Current Affairs Quiz : April 20 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on April 20 2017. All the recent incidents which were held on Twentieth April 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : April 20 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : April 20 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz April 20 2017

Current Affairs Quiz : April 20 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : April 20 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently which state government has introduces Social Security Yojana converges 5 beneficiary schemes?



  • A. West Bengal
  • B. Assam
  • C. Odisha
  • D. Bihar

Show Answer

Answer: A – West Bengal – Explanation – The Bengal government has launched the scheme for unorganized sectors and self-employed people.5 crore people will get benefit from the Social Security Yojana and around 1 crore will get direct benefit. People will get more benefit from this new scheme as compared with five earlier schemes.

Hide

2. Recently which state government and DMRC have signed a pact to supply power from Rewa Project?

  • A. Rajasthan
  • B. Madhya Pradesh
  • C. Gujarat
  • D. Tamil Nadu

Show Answer

Answer: B – Madhya Pradesh – Explanation – Power Purchase agreement (PPA) has signed between Delhi Metro Railways Corporation (DMRC) & Madhya Pradesh Power Management Company (MPPMC) with Rewa Ultra Mega Solar Limited, the implementing agency for the ‘world’s largest single site solar power project’, the Rewa Ultra Mega Solar Power Project (UMSPP, 750MW) in Bhopal on April 17,2017 by Shri Piyush Goyal, Union Minister of State (IC) for Power, Coal, New & Renewable Energy and Mines.

Hide

3. Recently which state government has renamed Gorakhpur and Agra Airport?

  • A. Uttar Pradesh
  • B. Himachal Pradesh
  • C. Uttarakhand
  • D. Jharkhand

Show Answer

Answer: A – Uttar Pradesh – Explanation – The Gorakhpur Airforce Station has been renamed as Mahayogi Goraknath Airport.It was named after the founder of the Nath monastic movement. The Agra Airport will be renamed after RSS ideologue Pandit Deen Dayal Upadhyay airport. The Department of Disabled Welfare will now be known as ‘Divyang Jan Vikas Empowerment’.  The Yogi government also decided to name the Civil Terminal named Mahayogi Gorakhnath, at Gorakhpur Air Force Base.

Hide

4. Which of the University to start functioning in Madhya Pradesh from August?

  • A. Kharagpur Institute of Technology
  • B. Madras Institute of Technology
  • C. Delhi Institute of Technology
  • D. Vellore Institute of Technology

Show Answer

Answer: D – Vellore Institute of Technology – Explanation – Vellore Institute of Technology (VIT) will start functioning in Madhya Pradesh from August this year. VIT University Trustee and Vice Chancellor G Vishwanathan met MP Chief Minister Shivraj Singh Chouhan yesterday and informed him about certain developments, an official of the Public Relation Department said.“The academic session of the university will commence from August this year,” Vishwanathan told PTI today.The foundation stone for the new campus, at Kothri Kalan on Bhopal-Indore Highway in Sehore district, was laid by Chouhan last year.The varsity is setting up its campus in over 100 acres area with an investment of 500 crore in phases.

Hide

5. Recently at the age of _________________ top maoist leader Narayan Sanyal was died.

  • A. 80
  • B. 83
  • C. 88
  • D. 86

Show Answer

Answer: A – 80 – Explanation – A top ranking leader of the outlawed Communist Party of India-Maoist [CPI-Maoist], Narayan Sanyal passed away late on Monday night in a south Kolkata hospital. He was in his early 80s and was suffering from cancer.

Hide

6. Recently which country jumps to 8th place on Global FDI Confidence Index?

  • A. India
  • B. Sri Lanka
  • C. Thailand
  • D. Italy

Show Answer

Answer: A – India – Explanation – India ranked at 8 positions in the 2017 A.T. Kearney Foreign Direct Investment (FDI) Confidence Index. In 2016 edition of this index, India ranked at 9 positions. US has topped A.T. Kearney Foreign Direct Investment (FDI) Confidence Index for the fifth year in a row.

Hide

7. Recently which country launched its first satellites to diversify its resource-dependent economy?

  • A. Canada
  • B. Mongolia
  • C. Kenya
  • D. Cuba

Show Answer

Answer: B – Mongolia – Explanation – Mongolia launched its first satellite on Wednesday, part of its efforts to make use of new technology to diversify its resource-dependent economy. The 1,227-megahertz satellite, called Mongol Sat-1, will help landlocked Mongolia expand its television, telecoms and broadband services, according to a video posted on the official website of Mongolia’s parliament.The satellite was launched in partnership with Asia Broadcast Satellite (ABS), a telecoms and broadcast provider for the region.

Hide

8. In which country Prime Minister Narendra Modi will inaugurate UN Vesak Day?

  • A. Nepal
  • B. Myanmar
  • C. Bhutan
  • D. Sri Lanka

Show Answer

Answer: D – Sri Lanka – Explanation – Wijeyadasa Rajapakshe, Sri Lanka’s Minister for Justice and Buddhasasana, on 19 April 2017 announced that Prime Minister Narendra Modi will inaugurate the UN Vesak Day. PM Modi will inaugurate UN Vesak Day on 12 May 2017 in Colombo, Sri Lanka. In addition, Modi will also hold meetings with the Sri Lankan leadership. The two nations will discuss key issues, including the Palk Bay fisheries conflict, apart from finalising development cooperation agreements.

Hide

9. Recently which country’s President signs executive order to tighten H1B visa programme?

  • A. US
  • B. China
  • C. Germany
  • D. Japan

Show Answer

Answer: A – US – Explanation – To enforce and review of H1B visa programme Donald Trump has signed an executive order. He mentioned to country’s federal agencies to tighten the H1B visa programme.

Hide

10. Who becomes the first cricketer to score 10,000 runs in T20?

  • A. Chris Gayle
  • B. AB de Villiers
  • C. Gautam Gambhir
  • D. Virat Kohli

Show Answer

Answer: A – Chris Gayle – Explanation – Chris Gayle became the first cricketer to score 10,000 runs in T20 cricket. He accomplished this feat while playing for Royal Challengers Bangalore against Gujarat Lions in an Indian Premier League (IPL), 2017 match.

Hide

11. Who has been appointed as new BBMB chairman?

  • A. Devendra Kumar Sharma
  • B. Dasrath Kumar Sharma
  • C. Deepak Kumar Sharma
  • D. Dhiraj Kumar Sharma

Show Answer

Answer: A – Devendra Kumar Sharma – Explanation – Bhakra Beas Management Board (BBMB) has appointed Devendra Kumar Sharma as a Chairman for a period of 3 years.

Hide

12. Name the novel for which Aniruddhan Vasudevans has been for Sahitya Academy award.

  • A. One Part Woman
  • B. Cuckold
  • C. The Shadow Lines
  • D. God’s Little Soldier

Show Answer

Answer: A – One Part Woman – Explanation – Sahitya Academy Award for translation of Murugan’s Maadhorubaagan Aniruddhan Vasudevans has been chosen for Sahitya Academy award. He is chosen for his novel “One Part Woman”, a translation of Perumal Murugans controversial Tamil novel “Maadhorubaagan“.

Hide

13. Which country’s Hindu youth selected for prestigious US award?

  • A. Bangladesh
  • B. Pakistan
  • C. Afghanistan
  • D. Iran

Show Answer

Answer: B – Pakistan – Explanation – Raj Kumar, a Hindu youth from Pakistan has been selected for the prestigious ‘Emerging Young Leaders Award’ given by the US State Department for the positive role played by youngsters in building sustainable peace.

Hide

14. Which Bank becomes country’s first CII-IGBC platinum rated project date centre?

  • A. ICICI Bank
  • B. HDFC Bank
  • C. Axis Bank
  • D. Yes Bank

Show Answer

Answer: A – ICICI Bank – Explanation – ICICI Bank Data Centre has become country’s first Platinum rated project under IGBC Green Data Centre Rating System.

Hide

15. Recently HPCL and which state government has sign revised Rs 43129 crore MoU for Barmer refinery?

  • A. Rajasthan
  • B. Madhya Pradesh
  • C. Gujarat
  • D. Haryana

Show Answer

Answer: A – Rajasthan – Explanation – HPCL oil firm and Rajasthan government has signed a MoU for Rs 43,129 crore. Memorandum of association is signed for oil refinery in Barmer district which will produce BSVI fuel. The Barmer refinery will be the first in the country to produce BS6 standard fuel.

Hide

Video Current Affairs Quiz: April 20 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query