Current Affairs Quiz : April 15 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on April 15 2017. All the recent incidents which were held on Fifteenth April 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : April 15 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : April 15 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz April 15 2017

Current Affairs Quiz : April 15 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : April 15 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently which state police has initiates Tara Zameen Par programme for underprivillieged children?



  • A. Jharkhand
  • B. Jammu & Kashmir
  • C. Kerala
  • D. Goa

Show Answer

Answer: A – Jharkhand – Explanation – With a motive to enlighten children in naxal affected areas of Jharkhand’s Palamau district, Jharkhand Police has initiated Tare Zameen Par program to encourage children to lead happy lives.

Hide

2. Which state government has launched Operation Durga after UP’s Anti Romeo Squad?

  • A. Punjab
  • B. Haryana
  • C. Gujarat
  • D. Madhya Pradesh

Show Answer

Answer: B – Haryana – Explanation – Haryana announced the launch of Durga Vahini – police squads it aims to stop harassment of women on public spaces. The state government had already established women police stations in all the districts to ensure women’s safety. The teams comprise woman personnel, including nine Subinspectors of Police, 14 Assistant Subinspectors, six Head Constables and 13 constables, besides other police officers from each district.

Hide

3. Recently how many years of ‘Operation Meghdoot’ were celebrated?

  • A. 31 year
  • B. 36 year
  • C. 33 year
  • D. 30 year

Show Answer

Answer: C – 33 years – Explanation – Operation Meghdoot was the code-name for the Indian Armed Forces operation to capture the Siachen Glacier in the Jammu and Kashmir State of India, precipitating the Siachen Conflict. Launched on 13 April 1984, this military operation was unique as the first assault launched in the world’s highest battlefield. The military action resulted in Indian troops gaining control of the entire Siachen Glacier.

Hide

4. In which city PM Modi Inaugurate new units of thermal power station?

  • A. Raipur
  • B. Nagpur
  • C. Ajmer
  • D. Indore

Show Answer

Answer: B – Nagpur – Explanation – Prime Minister Narendra Modi on 14 April 2017 dedicated various units of the thermal power plants at Koradi, Chandrapur and Parli of Maharashtra to the nation. The total capacity of these plants is 3230 Mega Watts.

Hide

5. Name the Union Minister of State who recently launched Aadhaar Seeding Application.

  • A. Ajay Tamta
  • B. Krishna Raj
  • C. Anupriya Patel
  • D. Bandaru Dattatreya

Show Answer

Answer: D – Bandaru Dattatreya – Explanation – Bandaru Dattatreya, the Minister of State for Labour and Employment, on 13 April 2017 launched Aadhaar Seeding Application. The Application aims efficient service delivery and widening the reach of Employees Provident Fund (EPF) benefits. The Application was launched at the 217th special meeting of the Central Board of Employees Provident Fund (CBEPF/EPFO) in New Delhi.

Hide

6. Recently in which state the 2017 Sangken Festival has started?

  • A. Arunachal Pradesh
  • B. Mizoram
  • C. Nagaland
  • D. Meghalaya

Show Answer

Answer: A – Arunachal Pradesh – Explanation – The Sangken festival has started in Arunachal Pradesh from April 14, 2017 that marks the start of Theravada Buddhist New Year. It is celebrated by the Theravada Buddhist community. On the occasion the images of Buddha are taken out and are given ceremonial bath. The holy bath of lord Buddha is an auspicious event in the 3-day fest.

Hide

7. Recently INS Chennai dedicated to the city of _______________________ to become hub of Naval activities.

  • A. Hyderabad
  • B. Chennai
  • C. Kochi
  • D. Mangalore

Show Answer

Answer: B – Chennai – Explanation – INS Chennai a P 15A Guided Missile Destroyer of Indian Navy was dedicated to the city of Chennai on April 17, 2017.The ship has a complement of about 45 officers and 395 personnel.

Hide

8. Name the Indian Actress has featured in Forbes 30 under 30 Asia list.

  • A. Alia Bhatt
  • B. Parineeti Chopra
  • C. Kriti Senon
  • D. Shradha Kapoor

Show Answer

Answer: A – Alia Bhatt – Explanation – Actress Alia Bhatt has featured in Forbes 30 under 30 Asia list. She is the only Bollywood actress who has made it to this year. The actress has got a place in Forbes Under 30 Asia list. Alia got her name in the elite list after doing some of the highest earning films and gave best performances in recent times.

Hide

9. Which gulf country raises $9 billion in first global islamic bond issue?

  • A. UAE
  • B. Saudi Arab
  • C. Oman
  • D. Qatar

Show Answer

Answer: B – Saudi Arab – Explanation – $9 billion in first global islamic bond issueSaudi Arabia raised $9 billion in its first global Islamic bond issue. The sale of Islamic bonds known as Sukuks.

Hide

10. Which day was observed as World Heritage Day?

  • A. April 15
  • B. April 16
  • C. April 17
  • D. April 18

Show Answer

Answer: D – April 18 – Explanation – World Heritage day is celebrated on 18 of April every year.It’s been chosen to tie in with the UN’s International Year of Sustainable Tourism for Development. Theme of the World Heritage day is Cultural Heritage & Sustainable Tourism.

Hide

11. India’s first industrial-articulated robot “TAL Brabo” has been launched by which Indian company?

  • A. Ashok Leyland
  • B. Tata Motors
  • C. Mahindra & Mahindra
  • D. Chinkara Motors

Show Answer

Answer: B – Tata Motors – Explanation – TAL Manufacturing Solutions, a wholly owned subsidiary of Tata Motors has launched India’s first industrial-articulated robot and it goes by the name “BRABO”. The robot is indigenously developed for micro, small and medium enterprises in India.

Hide

12. The red chilli farmers of which state to get Rs 1500 more per quintal above market price?

  • A. Andhra Pradesh
  • B. West Bengal
  • C. Uttar Pradesh
  • D. Rajasthan

Show Answer

Answer: A – Andhra Pradesh – Explanation – The Red chillies farmers of Andhra Pradesh has to suffer a lot due to the price crash of chillies from Rs 12000­14000 per quintal last year to below Rs 5,000 per quintal this year at the Guntur Chilli market yard.

Hide

13. CPC in ________________________ gets new pin code for taxpayers benefit.

  • A. Pune
  • B. Mumbai
  • C. Bengaluru
  • D. New Delhi

Show Answer

Answer: C – Bengaluru – Explanation – The CPC is the central database centre of the department which receives all Income Tax Returns (ITRs), both efiled and sent through post, and processes them for issuance of refunds and also deals with other tax related documents of a taxpayer.

Hide

14. Recently which bank approved $375 million loan for India’s first waterway project?

  • A. World Bank
  • B. Asian Development Bank
  • C. American Bank
  • D. China Bank

Show Answer

Answer: A – World Bank – Explanation – World Bank has approved a $375 million loan to India for developing its first waterway project – The National Waterway 1. Under this project, a navigable stretch of 1360 km will be developed on River Ganga from Varanasi (in Uttar Pradesh) to Haldia (in West Bengal). The loan has maturity of 17 years and grace period of 7 years.

Hide

15. Which of the department has launched Operation Clean Money-II to probe 60,000 people?

  • A. Income Tax Department
  • B. Consumer Forum
  • C. Food Cooperation Department
  • D. LIC of India

Show Answer

Answer: A – Income Tax Department  – Explanation – On April 14, 2017, the Income Tax department launched second phase of ‘Operation Clean Money’ under which it will probe over 60000 individuals including 1300 ‘high risk’ individuals. Businesses such as petrol pumps, hospitals and other essential services which have deposited much higher amount of cash during note ban period as compared to the previous period.  In this phase the identification was not based on any particular threshold transaction amount. Detailed investigation will be conducted for around 6000 high value property transactions and 6600 cases of outward remittances.

Hide

Video Current Affairs Quiz: April 15 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query