Current Affairs Quiz : April 13 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on April 13 2017. All the recent incidents which were held on Thirteenth April 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : April 13 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : April 13 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz April 13 2017

Current Affairs Quiz : April 13 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : April 13 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently which state government has announced that planning to impose an alcohol ban in state?



  • A. Chhattisgarh
  • B. Uttarakhand
  • C. Madhya Pradesh
  • D. Uttar Pradesh

Show Answer

Answer: A – Chhattisgarh – Explanation – Raman Singh, the Chief Minister of Chhattisgarh, on 11 April 2017 announced that his government will impose an alcohol ban in Chhattisgarh in coming days. The ban or prohibition will be regulated in a phased manner. The announcement of liquor ban was made after his meet with Nitish Kumar, the Chief Minister of Bihar, in Patna. It was announced from Munger, Bihar. Singh was on a two-day personal visit to Bihar, he visited the state to meet Swami Niranjanananda Saraswati at Munger Yogashram. Similar liquor ban was imposed in Bihar in April 2016.

Hide

2. Recently which state government has scraps Samajwadi Pension Scheme?

  • A. Punjab
  • B. Uttar Pradesh
  • C. Haryana
  • D. Himachal Pradesh

Show Answer

Answer: B – Uttar Pradesh – Explanation –The Uttar Pradesh State Govt., headed by Chief Minister Yogi Adityanath has stalled the Samajwadi Pension Scheme of the previous Samajwadi Party Govt. under Akhilesh Yadav. He has ordered the officials to conduct a detailed review of this scheme to ascertain whether the beneficiaries are deserving candidates fulfilling the eligibility criterion.

Hide

3. Recently the Kerala government has announced to make ______________________ language mandatory in all schools in the state.

  • A. Malayalam
  • B. Tamil
  • C. Urdu
  • D. Kannad

Show Answer

Answer: A – Malayalam – Explanation – The Kerala government has announced to make Malayalam language mandatory in all schools in the state. The new law will be applicable to schools. Those schools that violated the law will have to pay huge fines. The usage of Malayalam as official language has been made compulsory in all government offices from May 1.

Hide

4. At the age of ______________ former Union Minister Akhilesh Das Gupta was died?

  • A. 50
  • B. 58
  • C. 63
  • D. 56

Show Answer

Answer: D – 56 – Explanation – Former Union Minister, Akhilesh Das Gupta passed away in Lucknow, Uttar Pradesh on 12 April 2017, after suIering from a heart attack. He was 56. Gupta was rushed to Lari Cardiology Centre post his attack where he passed away in the wee hours. He is survived by his wife, daughter and son.

Hide

5. In which city Power Minister Piyush Goyal has launched the Urja Mitra mobile app?

  • A. New Delhi
  • B. Chandigarh
  • C. Shimla
  • D. Raipur

Show Answer

Answer: A – New Delhi – Explanation – Power Minister Piyush Goyal has launched the ‘Urja Mitra’ mobile application and Rural Feeder Monitoring Scheme on April 11, 2017 in New Delhi. Urja Mitra will allow consumers to exchange real-time information with electricity distribution companies (discoms) on power supply.

Hide

6. Recently International Day of Human Space Flight observed on

  • A. April 12
  • B. April 11
  • C. April 10
  • D. April13

Show Answer

Answer: A – April 12 – Explanation – International Day of Human Space Flight was observed on 12 April 2017. The day is an annual celebration of the anniversary of the first human space flight undertaken by Yuri Gagarin, a Soviet citizen. Yuri Gagarin carried out Vostok 1 space flight on 12 April 1961, making one orbit around the Earth over 108 minutes in the Vostok 3KA spacecraft. The spacecraft was launched by Vostok-K launch vehicle. This historic event opened the way for space exploration for the bene#t of all humanity.

Hide

7. Recently in which capital city the 100 years of Gandhi’s Sabarmati Ashram was celebrated?

  • A. Westminster
  • B. Nottingham
  • C. London
  • D. Marylebone

Show Answer

Answer: C – London – Explanation – The Hundredth Anniversary of Mahatma Gandhi’s Sabarmati Ashram was celebrated in London to retell Gandhi’s story with some interesting visual elements to the Internet generation.

Hide

8. Recently which country provided citizenship to youngest Nobel Peace laureate Malala Yousafzai ?

  • A. Japan
  • B. Canada
  • C. Germany
  • D. Italy

Show Answer

Answer: B – Canada – Explanation – Youngest Nobel Peace laureate Malala Yousafzai on 12 April 2017 became the sixth person to receive honorary Canadian citizenship. Malala, 19, was bestowed with the title during an honorary citizenship ceremony held in Ottawa. The Pakistani activist was welcomed to the seat of Canada’s democracy by Prime Minister Justin Trudeau. With this, she also became the youngest person to receive the honorary Canadian citizenship.

Hide

9. Which are the countries that announced the details for a joint bid for the 2026 World Cup?

  • A. US
  • B. Mexico
  • C. Canada
  • D. All the above

Show Answer

Answer: D – All the above – Explanation – It would be the first World cup hosted by three nations and the first jointly hosted World Cup. The tournament would be played in the US and the proposal would be for the USA to host 60 matches, with 10 games each in Canada and Mexico. The decision will be made in 2020 that who will host the tournament.

Hide

10. Recently India defeated which country in Asian School Hockey Championship?

  • A. Thailand
  • B. Bangladesh
  • C. Malaysia
  • D. Iran

Show Answer

Answer: C – Malaysia – Explanation – The Indian School team beat Malaysia 51 to lift the title at the Fifth Asian School Hockey Championship in Bhopal at the Aishbagh Stadium.

Hide

11. Recently Cairn India merged with this?

  • A. Vedanta Ltd
  • B. JSW Steel
  • C. Bharat Petroleum Corporation
  • D. Bhushan Steel & Strips

Show Answer

Answer: A – Vedanta Ltd – Explanation – Metals and mining group Vedanta Ltd on 11 April 2017 got eIectively merged with its oil and gas subsidiary Cairn India Ltd. Cairn India is a debt-free firm with cash and cash equivalents of Rs 22838.22 crore as of 30 September 2016.

Hide

12. Name the Indian Cricketer who among Eight Ambassadors for ICC Champions Trophy.

  • A. Yuvraj Singh
  • B. MS Dhoni
  • C. Harbhajan Singh
  • D. Irfan Pathan

Show Answer

Answer: C – Harbhajan Singh – Explanation – Harbhajan Singh among Eight Ambassadors for ICC Champions Trophy Eight cricketers including Harbhajan Singh and former Pakistan captain Shahid Afridi have been appointed as an ambassadors for the ICC Champions Trophy which is scheduled to be held from June 1, 2017 in UK.

Hide

13. Among the name given below who are the recently appointed Managing Directors of LIC.

  • A. B Venugopal
  • B. Sunita Sharma
  • C. Usha Sangwan
  • D. Hemant Bhargava

Show Answer

Answer: A & B – B Venugopal & Sunita Sharma – Explanation – B Venugopal and Sunita Sharma appointed by the Government as Managing Directors to the nation’s largest financial powerhouse LIC for a period of nearly two years. Venugopal is currently heading the Western zone of LIC in Mumbai; Sharma is the managing director of its subsidiary, LIC HOUSING FINANCE. Venugopal took over as the head of the Mumbai zone last year, whereas Sharma has been heading LICHFL since November 2013.

Hide

14. Who is the author of the book Hope in a Challenged Democracy?

  • A. Ashwini Kumar
  • B. Yasser Usman
  • C. K Vijay Kumar
  • D. Ram Kamal Mukherjee

Show Answer

Answer: A – Ashwini Kumar – Explanation – A book titled Hope in a Challenged Democracy: An Indian Narrative was released on 10 April 2017 by former Prime Minister Manmohan Singh in New Delhi. Vice President of India M. Hamid Ansari received the first copy of the book, which is authored by Ashwini Kumar. The book goes on to critically analyse the issues of fundamental importance in the framework of the “dignitarian goals of the republic, the role of a ‘living Constitution’, the necessity of equilibrium between executive, legislature and judiciary, the role of media, importance of equitable growth, a responsive justice system and a rising India’s engagement with the world.”

Hide

15. The book title “Gandhi in Champaran” was authored by whom?

  • A. Meena Iyer
  • B. Dinanath Gopal Tendulkar
  • C. Salman Rushdie
  • D. Anand Neelakanthan

Show Answer

Answer: B – Dinanath Gopal Tendulkar – Explanation – Venkaiah Naidu, Union Minister for Information and Broadcasting, on 10 April 2017 released a book titled Gandhi in Champaran at National Mahatma Gandhi Museum in New Delhi. The book was launched on the day that marks the 100th year of Champaran Satyagraha. The book is authored by noted writer Dinanath Gopal Tendulkar. The book is printed by Publications Division.

Hide

Video Current Affairs Quiz: April 13 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query