Current Affairs Quiz : April 09 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on April 09 2017. All the recent incidents which were held on Ninth April 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : April 09 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : April 09 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz April 09 2017

Current Affairs Quiz : April 09 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : April 09 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently which state government launched a Yojana to provide subsidized food to the poor?



  • A. Madhya Pradesh
  • B. Chhattisgarh
  • C. Gujarat
  • D. Rajasthan

Show Answer

Answer: A – Madhya Pradesh – Explanation – The Madhya Pradesh government is all set to launch Deendayal Antyodaya Rasoi Yojana in its districts on the evening of 7 April 2017. The scheme named after late political leader Deendayal Upadhyaya aims to provide food to the poor in urban areas at a subsidised rate. It would be launched in 51 district headquarters across the state in the first phase. The yojana will be inaugurated by the state’s Chief Minister Shivraj Singh Chouhan at Gwalior.

Hide

2. Name the Union Minister of State who recently launched NPDRR website.

  • A. Rajiv Pratap Rudy
  • B. Hansraj Gangaram Ahir
  • C. Bandaru Dattatreya
  • D. Anil Madhav Dave

Show Answer

Answer: B – Hansraj Gangaram Ahir – Explanation – The Union Minister of State for Home Affairs, Shri Hansraj Gangaram Ahir launched the website, http://npdrr2mha. net.in, during the meeting of National Platform on Disaster Risk Reduction (NPDRR). This is an exclusive website to share all information related to the NPDRR.

Hide

3. Recently in which state new tree living crab species found?

  • A. Tamil Nadu
  • B. Uttarakhand
  • C. Chhattisgarh
  • D. Kerala

Show Answer

Answer: D – KeralaExplanation – The new treeliving species named Kani maranjandu has been found by Scientists from University of Kerala in Kerala. It was stated in the Journal of Crustacean Biology.

Hide

4. Recently which state government has plans to launched Hindu priesthood diploma course Purohityam?

  • A. Bihar
  • B. Uttar Pradesh
  • C. Madhya Pradesh
  • D. Rajasthan

Show Answer

Answer: C – Madhya PradeshExplanation – The Madhya Pradesh Government run Maharshi Patanjali Sanskrit Sansthan plans to launch one year diploma course from July 2017 known as “Diploma in Purohityam “ for teaching priesthood. Purohityam course make a gateway of all to irrespective of caste, gender or religion. Director of Bhopalbased Maharshi Patanjali Sanskrit Sansthan P R Tiwari informed the basic qualification of Class X must be finished.

Hide

5. In which state India’s first DNA bank for wild animal will be setup?

  • A. Uttar Pradesh
  • B. Andhra Pradesh
  • C. Maharashtra
  • D. Odisha

Show Answer

Answer: A – Uttar Pradesh – Explanation – India’s first DNA bank for wild animals will be setup by the Indian Veterinary Research Institute (IVRI) at Bareilly in Uttar Pradesh. It was informed by R K Sharma,director of IVRI.

Hide

6. In which country World’s only floating National Park is located?

  • A. India
  • B. China
  • C. Nepal
  • D. Singapore

Show Answer

Answer: A – India – Explanation – The Keibul Lamjao National Park, placed in the Loktak Lake in Manipur, India, is known as the single floating national park in the world. The region is defined by ‘phumdis’, a Manipuri word relating to floating mats of soil and vegetation. Among various animal species, the park is a roof to the brow-antlered deer, which is regionally known as the ‘Sangai’. The park which was initially declared to be a sanctuary in 1966, was subsequently declared to be a national park in 1977 through a gazette notification.

Hide

7. Recently which country’s king Maha Vajiralongkorn signs new Constitution?

  • A. Poland
  • B. Thailand
  • C. Denmark
  • D. Myanmar

Show Answer

Answer: B – Thailand – Explanation – Thailand’s King Maha Vajiralongkorn on 6 April 2017 signed a military-backed Constitution of the country into a law. The signing is an essential step toward an election that would bring the country back to democratic rule. The document was signed by the King in a ceremony at Bangkok.

Hide

8. Recently which country hands over responsibility of Kundankulam 1 to India?

  • A. Japan
  • B. Europe
  • C. Russia
  • D. Germany

Show Answer

Answer: C – Russia – Explanation – The agreement was signed between representatives of Nuclear Power Corporation of India Ltd (NPCIL) and the ASE Group of Companies, a subsidiary of ROSATOM State Atomic Energy Corporation of Russia on the final settlement of Kudankulam 1.

Hide

9. India rises to ________________ position in FIFA rankings best ever in two decades.

  • A. 101
  • B. 103
  • C. 107
  • D. 108

Show Answer

Answer: A – 101 – Explanation – After two decades, the Indian football team has risen to 101st from 132nd in the latest FIFA rankings which was released on April 6, 2017. Brazil retained its top position. Indian team also ranked 11th in Asia and the list is topped by Iran which has placed 28th position in overall ranking.

Hide

10. Name the South African cricketer who recently launched his own mobile app.

  • A. Hashim amla
  • B. AB de Villiers
  • C. Dale Steyn
  • D. Faf Du Plessis

Show Answer

Answer: B – AB de Villiers – Explanation – South African cricketer AB de Villiers launched his own mobile app ‘AB 17’. Available on both Android and iOS, the app enables fans to interact with the cricketer, besides giving them updates. It has been developed in collaboration with a US-based company – FanHero and makes ABD the first South African sportsperson to have a personalised fan engagement application.

Hide

11. Recently in which city NBA launched India’s first Basketball School?

  • A. Chennai
  • B. Pune
  • C. Mumbai
  • D. New Delhi

Show Answer

Answer: C – Mumbai – Explanation – US based National Basketball Association (NBA) has launched its first basketball school in Mumbai, India on April 7, 2017.More schools will be opened in India and around the world in this year.

Hide

12. The youngest Nobel Peace Prize winner_______________________ becomes youngest United Nations Messenger of Peace.

  • A. Malala Yousafzai
  • B. Kailash Satyarthi
  • C. Juan Manuel Santos
  • D. Tawakkol Karman

Show Answer

Answer: A – Malala Yousafzai – Explanation – The youngest Nobel Peace Prize winner, Malala Yousafzai will be appointed as the youngest United Nations Messenger of Peace on 10 April 2017.The appointment would be carried out by the United Nations Secretary-General Antonio Guterres. Yousafzai’s new role will include helping in the promotion of girl’s education across the world.

Hide

13. Who has appointed as Director of India Resident Mission of Asian Development Bank?

  • A. M Teresa Kho
  • B. Yokoyama
  • C. Jody Williams
  • D. Leymah Gbowee

Show Answer

Answer: B – Yokoyama – Explanation – Kenichi Yokoyama appointed as the new Country Director of India Resident Mission of the Asian Development Bank (ADB). Yokoyama , heading the Nepal Resident Mission of ADB replaces M Teresa Kho ,now appointed as Deputy Director General of ADB’s East Asia Department in Manila. Yokoyama has good working experience with the government of Japan in the fields of agriculture, forestry and fisheries.

Hide

14. Recently who was conferred with Kirti Chakra posthumously?

  • A. Prem Bahadur Resmi Magar
  • B. Nar Bahadur Thapa
  • C. Dhurba Rai Gurung
  • D. Dhan Bahadur Newar

Show Answer

Answer: A – Prem Bahadur Resmi Magar – Explanation – Lance Havildar Prem Bahadur Resmi Magar of Gorkha Rifles has been conferred with Kirti Chakra by President Pranab Mukherjee at the defence investiture ceremony in New Delhi The second highest peacetime gallantry award presented to the late Lance Havildar for his action in Jammu and Kashmir operation on June 16, 2016

Hide

15. Recently a landmark contract for Alternate Fuel was signed by Indian Railway with ________________________.

  • A. Bharat Heavy Electricals Limited
  • B. National Thermal Power Corporation
  • C. Power Grid Corporation of India
  • D. National Hydroelectric Power Corporation

Show Answer

Answer: A – Bharat Heavy Electricals Limited – Explanation – The Indian Railways Organization for Alternate Fuel (IROAF) signed an agreement with Bharat Heavy Electricals Ltd (BHEL) for constructing the 2 Megawatt roof top solar power plant under the government’s incentive scheme.

Hide

Video Current Affairs Quiz: April 09 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query