Current Affairs Quiz : April 07 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on April 07 2017. All the recent incidents which were held on Seventh April 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : April 07 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : April 07 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz April 07 2017

Current Affairs Quiz : April 07 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : April 07 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Which state will host its first ever surfing festival in May 2017?



  • A. Karnataka
  • B. Gujarat
  • C. Tamil Nadu
  • D. Maharashtra

Show Answer

Answer: A – KarnatakaExplanation – Karnataka Tourism will host its first-ever surfing festival between May 27-29        2017. The festival will be held at the Sasithithlu Beach in Mangalore. Along with this, the state’s tourism ministry is also planning to introduce a set of recreational activities which will include skydiving and motorcycle tourism.

Hide

2. Recently Asia’s largest tulip garden opens for tourists in which city?

  • A. Leh
  • B. Nainital
  • C. Srinagar
  • D. Dharamshala

Show Answer

Answer: C – Kashmir – Explanation – Srinagar’s Indira Gandhi Memorial Tulip Garden (Formerly known as Siraj Bagh), Asia’s largest tulip garden, was opened to the public, marking the beginning of the new tourism season in the valley. The opening of the garden also marked the beginning of a mega 15-day tulip festival, part of the Bahaar-e-Kashmir event in Srinagar.

Hide

3. Which day is observed as National Maritime Day?

  • A. April 4
  • B. April 5
  • C. April 6
  • D. April 7

Show Answer

Answer: B – April 5 – Explanation – 54th National Maritime Day is celebrated on 5th April 2017 since 1964  to mark the day when the first voyage of the SS Loyalty, the first ship of Scindia Steam Navigation Company towards United Kingdom from Mumbai on this day in 1919.

Hide

4. Recently which state government has announced to provide one time grant of Rs. 21,000 to families for third girl child?

  • A. Jammu & Kashmir
  • B. Odisha
  • C. Punjab
  • D. Haryana

Show Answer

Answer: D – HaryanaExplanation – In its ongoing efforts to combat the problem of declining child sex ratio in the state, Haryana State Govt. has announced to provide one-time grant of Rs 21,000 to all those families whose third girl child was born after August 24, 2015 under the currently operational ‘Aapki Beti Humari Beti’ scheme.

Hide

5. Recently by the Chief Minister Mamata Banerjee declared Jhargram as the 22nd district of this state?

  • A. West Bengal
  • B. Assam
  • C. Manipur
  • D. Tripura

Show Answer

Answer: A – West Bengal – Explanation – West Bengal Chief Minister Mamata Banerjee declared Jhargram as the 22nd district of West Bengal, fulfilling a longstanding demand of its residents. A Rs 200 crore budget has been sanctioned for Jhargram’s development. Building a new stadium at Nayagram and renovating the Jhargram stadium are part of government’s agenda.

Hide

6. Recently which country officially recognizes Bitcon as Currency?

  • A. Japan
  • B. Norway
  • C. Korea
  • D. Thailand

Show Answer

Answer: A – JapanExplanation – A new Japanese law that defines digital currencies as a legal payment method goes into effect on April 1, 2017. That law applies the country’s know-your-customer and anti-money-laundering regulations to Bitcoin and other crypto currencies, require exchanges to meet capital and cyber security requirements, and will subject those exchanges to annual audits.

Hide

7. According to the WTTC this country is the world’s 7th largest tourism economy in term of GDP?

  • A. Algeria
  • B. Poland
  • C. Cuba
  • D. India

Show Answer

Answer: D – IndiaExplanation – According to a new report released by World Travel and Tourism Council (WTTC), India’s travel and tourism sector ranks 7th in the world in terms of its total contribution to the country’s Gross Domestic Product (GDP).

Hide

8. What is the name of first NATO member to launched cyber command?

  • A. Canada
  • B. Germany
  • C. France
  • D. Denmark

Show Answer

Answer: B – GermanyExplanation – Germany is the first NATO (North Atlantic Treaty Organization) state to launch a “self-contained” cyber command unit to protect from growing attacks. The Bundeswehr’s Cyber and Information Space (CIR) boast a status of army, navy, and air force.

Hide

9. Which cricket player named Wisden’s leading cricketer in the World for 2016?

  • A. Virat Kohli
  • B. AB de Villiers
  • C. Chris Gayle
  • D. David Miller

Show Answer

Answer: A – Virat KohliExplanation – Indian captain Virat Kolhi was named Wisden’s Leading Cricketer in the World for 2016. Kohli amassed 1215 Test runs at a stupendous average of 75.93 last year. Ten ODI appearances fetched him 739 runs at 92.37, while he scored 641 T20 International runs at 106.83.

Hide

10. Name the Usain Bolt successor 12 yrs old Jamaican sprinter runs 200m in 23 secs, 2 secs short of world record?

  • A. Brianna Lyston
  • B. Carl Lewis
  • C. Tyson Gay
  • D. Florence Griffith-Joyner

Show Answer

Answer: A – Brianna Lyston – Explanation – At the 2017 Boys and Girls Championships, Brianna Lyston (12-year-old Jamaican female athlete) left her competitors in her wake to win the 200m race in the Caribbean nation, clocking a time of 23.72 seconds – almost within two seconds of the senior world record set by Florence Griffith-Joyner at the 1988 Olympics. It is little wonder she is being immediately compared to the exploits of her all-conquering compatriot Usain Bolt.

Hide

11. What is the name of Bangladeshi cricket player who has recently announced retirement from Twenty20 Internationals?

  • A. Mustafizur Rahman
  • B. Shakib Al Hasan
  • C. Mashrafe Mortaza
  • D. Tamim Iqbal

Show Answer

Answer: C – Mashrafe MortazaExplanation – Bangladesh captain Mashrafe Mortaza announced his retirement from T20I cricket. Mortaza, who led Bangladesh in the 2016 ICC World T20, will feature in the T20I series against Sri Lanka – with the game at R Premdasa stadium, Colombo on April 6 being his last. Beloved by fans, the 33-year-old played 52 T20I to claim 39 wickets and score 368 runs. He led Bangladesh in 27 of his 52 Twenty20 internationals and won nine matches.

Hide

12. Recently in which stadium the 10th Edition of IPL opening match played?

  • A. Rajiv Gandhi International stadium, Uppal
  • B. MCA stadium, Pune
  • C. M Chinnaswamy Stadium, Bangalore
  • D. Wankhede Stadium, Mumbai (N)

Show Answer

Answer: A – Rajiv Gandhi International stadium, Uppal – Explanation – The 10th season of world’s most-decorated Twenty20 (T20) extravaganza, the Indian Premier League (IPL) go underway on April 5, 2017. The first match, as always, played between the defending champions and the runners-up of the previous edition at the former’s den. In this case, Sunrisers Hyderabad (SRH), the reigning champions, take on Royal Challengers Bangalore (RCB) at the Rajiv Gandhi International Stadium in Uppal, Hyderabad.

Hide

13. What is the name of private sector bank has launched the 811 banking app recently to double its customer?

  • A. Kotak Mahindra Bank
  • B. HDFC Bank
  • C. Yes Bank
  • D. Citi Bank

Show Answer

Answer: A – Kotak Mahindra BankExplanation – Indian financial services conglomerate, Kotak Mahindra Bank announced the launch of 811, a full-service digital banking ecosystem on mobile. 811 offers a completely digital and paperless account opening experience across nearly 700 locations in India. It can be opened anywhere, anytime, within five minutes, using Kotak’s mobile banking app – the top rated banking app (as per Google Play Store) in India.

Hide

14. Recently this gets the license from RBI to start payment bank?

  • A. Airtel Payments Bank
  • B. Aditya Birla Idea Payments Bank Ltd
  • C. Tech Mahindra
  • D. Cholamandalam Investment and Finance Company

Show Answer

Answer: B – Aditya Birla Idea Payments Bank Ltd – Explanation – Aditya Birla Idea Payments Bank Ltd. has become the seventh entity to receive a final licence from Reserve Bank of India (RBI) for carrying out the business of payments bank in India.

Hide

15. Who is appointed as India’s first ever transsexual police Sub Inspector?

  • A. Prithika Yashini
  • B. Raj Nandani
  • C. Veena Kolita
  • D. Mehu Mujamdar

Show Answer

Answer: A – Prithika YashiniExplanation – K Prithika Yashini, 26, scripted history when she took charge as sub-inspector in Dharmapuri district in Tamil Nadu. For, Yashini is the first transsexual to enter into uniform service in India. Born as a male, she had to leave her family, from Salem in Tamil Nadu, in 2011, as she was not able to cope up with the internal issues with respect to her sexual identity. She had gone through a gender change in 2011, and she has always been persistent in fighting for her rights and against the discrimination she faces.

Hide

Video Current Affairs Quiz: April 07 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query