Current Affairs Quiz : April 05 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on April 05 2017. All the recent incidents which were held on Fifth April 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : April 05 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : April 05 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz April 05 2017

Current Affairs Quiz : April 05 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : April 05 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently who inaugurated International Center for Foot and Mouth Disease in Odisha?



  • A. Radhamohan Singh
  • B. Nitin Jairam Gadkari
  • C. Ananthkumar
  • D. Harsimrat Kaur Badal

Show Answer

Answer: A – Radhamohan SinghExplanation – India’s first International Centre for Foot and Mouth Disease (ICFMD) has been inaugurated by Union Agriculture Minister Radha Mohan Singh at Argul near Bhubaneswar in Odisha on 1st April 2017. This centre will play a key role in protecting livestock from Foot-and-Mouth Disease Virus (FMDV).

Hide

2. Recently which state government launched mobile application MP e-Nagarpalika to provide Municipal Services Online?

  • A. Maharashtra
  • B. Rajasthan
  • C. Madhya Pradesh
  • D. Himachal Pradesh

Show Answer

Answer: C – Madhya Pradesh – Explanation – The Madhya Pradesh government has launched mobile application MP e-Nagarpalika to provide various municipal services online. The App was launched by Chief Minister of Madhya Pradesh Shivraj Singh Chouhan.

Hide

3. Which state PSC will be the first to go paperless?

  • A. Uttarkhanda
  • B. Himachal Pradesh
  • C. Gujarat
  • D. Rajasthan

Show Answer

Answer: B – Himachal PradeshExplanation – The candidates appearing or preparing for competitive examinations (HAS, IAS and others) in Himachal Pradesh would soon be able to access entire information online as the State Public Service Commission (PSC) is all set to launch e-Governance Project to start paperless functioning, making it the first PSC of the country to do so.

Hide

4. Recently in which city first biogas bus was launched?

  • A. Pune
  • B. Indore
  • C. Agartala
  • D. Kolkata

Show Answer

Answer: D – KolkataExplanation – A city based company has launched the first biogas fuelled bus in Kolkata keeping a flat fare of just Re 1. All buses will have a flat fare of Re 1 irrespective of the distance, even in excess of 40 km. Presently the lowest fare in a Kolkata bus is Rs 6. The first bus will run a distance of 17 km between Ultadanga and Garia in the southern fringes of the city and Phoenix India will run the biogas service from its Corporate Social Responsibility fund.

Hide

5. Recently which state hosts 19th commonwealth forestry conference?

  • A. Uttarakhand
  • B. Jharkhand
  • C. Tamil Nadu
  • D. Karnataka

Show Answer

Answer: A – Uttarakhand – Explanation – The 19th Commonwealth Forestry Conference (CFC), 2017 begins at Forest Research Institute (FRI) in Dehradun, Uttarakhand on April 3, 2017. The conference is inaugurated by Uttarakhand Governor Dr. K.K. Paul at Dehradun.The 5 day conference is conducted on a theme Forests for Prosperity and Posterity.

Hide

6. Recently President of India Pranab Mukherjee is on an official three days visit to these states?

  • A. West Bengal
  • B. Jharkhand
  • C. Bihar
  • D. All the above

Show Answer

Answer: D – All the above – Explanation – President of India Mr. Pranab Mukherjee is on an official visit to West Bengal, Jharkhand and Bihar from 1st – 3rd April 2017.

Hide

7. Recently which country hosted Mega-conference of World Parliamentarians?

  • A. Bangladesh
  • B. Pakistan
  • C. Sri Lanka
  • D. Nepal

Show Answer

Answer: A – Bangladesh – Explanation – The 136th Mega-Conference of World Parliamentarians has begun in Dhaka on April 1, 2017.The conference was inaugurated by Prime Minister of Bangladesh, Sheikh Hasina. She will also release a commemorative postage stamp and launch Inter-Parliamentary Union (IPU) web television.

Hide

8. Recently which country’s a group of scientist has discovered a massive extra solar planet using X-ray observations?

  • A. UK
  • B. USA
  • C. India
  • D. Japan

Show Answer

Answer: C – India – Explanation – A group of scientist from India has discovered indications of a massive planet orbiting a low mass X-ray binary star system. The planet was discovered by scientists from Raman Research Institute, Bangalore A Massive Extra-solar planet discovered using X-ray observations and University of Delhi. The results of the discovery have been published in Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Hide

9. At the age of _______________ Pop art pioneer James Rosenquits was died.

  • A. 82
  • B. 83
  • C. 87
  • D. 89

Show Answer

Answer: B – 83 – Explanation – Artist James Rosenquist who well known for his pop art movement works, has died in  Pop art pioneer James Rosenquist dies at 83 New York, USA . He was 83.

Hide

10. Recently who wins the Men’s single title at 33rd edition of 2017 Miami Open?

  • A. Roger Federer
  • B. Rafael Nadal
  • C. Nicholas Monroe
  • D. Marcelo Melo

Show Answer

Answer: A – Roger Federer – Explanation – Roger Federer beat Rafael Nadal for the 3rd time this season and 4th in succession. This was Federer’s 1st Miami title since 2006 and clinches back to back 1000 Series titles.

Hide

11. Who wins the Women’s single title 2017 Miami Open?

  • A. Nicholas Monroe
  • B. Johanna Konta
  • C. Gabriela Dabrowski
  • D. Sania Mirza

Show Answer

Answer: B – Johanna KontaExplanation – In becoming the first British woman to lift the Miami Open trophy, Jo Konta scored the nation’s most notable win by a female tennis player since Virginia Wade won Wimbledon in 1977, and reached World No 7 in the process.

Hide

12. Who wins the Women’s doubles title 2017 Miami Open?

  • A. Gabriela Dabrowski
  • B. Xu Yifan
  • C. Sania Mirza
  • D .Barbora Strýcová

Show Answer

Answer: A & B – Gabriela Dabrowski and Xu Yifan  – Explanation – Indian tennis star Sania Mirza and her Czech partner Barbora Strycova were stunned by unseeded giantkillers Gabriela Dabrowski of Canada and Xu Yifan from China in the women’s doubles summit clash of the Miami Open in Miami.

Hide

13. Recently who was re-appointed Bajaj Allianz CEO for five years?

  • A. Tapan Singhel
  • B. Tarun Chugh
  • C. Anuj Agarwal
  • D. Indira Banerjee

Show Answer

Answer: A – Tapan SinghelExplanation – Tapan Singhel has been re-appointed as MD and CEO for Bajaj Allianz General Insurance for a period of five years from April 1, 2017 to April 1, 2022.

Hide

14. Name the personality who recently sworn in as the Ecuador President.

  • A. Lenin Moreno
  • B. Guillermo Lasso
  • C. Julian Assange
  • D. None of these

Show Answer

Answer: A – Lenin Moreno – Explanation – Ruling Party of Ecuador, Alianza PAIS candidate Lenin Moreno won the Ecuador’s presidential election held on April 3, 2017. He defeated conservative former banker Guillermo Lasso who demands a recount after three exit polls.

Hide

15. Who has been appointed as Permanent Representative to Geneva UN offices from India?

  • A. Ajit Kumar
  • B. Rajiv Kumar Chander
  • C. Ayush Shukla
  • D. Nagender Singh

Show Answer

Answer: B – Rajiv Kumar Chander – Explanation – Rajiv Kumar Chander, who is from 1983 batch Indian Foreign Service (IFS) officer, has been appointed the Ambassador and Permanent Representative of India to the UN offices in Geneva (UNOG) on March 30, 2017. He will succeed Ajit Kumar, who is from 1979 batch Indian Foreign Service (IFS) at the Geneva office in May, 2017.

Hide

Video Current Affairs Quiz: April 05 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query