Current Affairs Quiz : April 06 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on April 06 2017. All the recent incidents which were held on Sixth April 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : April 06 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : April 06 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz April 06 2017

Current Affairs Quiz : April 06 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : April 06 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently Centre sanctions Rs. 98 crore for tourism development in which state?



  • A. Assam
  • B. West Bengal
  • C. Sikkim
  • D. Tripura

Show Answer

Answer: A – AssamExplanation – Union Ministry of Tourism has sanctioned Rs 98.35 crores for tourism development in Assam. The information was announced by Union Minister of State for Tourism and Culture Dr. Mahesh Sarma while meeting Assam chief minister Sarbananda Sonowal.

Hide

2. Recently in which state Berhampur Thakurrani Yatra festival begins?

  • A. Gujarat
  • B. Odisha
  • C. Bihar
  • D. Uttarakhand

Show Answer

Answer: B – OdishaExplanation – The festival of Goddess Budhi Thakurani called Berhampur Thakurani Yatra begun in southern Odisha on April 3, 2017. The month long festival will be celebrated by the weaving community, known as Devangiris.

Hide

3. Which state government has banned the usage of polythene bags which is manufacture below 50 microns recently?

  • A. Sikkim
  • B. Karnataka
  • C. Jammu & Kashmir
  • D. Punjab

Show Answer

Answer: C – Jammu & Kashmir – Explanation – The Jammu & Kashmir state government has banned the usage of polythene bags which is manufactured below 50 microns from April 3, 2017. The ban was officially announced by Minister for Forest, Environment and Ecology, Choudhary Lal Singh.

Hide

4. At the age of _________________ the noted scriptwriter Ajey Jhankar was died.

  • A. 59
  • B. 62
  • C. 53
  • D. 57

Show Answer

Answer: D – 57 – Explanation – Ajey Jhankar, the noted author and filmmaker passed away on April 3, 2017. He was born on September 1, 1959 in Pune. He served as a Director of MM Activ Sci-Tech Communications Pvt. Ltd from January 2000.He was the writer of Marathi novel “Sarkarnama“.

Hide

5. Recently at the age of _________________ a Hindustani classical vocalist Kishori Amonkar was died.

  • A. 84
  • B. 87
  • C. 83
  • D. 80

Show Answer

Answer:  A – 84Explanation – Classical singer Kishori Amonkar passed away at the age of 84 at her house in Mumbai on April 3, 2017. Amonkar body was kept at Ravindra Natya Mandir in Prabhadevi for people to pay their Kishori Amonkar a Hindustani classical vocalist passed awaylast respects.

Hide

6. Recently petroleum Minister Dharmendra Pradhan has launched BS-IV Grade Fuel after ban of this?

  • A. BS-V
  • B. BS-II
  • C. BS-III
  • D. All the above

Show Answer

Answer: C – BS-IIIExplanation – Dharmendra Pradhan, Minister of State (I/C) for Petroleum and Natural Gas officially launched the low emission Bharat stage (BS)-IV Grade fuel in Bhubaneswar on April 1, 2017. The launch was made on the special occasion of Utkal Diwas which is the foundation day of Odisha.

Hide

7. Name the woman voted for the second most beautiful woman in the world.

  • A. Michelle Obama
  • B. Priyanka Chopra
  • C. Angelina Jolie
  • D. Emma Watson

Show Answer

Answer: B – Priyanka ChopraExplanation – Priyanka Chopra has defeated famous personalities like Angelina Jolie, Emma Watson, Blake Lively and Michelle Obama to become the second most beautiful woman in the world. In a poll done by Las Angeles based photo, journal, and video-sharing social media network, BuzzNet, Priyanka is just behind Pop diva Beyonce, who is topping the list.

Hide

8. Which day is celebrated as International Day for Mine Awareness?

  • A. April 4
  • B. April 5
  • C. April 6
  • D. April 3

Show Answer

Answer: A – April 4 – Explanation – The International Day for Mine Awareness and Assistance in Mine Action was celebrated on April 4, 2017.

Hide

9. At the age of _______________ the LGBT rainbow flag creator Gilbert Baker was passes away.

  • A. 60
  • B. 62
  • C. 65
  • D. 67

Show Answer

Answer: C – 65  – Explanation – Gilbert Baker, a gay rights activist and the creator of the iconic Rainbow Flag passed away on April 4, 2017. Baker was born on June 2, 1951 in Kansas, USA. He was a part of a gay rights community in San Francisco in 1970.He had also served for the U.S Army for two years.

Hide

10. Which country’s parliament has presented the Bill to make equal payment for men and women?

  • A. Iceland
  • B. Finland
  • C. Sweden
  • D. Norway

Show Answer

Answer: A – IcelandExplanation – Iceland’s parliament has presented a bill that would require public and private businesses to prove they offer equal pay to employees, in what would be the first such requirement in the world. Iceland ranks first on the World Economic Forum’s 2015 Global Gender Gap Index, followed by fellow Nordic nations Norway, Finland and Sweden. The new law aims to close a seven percent wage gap between men and women in the island nation.

Hide

11. Recently RBI has cleared a proposal to introduce new currency notes of

  • A. Rs 1000
  • B. Rs 200
  • C. Rs 50
  • D. Rs 300

Show Answer

Answer: B – Rs 200Explanation – India’s central bank, the Reserve Bank of India (RBI) has cleared a proposal to introduce new currency notes of Rs 200 on April 3, 2017. The proposal was cleared during the RBI board meeting held in March, 2017. The information was passed by officials from RBI.

Hide

12. Which of the following bank has set up separate Enforcement Department?

  • A. Reserve Bank of India
  • B. State Bank of India
  • C. Punjab National Bank
  • D. Central Bank of India

Show Answer

Answer: A – Reserve Bank of India – Explanation – Minister of State in the Ministry of Finance, Mr. Santosh Kumar Gangwar informed Lok Sabha that Reserve Bank of India (RBI) is planning to set up a separate in-house Enforcement Department which will be operational from 3rd April 2017. This Department will be responsible for framing broad policy related to enforcement and take action against registered entities that violate it. It will function as centralised department to deal with banks exclusively for enforcement action such as issuing warning or imposing penalty.

Hide

13. Recently who was named as IDBI bank MD and CEO?

  • A. Mahesh Kumar Jain
  • B. Anurag Bhushan
  • C. Tapan Singhel
  • D. Tarun Chugh

Show Answer

Answer: A – Mahesh Kumar JainExplanation – The Former MD and CEO of Indian Bank, Mahesh Kumar Jain took charge as the MD and CEO of Industrial Development Bank of India (IDBI) Bank on April 4, 2017.ii. The former MD and CEO of IDBI Bank, K Kharat has been transferred to Indian bank.

Hide

14. Which company appointed Indian cricketer MS Dhoni as CEO for 1 day?

  • A. Castrol
  • B. Valvoline
  • C. Gulf Oil
  • D. Servo

Show Answer

Answer: C – Gulf OilExplanation – The former Indian cricket team skipper MS Dhoni became an acting Chief Executive  Indian Cricketer MS Dhoni named CEO of Gulf Oil for 1 dayOfficer (CEO) of Gulf Oil India just for a day on April 3, 2017.

Hide

15. Recently Geetha Johri was appointed as first woman police chief of which state?

  • A. Punjab
  • B. Haryana
  • C. Gujarat
  • D. Delhi

Show Answer

Answer: C – Gujarat – Explanation – Director General of Police (DGP) Geetha Johri was appointed as Police Chief (in-charge) of Gujarat on April 4, 2017. By this, Johari has become the 1st woman IPS officer to be appointed as the Police Chief in Gujarat.

Hide

Video Current Affairs Quiz: April 06 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query