Current Affairs Quiz : April 21 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on April 21 2017. All the recent incidents which were held on Twentyone April 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : April 21 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : April 21 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz April 21 2017

Current Affairs Quiz : April 21 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : April 21 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently which state government has extends accidental insurance cover to all residents?



  • A. Haryana
  • B. Rajasthan
  • C. Gujarat
  • D. Punjab

Show Answer

Answer: A – Haryana – Explanation – One of the most prominent schemes of Modi government Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana (PMSBY) has been implemented by the Haryana government.

Hide

2. In which city Prime Minister Narendra Modi will inaugurate Textiles India 2017 on June 30?

  • A. Rajkot
  • B. Surat
  • C. Gandhinagar
  • D. Vadodara

Show Answer

Answer: C – Gandhinagar – Explanation – PM Narendra Modi will inaugurate a mega event Textiles India showcase the country as a global sourcing hub in Gandhinagar on June 30, 2017.

Hide

3. Recently who has inaugurates India Steel 2017 Conference in Mumbai?

  • A. Radha Mohan Singh
  • B. Chaudhary Birender Singh
  • C. Thawar Chand Gehlot
  • D. Anant Geete

Show Answer

Answer: B – Chaudhary Birender Singh – Explanation – “India Steel 2017”, the 3 edition of International Conference and Exhibition on Steel Industry was held at Mumbai Exhibition Center in Mumbai from 19 ­21 April, 2017. It was inaugurated by Union Steel Minister Chaudhary Birender Singh.

Hide

4. Recently who inaugurates a two-day Civil Services Day function in New Delhi?

  • A. Raj Nath Singh
  • B. Smt. Sushma Swaraj
  • C. Arun Jaitley
  • D. M. Venkaiah Naidu

Show Answer

Answer: A – Raj Nath Singh – Explanation – Union Home Minister Rajnath Singh will inaugurate a two-day Civil Services Day function in New Delhi today. The inaugural session will be followed by a Plenary Session on Creating value through Human Capital Management in Government’, chaired by Minister of State, Ministry of Personnel Jitendra Singh. Three Breakaway Sessions on subjects related to Agriculture, Energy and Skill Development and Entrepreneurship will also be organised. The main event will be held tomorrow, on the occasion of Civil Services Day.

Hide

5. Recently in which state NDMA has conducted its first-ever mock exercise on forest fire?

  • A. Jharkhand
  • B. Uttarakhand
  • C. Himachal Pradesh
  • D. Uttar Pradesh

Show Answer

Answer: B – Uttarakhand – Explanation – The National Disaster Management Authority (NDMA) has conducted its first-of-its-kind State-level mock exercise on forest fire in Uttarakhand on April 18, 2017. The aim of the mock exercise is to assess the efficacy of integrating the preparedness and response mechanisms of the forest department with those of the district administration. The 3-day exercise is significant as almost 70% of the State’s geographical area is under forests and incidents of forest fires are commonplace.

Hide

6. Recently at auction in UK four Gandhi rare stamps sold at _____________________.

  • A. 500,000 pounds
  • B. 540,555 pounds
  • C. 600,500 pounds
  • D. 700,000 pounds

Show Answer

Answer: A – 500,000 pounds – Explanation – A set of four rare stamps, featuring the portrait of Mahatma Gandhi has fetched 5 lakh pounds at an auction which is so far, the highest price ever paid for Indian stamps. The auction was held in United Kingdom, the purchaser is a private Australian collector.

Hide

7. Recently by the India how much contributed to the United Nations Election Assistance Programme?

  • A. $ 244000
  • B. $ 250000
  • C. $ 650000
  • D. $ 170000

Show Answer

Answer: B – $ 250000 – Explanation – India has made a quarter-million-dollar contribution to the UN programme for helping countries to hold elections and develop their electoral systems. Eenam Gambhir, a First Secretary in India’s Mission to the UN, presented the cheque to Kyoko Shiotani, Chief of the Office of the Under-Secretary-General at the UN Department of Political Affairs, on Tuesday. This is the second Indian contribution of $250,000 to the programmes for electoral assistance and capacity building. The first was made in 2012. Through the Election Assistance Division set up in 1991, the UN has helped over 100 countries with their elections.

Hide

8. Which day is observed as United Nations Chinese Day?

  • A. April 24
  • B. April 22
  • C. April 20
  • D. April 21

Show Answer

Answer: C – April 20 – Explanation – The United Nations Chinese Day 2017 was observed globally on 20 April 2017. The Day is observed every year to promote the use of Chinese language in the United Nations. The first United Nations Chinese Day was held on 12 November 2010 at the United Nations Headquarters in New York. The Chinese language is one of the oldest languages in the world.

Hide

9. The United Nations will be issuing special commemorative stamps to celebrate the _______________________________ this year.

  • A. International Health Day
  • B. International Yoga Day
  • C. International Awareness Day
  • D. International Peace Day

Show Answer

Answer: B – International Yoga Day – Explanation – The United Nations will be issuing special commemorative stamps to celebrate the International Yoga Day this year. The day is celebrated across the world on 21 June. The same was conĭrmed by India’s Permanent Representative to the UN, Ambassador Syed Akbaruddin through a tweet on his social media account.

Hide

10. Recently how many Indian Badminton players have been upgraded in the latest BWF ranking?

  • A. Five
  • B. Four
  • C. Three
  • D. Two

Show Answer

Answer: A – Five – Explanation – Five Indian Badminton players have been upgraded in the latest BWF rankings released on April 20, 2017. PV Sindhu moved to number 3 position, Saina Nehwal at number 8, Ajay Jayaram to 13, Kidambi Srikanth to 21 and Sai Praneeth to 22 position.

Hide

11. Recently he was honoured with Raj Kapoor Special Contribution award?

  • A. Jackie Shroff
  • B. Mithun Chakraborty
  • C. Jeetendra
  • D. Rishi Kapoor

Show Answer

Answer: A – Jackie Shroff – Explanation – Jackie Shroff have been named by Maharashtra State Govt. for Raj Kapoor Special Contribution award the announcement was made by Maharashtra Cultural Affairs Minister Vinod Tawde.

Hide

12. Name the Italian Mayor recently awarded the peace prize by UNESCO.

  • A. Giuseppe Berlato Sella
  • B. Glusi Nicolini
  • C. Willer Bordon
  • D. Diego Bottacin

Show Answer

Answer: B – Glusi Nicolini – Explanation – The Giuseppina (Giusi) Nicolini has awarded the peace prize by UNESCO. She is the mayor of the Italian island of Lampedusa. Giusi has been awarded for her commitment to saving the lives of migrants and refugees.

Hide

13. Which states are chosen for Krishi Karman Awards 2015-16?

  • A. Tripura
  • B. Tamil Nadu
  • C. Himachal Pradesh
  • D. All the above

Show Answer

Answer: D – All the above – Explanation – The Union Ministry of Agriculture and Farmers Welfare in April 2017 selected Tripura, Himachal Pradesh and Tamil Nadu for the Krishi Karman Awards 2015-16. On the other hand, Meghalaya was chosen for commendation prize for total food grain production. The state would also be given a cash award of Rs 1 crore.

Hide

14. Who is the newly appointed MD and CEO of the LIC Housing Finance?

  • A. Vinay Shah
  • B. Suraj Sah
  • C. Shankar Chaudhary
  • D. Vinay Mishra

Show Answer

Answer: A – Vinay Shah – Explanation – Life insurance Corp of India has appointed Vinay Shah as the new managing director and chief executive director of its mortgage loan arm and listed entity LIC Housing Finance, after government elevates Sunita Sharma to managing director of LIC earlier this week. Shah was executive director. Shah has been with LIC since 1983. Prior to this assignment, he was executive director marketing. He took over the business as ED in April 2015. He has looked after areas of new product launches.

Hide

15. Recently which bank becomes India’s most-valued Public Sector Company?

  • A. State Bank of India
  • B. Punjab National Bank
  • C. Central Bank of India
  • D. Union Bank of India

Show Answer

Answer: A – State Bank of India – Explanation – The State Bank of India (SBI) on 18 April 2017 became India’s most valued Public Sector Company in terms of market valuation. The market cap of SBI stood at Rs 235307.51 crore as on 18 April 2017.

Hide

Video Current Affairs Quiz: April 21 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query