Search Here

Current Affairs Quiz : April 02 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on April 02 2017. All the recent incidents which were held on Second April 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : April 02 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : April 02 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz April 02 2017

Current Affairs Quiz : April 02 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : April 02 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Name the Road Transport and Highways Minister of India who recently launched apps for enforcement of traffic rules.

  • A. Nitin Jairam Gadkari
  • B. Ramvilas Paswan
  • C. Dr. Mahesh Sharma
  • D. Anil Madhav Dave

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Nitin Jairam Gadkari – Explanation –The Union Ministry of Road Transport and Highways has launched two mobile applications —e-challan and m-parivahan to provide a comprehensive digital solution for enforcement of traffic rules. These applications will provide access to various services and information, and enable citizens to report any traffic violation or road accident.

[/show_more]

2. Recently in which city Union Minister unveils online vigilance clearance system e-service book?

  • A. Noida
  • B. New Delhi
  • C. Lucknow
  • D. Chandigarh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – New DelhiExplanation – The Union Government has launched the Online Vigilance Clearance System and e-Service Book in New Delhi. It was launched by Union Minister Jitendra Singh in New Delhi. The online system aims to fast track process of cases of vigilance clearance for senior-level appointments in central government.

[/show_more]

3. Name the Chief Minister of Bihar who announced that the state government will provide a subsidy on power bill to the consumers.

  • A. Sarbananda Sonowal
  • B. Nitish Kumar
  • C. Shivraj Singh Chouhan
  • D. Raghubar Das

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Nitish Kumar – Explanation – The Chief Minister of Bihar Nitish Kumar announced on 31 March 2017 that the state government would be providing a subsidy on power bill to the consumers instead of power companies from the 2017-18 fiscal year. The announcement was made in the state assembly in the presence of Energy minister Bijendra Prasad Yadav. The move comes six days after Bihar Electricity Regulatory Commission (BERC) introduced an unprecedented hike of 55 per cent in power tariI that sparked protests all across the state.

[/show_more]

4. Recently Dr. N M Namboodiri renowned Indian historian and writer was died at the age of

  • A. 74
  • B. 73
  • C. 72
  • D. 81

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – 73 – Explanation – Dr N M Namboodiri, renowned Indian historian and writer, died on March 30, 2017 after prolonged illness at Mannar in Alapuzha district of Kerala.He was 73.

[/show_more]

5. Recently which state government Implements 7th Pay Commission for State Employees from April 2017?

  • A. Madhya Pradesh
  • B. Uttarakhand
  • C. Rajasthan
  • D. Chhattisgarh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – ChhattisgarhExplanation – The state government of Chhattisgarh has announced to implement the Seventh Central Pay Commission for the state government employees from April 1, 2017, the beginning of new financial year.

[/show_more]

6. Recently Astronaut Peggy Whitson breaks Sunita Williams record of most Spacewalks by a woman, she is associated with which country?

  • A. America
  • B. Japan
  • C. England
  • D. Germany

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – America – Explanation – American Astronaut Peggy Whitson floated outside the International Space Station (ISS), which makes the eighth career Space-Walk by her on March 31, 2017. By this walk, Peggy Whitson broke the record of seven Space-Walks which was previously held by American Astronaut Sunita Williams.

[/show_more]

7. Recently which country declares its Association status with International Energy Agency?

  • A. India
  • B. Pakistan
  • C. Japan
  • D. Germany

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A- IndiaExplanation – India on 30 March 2017 declared its ‘Association’ status with the International Energy Agency (IEA). In this regard, Union Minister of Power & Renewable Energy Piyush Goyal handed over the formal letter to Fatih Birol, Executive Director of IEA.

[/show_more]

8. Which country becomes World’s first country to ban metal mining?

  • A. Ecuador
  • B. El Salvador
  • C. Jamaica
  • D. Bolivia

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – El Salvador – Explanation – Central America’s smallest nation El Salvador became first country in the world to ban metal mining nationwide. In this regard, it has passed a law that bans all mining for gold and other metals. The law imposes broad prohibition on the extraction of minerals to protect the nation’s allegedly quite fragile environment, water reservoirs and reduce social tension

[/show_more]

9. Recently P V Sindhu beats whom to enter into the semifinal of India Open Super Series?

  • A. Saina Nehwal
  • B. Sung Ji Hyun
  • C. Ashwini Ponnappa
  • D. Carolina Marin

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Saina Nehwal – Explanation – Olympic silver medallist P V Sindhu has prevailed over compatriot Saina Nehwal in a hard-fought straight-game encounter to advance to the semifinals of the India Open Super Series in New Delhi. Sindhu emerged victorious over her senior pro 21-16 22-20 in the much-anticipated contest to set up a clash with second-seeded Korean Sung Ji Hyun in the semifinals.

[/show_more]

10. Which city will host the Asian Athletics Championships from July 6, 2017?

  • A. New Delhi
  • B. Bhubaneswar
  • C. Chandigarh
  • D. Hyderabad

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Bhubaneswar – Explanation – 22nd Asian Athletics Championships will be hosted by Bhubaneswar which is going to be conducted from July 6, 2017. The information was announced by Asian Athletics Association (AAA). The venue was decided after the 86th Council Meeting of AAA.

[/show_more]

11. Which Indian cricketer was conferred with Padma Shree award by the President of India recently?

  • A. Virat Kohli
  • B. M S Dhoni
  • C. Sachin Tendulkar
  • D. Yuvraj Singh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: A – Virat Kohli – Explanation – Virat Kohli was on March 30, 2017 conferred with the Padma Shri Award by President Pranab Mukherjee at a ceremony at the Rashtrapati Bhavan.

[/show_more]

12. Name the Indian hockey team captain who recently conferred with Padma Shree the prestigious award.

  • A. Manpreet Singh
  • B. Sardar Singh
  • C. PR Sreejesh
  • D. Kdangbm Kothajit Singh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: C – PR SreejeshExplanation – Indian senior men’s hockey team captain P R Sreejesh dedicated the Padma Shri award to his teammates soon after he was nominated for the prestigious recognition.

[/show_more]

13. Recently Devi Prasad Dwivedi was awarded with Padma Bhushan, he was from the field of

  • A. Art – Music
  • B. Literature & Education
  • C. Medicine
  • D. Others-Spiritualism

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: B – Literature & Education – Explanation – Nilamber Dev Sharma is an Indian writer and teacher, known for his scholarship in Sanskrit literature. The Government of India honored Sharma in 2017, with the Padma Bhushan.

[/show_more]

14. Who are awarded with Padma Shree in the field of Medicine?

  • A. Mohammed Abdul Waheed
  • B. Madan Madhav Godbole
  • C. Devendra Dayabhai Patel
  • D. All the above

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: D – All the aboveExplanation – With them four others were conferred with the Padma Shree by the President of India on 30 March 2017.

[/show_more]

15. Who was named player of the year for 2016 in Asian Hockey Awards?

  • A. S V Sunil
  • B. Harmanpreet Singh
  • C. Sardar Singh
  • D. None of these

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: – A – S V Sunil – Explanation – India forward SV Sunil was named the Asian Hockey Federation (AHF) Player of the Year for 2016, with Harmanpreet Singh chosen as the Promising Player of the Year in the continental body’s annual awards. SV Sunil was the favourite for the award among national team coaches of Asia, who made the nominations based on performances during 2016.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: April 02 2017

 


Do not forget to check the following topics

Last Updated on by jbigdeal