Current Affairs Quiz : April 10 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on April 10 2017. All the recent incidents which were held on Tenth April 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : April 10 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : April 10 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz April 10 2017

Current Affairs Quiz : April 10 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : April 10 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently Centre has decided to revive ambitious North Koel irrigation project in which state?



  • A. Jharkhand
  • B. Uttarakhand
  • C. Madhya Pradesh
  • D. Maharashtra

Show Answer

Answer: A – Jharkhand – Explanation – Union Govt. has decided to revive its 45yearold North Koel river irrigation project with an objective to provide irrigation facilities to over one lakh hectare of farm land in Jharkhand, specifically in Daltonganj and Palamu region along with neighbouring districts of Bihar. The pending work on this project will be completed at an estimated cost of Rs 1,622 crore.

Hide

2. Recently in which city Two day National TB summit held?

  • A. Shimla
  • B. Mandi
  • C. Dharamshala
  • D. Manali

Show Answer

Answer: C – Dharamshala – Explanation – Two Day National TB Summit, for raising awareness and increasing momentum to fight against TB is being held in Dharamshala, Himachal Pradesh on 7 and 8 April. Governor of Punjab VP Singh Badnore and Himachal Pradesh Health Minister Kaul Singh Thakur inaugurate the summit. This is the first such summit on TB which will bring together Central & State Ministers, Members of Parliament (MPs), celebrities, bureaucrats, donors, corporate partners, health experts and organisations working to eradicate TB. All these stake holders will pledge their support for ‘TB free India by 2025’.

Hide

3. Name the Home Minister of India who recently launched Bharat Ke Veer web portal to contribute to martyr’s families.

  • A. Raj Nath Singh
  • B. M. Venkaiah Naidu
  • C. Ravi Shankar Prasad
  • D. Smt. Harsimrat Kaur Badal

Show Answer

Answer: A – Raj Nath Singh – Explanation – Union Home Minister Rajnath Singh inaugurated the web portal and mobile application named “Bharat ke Veer” to enable the willing donors to contribute towards the family of soldiers who sacrificed his/her life in line on duty. The Minister of State for Home Affairs Kiren Rijiju and cine actor Akshay Kumar would also participate in the function.

Hide

4. Who will inaugurates exhibition commemorating 100 years of Champaran Satyagraha?

  • A. Prime Minister
  • B. President
  • C. Home Minister
  • D. Tourism Minister

Show Answer

Answer: A – Prime Minister – Explanation – The Indian Prime Minister, Narendra Modi will be inaugurating an exhibition titled “Swachhagraha – Bapu Ko Karyanjali – Ek Abhiyan, Ek Pradarshani” to commemorate the 100 years of Champaran Satyagraha in the National Archives of India (NAI), New Delhi on 10 April 2017. Commenting on the occasion, Raghvendra Singh, Director General of NAI stated that the exhibition is a humble tribute to Mahatma Gandhi on the completion of hundred years of his first experiment of Satyagraha in India and is an attempt to sensitize the future generations to fulfil the iconic leader’s dream of ‘Swachh Bharat’.

Hide

5. Recently which state sex ratio touches 950 girls to 1000 boys for the first time?

  • A. Punjab
  • B. Haryana
  • C. West Bengal
  • D. Tripura

Show Answer

Answer: B – Haryana – Explanation – This was for the first time in the history of Haryana , the sex ratio has touched the 950 mark. Haryana CM Manohar LalKhattar said that the sex ratio at birth stood at 950 girls to 1000 boys.

Hide

6. Recently Maitree Express-2 the trial run of passenger train held between India and __________________.

  • A. Bangladesh
  • B. Nepal
  • C. Pakistan
  • D. None of these

Show Answer

Answer: A – Bangladesh – Explanation – The trial run of passenger train service between Bangladesh’s Khulna city and West Bengal capital Kolkata began with the arrival of a train at Petrapole along the India-Bangladesh border. Named Maitree Express-2, it is the second passenger train between India and Bangladesh. Prime Minister Narendra Modi, his Bangladesh counterpart Sheikh Hasina and West Bengal Chief Minister Mamata Banerjee jointly flagged off the train service through video link from New Delhi.

Hide

7. Recently which country becomes first country to fully legalize Marijuna?

  • A. Uruguay
  • B. Hong Kong
  • C. Finland
  • D. Belgium

Show Answer

Answer: A – Uruguay – Explanation – Uruguay is set to become the first country to allow recreational marijuana to be sold in pharmacies in July. The country is trying for nearly four years to legalize the production, sale and consumption of marijuana.

Hide

8. Recently which countries are agrees to pursue 100 days plan for reducing trade deficit?

  • A. US
  • B. China
  • C. UK
  • D. Europe

Show Answer

Answer: A & B –  US and China – Explanation –  US President Donald Trump and President of the People’s Republic of China & Chairman of the Central Military Commission, Xi Jinping have agreed to pursue a ‘100day plan’ aimed at reducing the US trade deficit with China. The presidents agreed to the plan to correct the trade imbalance. It includes the boosting of US exports to China.

Hide

9. Recently at the age of __________________ Comedian Don Rickles died?

  • A. 85
  • B. 88
  • C. 90
  • D. 92

Show Answer

Answer: C – 90 – Explanation – Legendary comedian Don Rickles has passed away in USA on April 6, 2017. He was 90. Rickles earned the nickname “Mr. Warmth” because of his insult comedy.

Hide

10. Recently which of the IPL Team has tie up with Nazara to launches online cricket game?

  • A. Royal Challengers Bangalore
  • B. Kolkata Knight Riders
  • C. Mumbai Indians
  • D. Kings XI Punjab

Show Answer

Answer: A – Royal Challengers Bangalore – Explanation – The IPL team owned by Royal Challengers Sports Private Ltd, Royal Challengers Bangalore (RCB) joined hands with the gaming entity Nazara Games have announced the launch of online cricket game named RCB Star Cricket on April 7, 2017.

Hide

11. Name the Indian boxer who recently clinches the gold in Thailand International Tournament.

  • A. Devendro Singh
  • B. K Shyam Kumar
  • C. Akhil Kumar
  • D. Manoj Kumar

Show Answer

Answer: B – K Shyam Kumar – Explanation – India has finished the Thailand International Tournament with two medals includes 1 gold medal and 1 bronze medal in Bangkok on April 8, 2017. Indian boxer K Shyam Kumar (49kg) won a gold medal for the second time in Thailand International Tournament.

Hide

12. Who has been appointed as the Chairman of the TDSAT?

  • A. Shiva Kirti Singh
  • B. Vikramajit Sen
  • C. Ranjana P. Desai
  • D. Balbir Singh Chauhan

Show Answer

Answer: A – Shiva Kirti Singh  – Explanation – Retired Supreme Court judge Shiva Kirti Singh has been appointed as the chairman of the Telecom Disputes Settlement & Appellate Tribunal Telecom Disputes Settlement and Appellate Tribunal (TDSAT).

Hide

13. Who has appointed as new Ambassador of India to Germany?

  • A. Sunil Kumar Gulati
  • B. Mukta Dutta Tomar
  • C. Ram Niwas
  • D. Krishna Kumar Khandelwal

Show Answer

Answer: B – Mukta Dutta Tomar – Explanation – Mukta Dutta Tomar (IFS: 1984), presently Additional Secretary in the Ministry of External Affairs has been appointed as the next Ambassador of India to the Federal Republic of Germany.

Hide

14. What in name of private sector lender bank that recently launched its UPI on India’s first multi bank payment app Chillr?

  • A. HDFC Bank
  • B. ICICI Bank
  • C. Syndicate Bank
  • D. Karnataka Bank

Show Answer

Answer: A – HDFC Bank – Explanation – Private Sector Lender. HDFC Bank Ltd., announced the launch of its Unified Payments Interface (UPI) on Chillr. Henceforth the HDFC Bank UPI will be available on Chillr, in addition to the bank’s Mobile Banking app.  Nitin Chugh, Country HeadDigital Banking, HDFC Bank launched its UPI on Chillr with Mr. Sony Joy, CoFounder and CEO, Chillr, in the presence of senior officials of HDFC Bank in Mumbai.

Hide

15. What per cent is recorded a India’s growth accelerate in 2017-2018?

  • A. 7.1 per cent
  • B. 7.4 per cent
  • C. 7.2 per cent
  • D. 7.9 per cent

Show Answer

Answer: B – 7.4 per cent – Explanation – India recorded a growth rate of 7.4% in this fiscal year and it expects to be 7.6% in the next financial year. Despite the effect demonization India’s growth grew from 1% to 7.4%. India is the fastest growing economy ahead of China mentioned by the ASIAN DEVELOPMENT BANK (ADB).

Hide

Video Current Affairs Quiz: April 10 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query