Current Affairs Quiz : April 14 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on April 14 2017. All the recent incidents which were held on Fourteenth April 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : April 14 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : April 14 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz April 14 2017

Current Affairs Quiz : April 14 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : April 14 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. 126th Birth Anniversary of Dr. Bhim Rao Ambedkar was nationwide observed on



  • A. April 12
  • B. April 13
  • C. April 14
  • D. April 15

Show Answer

Answer: C – April 14 – Explanation – The 126th birth anniversary of Dr Babasaheb Bhim Rao Ambedkar, also known as Ambedkar Jayanti , was observed across the India on 14 April 2017. Dr Ambedkar was known as the father and architect of the Indian Constitution. He was an Indian jurist, economist, politician and social reformer who inspired the Modern Buddhist Movement. To mark Ambedkar Jayanti 2017, the Union Government launched various initiatives including a BHIM Aadhaar platform for merchants and few cashback and bonus schemes for BHIM (Bharat Interface for Money).

Hide

2. Name the Union Food Processing Minister who has announced Rs 6000 crore SAMPADA scheme.

  • A. Harsimrat Kaur Badal
  • B. Kalraj Mishra
  • C. Anant Geete
  • D. C.R. Chaudhary

Show Answer

Answer: A – Harsimrat Kaur Badal – Explanation – Union Food Processing Minister Harsimrat Kaur Badal has announced that her ministry will soon approach the Cabinet for the approval for an umbrella programme ‘Scheme for AgroMarine Produce Processing and Development of Agro­Processing Clusters (SAMPADA).

Hide

3. Recently which state government has announced to introduce Ammaku Vandanam in Schools?

  • A. Tamil Nadu
  • B. Andhra Pradesh
  • C. Kerala
  • D. Karnataka

Show Answer

Answer: B – Andhra Pradesh – Explanation – A unique programme“Ammaku Vandanam”will be launched by the Andhra Pradesh in the government schools to pay tribute to mothers.

Hide

4. Recently which state government has decided to increase reservations of Muslim STs in the state?

  • A. Uttar Pradesh
  • B. Andhra Pradesh
  • C. Telangana
  • D. West Bengal

Show Answer

Answer: C – Telangana – Explanation – The Telangana Government on 12 April 2017 decided to increase the reservations quota for the socially and economically backward Muslim population and the Scheduled tribes in the state. The decision was taken on the basis of a report presented by the State’s Backward Classes Commission, which recommended a hike in the reservation for the classes.

Hide

5. Recently which state government unveils mobile app Suraksha and Pink petrol for women’s safety?

  • A. Telangana
  • B. Karnataka
  • C. Andhra Pradesh
  • D. Maharashtra

Show Answer

Answer: B – Karnataka – Explanation – Karnataka CM Siddaramaiah launched a Mobile App ‘Suraksha’ for the safety of women in the city. The app, that can be downloaded free on smartphones, help women in distress to alert police for help. It is linked with the Police control room and Patrolling vehicles in the city.  In Suraksha app one can list at least 2 contacts in case of emergency, along with the police when the power button on the app is pressed 5 times.

Hide

6. Recently Union Cabinet apprised of MoU between India and _____________________ for cooperation in Science & Technology.

  • A. Russia
  • B. Canada
  • C. Australia
  • D. Japan

Show Answer

Answer: A – Russia – Explanation – The Union Cabinet was on 12 April 2017 apprised of the Memorandum of Understanding (MoU) between India and Russia for cooperation in the field of Science and Technology (S&T). The MoU was signed in October 2016. The MoU is aimed at facilitating and supporting the joint scientific and research activities between scientific organizations that are subordinated to the Agency and scientific organizations and scientists of the Republic of Russian Federation.

Hide

7. Recently in which country US dropped “Mother of all Bombs”?

  • A. Afghanistan
  • B. Iran
  • C. Pakistan
  • D. Libya

Show Answer

Answer: A – Afghanistan – Explanation – The United States on 13 April 2017 dropped its largest non-nuclear bomb ever deployed in combat on an Islamic State tunnel complex in eastern Afghanistan. The bomb was dropped at around 7 PM local time in Afghanistan.

Hide

8. Recently NASA released new global maps of Earth at night which was observed on

  • A. 2015
  • B. 2016
  • C. 2017
  • D. 2014

Show Answer

Answer: B – 2016 – Explanation – NASA scientists have released a new global composite map of planet Earth at night as observed in 2016. These maps show the clearest yet composite view of the patterns of human settlement across our planet. Satellite images of Earth at night are referred to as “night lights”.

Hide

9. Recently which state bags Krishi Karman Award 2015-2016?

  • A. Himachal Pradesh
  • B. Haryana
  • C. Bihar
  • D. Uttar Pradesh

Show Answer

Answer: A – Himachal Pradesh – Explanation – The Union Ministry of Agriculture has selected Himachal Pradesh for the Krishi Karman Award 2015-16 for increase in food grains production.

Hide

10. Recently which veteran actor was honoured with Living Legend Lifetime Award by Punjab Association?

  • A. Dharmendra
  • B. Dilip Kumar
  • C. Prem Chopra
  • D. Vinod Khanna

Show Answer

Answer: B – Dilip Kumar – Explanation – Veteran actor Dilip Kumar was honoured with the Living Legend Lifetime Award by the Punjab Association.

Hide

11. Recently who was conferre with Padma Shri by President Pranab Mukherjee?

  • A. Sanjeev Kapoor
  • B. Vikas Khanna
  • C. Tarla Dalal
  • D. Madhur Jaffrey

Show Answer

Answer: A – Sanjeev Kapoor – Explanation – For his contribution in the culinary section, celebrity chef Sanjeev Kapoor has today been honoured with the Padma Shri Award by President Pranab Mukherjee.Sanjeev Kapoor is the most celebrated face of Indian cuisine who runs a successful TV Channel FoodFood and has hosted ‘Khana Khazana’ cookery show on television for more than 17 years. He is also the author of 150+ best selling cookbooks, restaurateur and winner of several culinary awards.

Hide

12. Who has been appointed as new MD and CEO of Karnataka Bank?

  • A. Mahabaleshwara MS
  • B. Polali Jayarama Bhat
  • C. Parthasarathi Mukherjee
  • D. Vishwavir Ahuja

Show Answer

Answer: A – Mahabaleshwara MS – Explanation – Karnataka Bank, one of the leading private sectors banks in South India,MS Mahabaleshwara is appointed as MD and CEO of the bank.

Hide

13. In which district of Haryana Cisco launched 5th Global Cyber Range Lab?

  • A. Gurugram
  • B. Faridabad
  • C. Hisar
  • D. Rohtak

Show Answer

Answer: A – Gurugram – Explanation – US based tech giant Cisco has launched its fifth global cyber range lab in Gurugram, Haryana with an aim to train Indian firms and government agencies on real world cyber attacks. The facility was inaugurated by National Cyber Security Coordinator Gulshan Rai.

Hide

14. Which of the e-commerce firm get RBI nod for e-wallet in India?

  • A. Amazon
  • B. Ebay
  • C. Snapdeal
  • D. AJio

Show Answer

Answer: A – Amazon – Explanation – RBI has given an approval to Amazon India to launch its own digital wallet or prepaid payment instrument (PPI) in India. This move by the RBI is believed an Amazon to enter India’s fast growing digital payments business.

Hide

15. The book “Ocean and Blue Mountains” was released by whom?

  • A. Narendra Modi
  • B. Dalai Lama
  • C. Baba Ramdev
  • D. Pranab Mukherjee

Show Answer

Answer: B – Dalai Lama – Explanation – The Dalai Lama released a book named – ‘Ocean and Blue Mountains’ published by department of Karmik and Adhyatmik Affairs (DoKAA) in presence of Chief Minister Pema Khandu and other dignitaries.

Hide

Video Current Affairs Quiz: April 14 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query