Current Affairs Quiz : April 17 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on April 17 2017. All the recent incidents which were held on Seventeenth April 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : April 17 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : April 17 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz April 17 2017

Current Affairs Quiz : April 17 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : April 17 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently PM Narendra Modi inaugurates “Kiran Multispeciality Hospital” in which city of Gujarat?



  • A. Ahmedabad
  • B. Surat
  • C. Vadodara
  • D. Rajkot

Show Answer

Answer: B – SuratExplanation – Prime Minister Narendra Modi on 17 April, 2017 inaugurated Kiran Multi Super Speciality Hospital and Research Centre in Surat, built by a private trust, according to reports.

Hide

2. Recently Railways Ministry launches first-ever train with glass roof coaches on which route in India?

  • A. Visakhapatnam-Araku
  • B. Visakhapatnam to Vellore
  • C. Both A & B
  • D. None of the above

Show Answer

Answer: A – Visakhapatnam-Araku Explanation – Railway Minister Suresh Prabhu on 16 April 2017 flagged-off first-ever train with glass roof coaches on Visakhapatnam-Araku route through video conferencing from Bhubaneswar.

Hide

3. Recently which state CM bans names of Minister MLAs on inaugural stones?

  • A. West Bengal
  • B. Gujarat
  • C. Punjab
  • D. Rajasthan

Show Answer

Answer: C – Punjab – Explanation –Punjab CM Captain Amarinder Singh announced the prohibition of the names of any Ministers, MLAs on the foundation stones.

Hide

4. Recently which city of Madhyapradesh have India’s first privately run Railway station?

  • A. Indore
  • B. Jabalpur
  • C. Gwalior
  • D. Bhopal

Show Answer

Answer: D – Bhopal – Explanation –For the first time in Indian Railway’s history Habibganj  station in Bhopal has been handed over to private firm to be operated by it. The station building will be developed in line with airport terminals but trains at the station will be run by the railways.

Hide

5. Recently a Memorandum of Understanding (MoU) was signed between Academy of Highway Engineers and

  • A. Asian Highway Network
  • B. South Australia
  • C. University of New South Wales
  • D. None of the above

Show Answer

Answer: C – University of New South Wales – Explanation – A Memorandum of Understanding (MoU) was signed in April 2017 between the Indian Academy of Highway Engineers and the University of New South Wales. The MoU was signed in line with the Union Ministry of Road Transport and Highway’s vision to influence and adopt global innovation into the transportation sector.

Hide

6. Recently which country drops ‘Mother of All Bombs’ on ISIS Caves in Afghanistan?

  • A. China
  • B. US
  • C. North Korea
  • D. Japan

Show Answer

Answer: B – US – Explanation – The United States on 13 April 2017 dropped its largest non-nuclear bomb ever deployed in combat on an Islamic State tunnel complex in eastern Afghanistan. The bomb was dropped at around 7 PM local time in Afghanistan.

Hide

7. Recently which country conducts successful field test of new B61-12 nuclear bomb?

  • A. North Korea
  • B. Japan
  • C. US
  • D. Pakistan

Show Answer

Answer: C – US – Explanation –The National Nuclear Security Administration (NNSA) and US Air force have conducted a test of a modification of the B61 atomic bomb. B61-12 bomb was tested without a nuclear warhead.

Hide

8. Recently Computer pioneer Robert W. Taylor dies in California at the age of

  • A. 85
  • B. 92
  • C. 75
  • D. 69

Show Answer

Answer: A –85 – Explanation –American computer scientist Robert W. Taylor, who is registered as a pioneer in internet and modern personal computer, passed away on April 13, 2017 in California, US. He was 85 and suffering from Parkinson’s disease.

Hide

9. Recently which Indian Engineer wins ‘Cartier Women’s Initiative award’?

  • A. Shiv Nadar
  • B. Shantanu Narayen
  • C. Satya Nadella
  • D. Tirupati Jain

Show Answer

Answer: D – Tirupati JainExplanation – Tirupati Jain is an environmental Engineer who won a ‘Cartier Women’s Initiative award’. She has chosen by an Independent International jury. The award will receive $ 100000 price money.

Hide

10. Recently who awarded ‘M.S Swaminathan award’ for outstanding contribution in the field of Agriculture?

  • A. Dr. Trilochan Mohapatra
  • B. Rayappa Ramappa Hanchinal
  • C. Dr. Ravinder Kaur
  • D. None of the above

Show Answer

Answer: B – Rayappa Ramappa Hanchinal – Explanation –The 6th edition of M.S Swaminathan award for honouring  outstanding contribution in the field of Agriculture has been given to Rayappa Ramappa Hanchinal- Chairperson of Protection of plant Varieties and Farmers Rights Authority.

Hide

11. Recently who named by the UN chief to panel on urban development?

  • A. Sheela Patel
  • B. Medha Patkar
  • C. Aruna Roy
  • D. Kiran Bedi

Show Answer

Answer: A – Sheela Patel – Explanation – Sheela Patel is a director of SPARC and a global expert of urban poverty Alleviation for slum dwellers has been named by the UN chief to panel on urban development. Sheela is a Padamshree Awardee. She founded the SPARC in 1984 a Mumbai based NGO.

Hide

12. To ease bad debt, RBI has come out with a revised PCA framework for banks which will be effective from April 1, 2017. What does abbreviation PCA stands for?

  • A. Prompt consolidation Action
  • B. Punitive Corrective Action
  • C. Prompt Corrective Action
  • D. Punitive consolidation Action

Show Answer

Answer: C – Prompt Corrective ActionExplanation –The PCA Frame work is based on certain risk thresholds, the branch of which could result into serious consequence such as merger with another bank or even closure of the bank.

Hide

13. Which entity has developed a Governance, Reward and Accountability Framework (GRAF) for public sector bank?

  • A. Union Finance Ministry
  • B. NITI Aayog
  • C. Reserve Bank of India
  • D. Bank Boards Bureau (BBB)

Show Answer

Answer: D – Bank Boards Bureau (BBB) – Explanation –The public sector banks (PSBs) compete against private sector rivals and also prepare them for possible merger in the future, the Bank Boards Bureau (BBB) has drawn up elaborate Governance, Reward and Accountability Framework (GRAF).

Hide

14. Recently which author launched his latest book, ‘Punjab: Building the land of five rivers’?

  • A. Arjun Gaind
  • B. Vijay Ahlawat
  • C. Gulshan Sharma
  • D. None of the above

Show Answer

Answer: A – Arjun Gaind – Explanation –Author Arjun Gaind launched his latest book, ‘Punjab: Building the land of five rivers’  in Mumbai. A panel discussion was organized on the occasion at Chhatrapati Shivaji Maharaj Vastu Sangrahalaya in which Punjab’s history, heritage, culture and growth were discussed.

Hide

15. Recently who won the Men’s single at Singapore Open Badminton Championship?

  • A. Manu Attri
  • B. Sai Praneeth
  • C. K Srikanth
  • D. P Kashyap

Show Answer

Answer: B – Sai Praneeth – Explanation –Promising Indian shuttler,  Sai Praneeth clinched his maiden Super  Series Title at the Singapore Open after defeating compatriot K Srikanth. World No. 30 Praneeth had won the Canada Open Grand Prix last year and reached the Syed Modi Grand Prix Gold final this year.

Hide

Video Current Affairs Quiz: April 17 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query