj SinhaExplanation – To commemorate the Centenary year of Cub Scouts in India and abroad, Minister of Communications and Minister of State for Railways, Shri Manoj Sinha released a Postal Stamp on Cub Scouts on March 30, 2017.

Hide

6. Name the Union Minister who recently inaugurates new child care centre for child cancer patients in Mumbai.

  • A. Faggan Singh Kulaste
  • B. Parshottam Rupala
  • C. Nitin Jairam Gadkari
  • D. Ramvilas Paswan

Show Answer

Answer: C – Nitin Jairam Gadkari – Explanation – The Union Minister for Road Transport and Highways and Shipping, Nitin Gadkari inaugurated a new child care centre in Mumbai for children who have cancer on 30 March 2017. The centre has been developed by the Mumbai Port Trust (MbPT) as a part of its corporate social responsibility (CSR) for the child patients of Tata Memorial hospital. The inauguration was attended by veteran Bollywood actor Nana Patekar, who along with Gadkari took a tour around the new facility and interacted with the child patients.

Hide

7. Who became the first Muslim to join NYPD’s Emergency service unit?

  • A. Ali Javed
  • B. Mohammed Ali
  • C. Ali Khan
  • D. Ali Jafar

Show Answer

Answer: A – Ali Javed – Explanation – Sergeant Ali Javed in the last week of March 2, 17 made history by becoming the first Muslim to join the Emergency Service Unit of the New York City Police Department (NYPD). With this, Sergeant Javed has also become the first Pakistani American to join the elite services.

Hide

8. Recently which country’s Prime Minister came to India in his five day visit?

  • A. Canada
  • B. Thailand
  • C. Malaysia
  • D. Iran

Show Answer

Answer: C – MalaysiaExplanation – The five-day state visit of Malaysian Prime Minister Mohd Najib Tun Abdul Razak, his third to India as Prime Minister, will see both sides discuss projects worth $5 billion as well as hold discussions on infrastructure, defence cooperation, air services arrangements, tourism and cultural relations.

Hide

9. Recently which country approved first West Bank settlement in 20 years?

  • A. Syria
  • B. Israel
  • C. Lebanon
  • D. Jordan

Show Answer

Answer: B – Israel – Explanation – Israel has approved the establishment of its first new Jewish settlement in the occupied West Bank in two decades.The security cabinet voted unanimously to begin construction on a hilltop known as “Geulat Zion”, near the Palestinian city of Nablus. It will be used to house some 40 families whose homes were cleared from an unauthorised settlement outpost.

Hide

10. Who set to became India’s 46th Grandmaster in Chess?

  • A. Srinath Narayanan
  • B. Alexander Morozevich
  • C. Krishnan Sasikiran
  • D. Anish Giri

Show Answer

Answer: A – Srinath NarayananExplanation – Chennai’s Srinath Narayanan is set to become India’s 46th Grandmaster after he defeated Spanish GM David Anton Guijarro at the ongoing Sharjah Masters 2017 chess tournament.

Hide

11. Name the smart phone company who throw out Chinese employee who allegedly insulted Indian Flag.

  • A. Oppo
  • B. Elephone
  • C. Gionee
  • D. Haier

Show Answer

Answer: A – OppoExplanation – Chinese mobile phone company Oppo sacks the Chinese employee who allegedly tore apart an Indian flag and threw it in a dustbin outside the office at its Noida factory.

Hide

12. Which E-commerce industry recently agrees to acquires Dubai based online retailer Souq.com?

  • A. Flipkart
  • B. Homeshop 18
  • C. Future bazaar
  • D. Amazon

Show Answer

Answer: D – Amazon – Explanation – Amazon.com Inc. has agreed to buy Dubai-based online retailer Souq.com, betting that e-commerce in the Middle East is poised to take off.

Hide

13. Who is the railway minister of India that launched High Speed Internet service at National Rail Museum?

  • A. Uma Bharati
  • B. Suresh Prabhu
  • C. Piyush Goel
  • D. Manoj Sinha

Show Answer

Answer: B – Suresh Prabhu – Explanation – Suresh Prabhu, the Minister of Railways launched a high speed free WiFi service for the visitors at National Rail Museum, New Delhi on March 30, 2017.

Hide

14. Who has been appointed as the new brand ambassador of the Germany’s Montblanc International?

  • A. AB de Villiers
  • B. Hashim Amla
  • C. Johan Botha
  • D. David Miller

Show Answer

Answer: A – AB de Villiers – Explanation – AB de Villiers, has been announced as Montblanc’s new brand ambassador, representing the luxury Maison in South Africa and India.

Hide

15. Recently Rail Minister released the book titled “Indian Railway- the Weaving of a National Tapestry” was author by whom?

  • A. Bibek Debroy
  • B. Sanjay Chadha
  • C. Vidya Krishnamurthi
  • D. All the above

Show Answer

Answer: D – All the above – Explanation – A book on the history of Indian Railways titled “Indian Railway-The weaving of a National Tapestry” was inaugurated by the Union Minister of Railways, Shri Suresh  Prabbakar Prabhu on March 30, 2017.  Author: The book has been jointly authored by Shn Bibek Debroy (Member, NITI Aayog),  Shri Sanjay Chadha (Joint Secretary, Ministry of Commerce) & Ms. V,dya Krishnamurthi.

Hide

Video Current Affairs Quiz: April 01 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query