Current Affairs Quiz : April 12 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on April 12 2017. All the recent incidents which were held on Twelfth April 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : April 12 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : April 12 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz April 12 2017

Current Affairs Quiz : April 12 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : April 12 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently how many years the survey general of India completes?



  • A. 250
  • B. 240
  • C. 200
  • D. 150

Show Answer

Answer: A – 250 – Explanation – The Survey General of India completes 250 years on 10th April, 2017. The center launched a website which allows the public access to 3000 maps which are prepared by Survey General of India. It also made a subscription to Aadhaar mandatory for the service.

Hide

2. What is the name of Union Minister for Science and Technology who recently launched a portal name Nakshe?

  • A. Radha Mohan Singh
  • B. Dr. Harsh Vardhan
  • C. Thawar Chand Gehlot
  • D. Prakash Javadekar

Show Answer

Answer: B – Dr. Harsh Vardhan – Explanation – A Nakshe Portal was launched by the Union Minister for Science and Technology and Earth Sciences, Dr. Harsh Vardhan on the occasion of 250 anniversary of Survey of India in New Delhi

Hide

3. Who was presented the 123 rd Constitution Amendment Bill 2017 in the Lok Sabha?

  • A. Chaudhary Birender Singh
  • B. Bandaru Dattatreya
  • C. Thawar Chand Gehlot
  • D. Prakash Javadekar

Show Answer

Answer: C – Thawar Chand Gehlot – Explanation – On April 10, 2017, Lok Sabha passed 123 Constitution Amendment Bill, 2017 with 360 members voting in favour and two members voting against it. This amendment bill seeks to grant constitutional status to National Commission for Socially and Educationally Backward Classes. The amendment bill was introduced in Lok Sabha by Union Social Justice and Empowerment Minister, Thaawar chand Gehlot on April 5, 2017.

Hide

4. Recently what sum of amount released by the Union Minister to the state for development activities?

  • A. Rs. 19,443 Cr
  • B. Rs. 22,443 Cr
  • C. Rs. 25,443 Cr
  • D. Rs. 23,443 Cr

Show Answer

Answer: D – Rs. 23,443 Cr – Explanation – The Union Ministry of Rural Development released Rs 23443.09 Cr to the states on 10 April 2017, as the first budgetary installment for the financial year 2017-18 under the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme (MGNREGS). The released amount also includes all the pending dues as on 31 March 2017. The money was released to ensure there is no delay in the work towards water conservation.

Hide

5. Recently two day Convention on World Homoeopathy Day concludes in which city?

  • A. New Delhi
  • B. Chennai
  • C. Hyderabad
  • D. Bengaluru

Show Answer

Answer: A – New Delhi – Explanation – A two day National Convention on World Homoeopathy Day was on 10 April 2017 successfully concluded in New Delhi. The theme of the convention was ‘Enhancing Quality of Research in Homoeopathy’. As per the Ministry of AYUSH, the objective of this convention is to deliberate on the existing scenario of Homeopathy in India and other countries and develop strategies for formulating national policies.

Hide

6. Recently in which country G-7 Foreign Ministers Meeting held?

  • A. Italy
  • B. Canada
  • C. France
  • D. Japan

Show Answer

Answer: A – Italy – Explanation –   On April 10, 2017, Foreign Ministers from the Group of Seven (G­7) countries gathered for the annual meeting in Lucca, Italy.

Hide

7. Recently which country’s Army Court awarded death sentence to Indian national Kulbhushan Jhadav?

  • A. Bangladesh
  • B. Pakistan
  • C. Australia
  • D. Iran

Show Answer

Answer: B – Pakistan – Explanation – A Pakistani army court awarded death sentence to Indian national Kulbhushan Jhadav who was arrested last year on charges of spying.  Jhadav was arrested in March last year in Balochistan accused of being a Research and Analysis Wing (R&AW) agent.

Hide

8. Recently in which state India Mongolia Military Exercise has started?

  • A. Rajasthan
  • B. Manipur
  • C. Mizoram
  • D. Arunachal Pradesh

Show Answer

Answer: C – Mizoram – Explanation – India­ Mongolia military exercise training has started at Vairengte in Mizoram. Mangolian Army is represented by 9 officers and 36 soldiers of the elite 084 Special Forces Task Battalion while Indian contingent comprises 3 officers 4 Junior Commissioned officers and 39 soldiers of Jammu and Kashmir Rifles.

Hide

9. Recently at the age of _________________ the Spani’s First Female Defence Minister Carme Chacon was died.

  • A. 49
  • B. 52
  • C. 55
  • D. 46

Show Answer

Answer: D – 46 – Explanation – Carme Chacon Spain’s first female defence minister and she was a prominent socialist party leader has died at the age of 46.

Hide

10. Recently Marouane Fellaini becomes the first muslim player to captain of which team?

  • A. Manchester United
  • B. Chelsea
  • C. Arsenal
  • D. Aston Villa

Show Answer

Answer: A – Manchester United – Explanation – Marouane Fellaini becomes the first Muslim to captain Manchester United. He is the world’s most expensive player.

Hide

11. Recently who wins Pulitzer Prize for “The Underground Railroad”?

  • A. Colson Whitehead
  • B. Lynn Nottage
  • C. Matthew Desmond
  • D. Du Yun

Show Answer

Answer: A – Colson Whitehead – Explanation – A speculative history novel “The Underground Railroad” written by Colson Whitehead has won the 2017 Pulitzer Prize in Fiction. The Novel was published in August 2016 and became an instant bestseller. It won the 2016 National Book Award for Fiction (US) in November 2016. It got a lot of positive reviews, not just from media houses but also from celebrities like Oprah Winfrey and Barak Obama.

Hide

12. Which two countries professors will be privileged for Hindi Sevi Samman?

  • A. Germany
  • B. Japan
  • C. America
  • D. China

Show Answer

Answer: B & C – Japan & America – Explanation – Professors from Japan, USA to be honoured for promoting Hindi.26 writers including 2 Japanese and American Professors will be privileged for Hindi Sevi Samman by President Pranab Mukherjee for their efforts to promote the language.

Hide

13. Recently which of the company Withdraws Summer Surprise complimentary offer?

  • A. Airtel
  • B. Reliance Jio
  • C. Idea
  • D. Vodafone

Show Answer

Answer: B – Reliance Jio – Explanation – Reliance Jio, which withdrew its “Summer Surprise” offer recently after telecom regulator TRAI’s recommendation, is updating its tariff packs. Jio is “updating” its tariff packs “and will be soon introducing more exciting offers”, as per the website of Reliance Industries’ telecom arm – Reliance Jio Infocomm.

Hide

14. Recently which of the e-commerce company buys eBay’s India business?

  • A. FlipKart
  • B. Amazon
  • C. Snapdeal
  • D. Olx

Show Answer

Answer: A – FlipKart – Explanation – After Flipkart announced the acquisition of eBay’s India operations and raised $500 million from it, eBay’s CEO Devin Wenig said, “Flipkart had a very strong close to last year”. “There weren’t going to be 10 winners, but maybe only one or two. And Flipkart, given all of that, was the natural party to align with”, he added Ebay

Hide

15. Recently _____________________ partners with Airtel and BSNL to bring 5G Services in India.

  • A. America Movil
  • B. Deutsche Telekom AG
  • C. Nokia
  • D. Vodafone Group plc

Show Answer

Answer: C – Nokia – Explanation – Finnish mobile giant Nokia on 10 April 2017 signed Memorandum of Understanding (MoU) with Airtel and BSNL to work on 5G technology and connected devices in India. The MoU signed among the three involve introduction of 5G services in India, as well as infrastructure development that would be required to set it up.

Hide

Video Current Affairs Quiz: April 12 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query