Current Affairs Quiz : April 22 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on April 22 2017. All the recent incidents which were held on Twentytwo April 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : April 22 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : April 22 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz April 22 2017

Current Affairs Quiz : April 22 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : April 22 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. What is the name of law minister who recently launched Pro bono Services, Legal Aid Schemes, Nyaya Mitra?



  • A. Ravi Shankar Prasad
  • B. Ramvilas Paswan
  • C. Jagat Prakash Nadda
  • D. Narendra Singh Tomar

Show Answer

Answer: A – Ravi Shankar Prasad – Explanation – On April 20, 2017, Union Law Minister, Ravi Shankar Prasad launched following 3 three initiatives for providing legal aid to marginalised and vulnerable communities.  Pro bono legal service is a web based initiative through which lawyers who want to volunteer for ‘pro bono’ services can register on the justice department website: doj.gov.in. Tele Law litigants from marginalized communities can avail legal advice from expert panel of lawyers stationed at State Legal Services Centers (SLCA) by video conferencing through the common service centers (CSCs).  ‘Nyaya Mitra’ Scheme aims to reduce pendency in lower courts of selected districts. Cases which have been pending for more than 10 years will be accorded priority.

Hide

2. Recently which state government has taken a decision to set up ‘Book banks’ in all schools in the state?

  • A. Haryana
  • B. Punjab
  • C. Maharashtra
  • D. Madhya Pradesh

Show Answer

Answer: B – Punjab – Explanation – Punjab Govt. took a decision to set up ‘Book banks’ in all schools .The old students would be asked to submit their old books which would be afforded to needy children free of charge. Punjab Education Minister Aruna Chaudhary stated that the Education department decided to initiate book banks in all schools of the state to prevent the paper wastage, precious time and money of the students.

Hide

3. Recently at the age of ______________ veteran journalist Nora Chopra was died.

  • A. 60
  • B. 63
  • C. 64
  • D. 68

Show Answer

Answer: C – 64 – Explanation – Due to the multi – organ failure, veteran journalist Nora Chopra who was 64, and is survived by two sons passed away on April 21, 2017.

Hide

4. Recently the Horticulture Department has set up eight leaf composting machines in Cubbon Park, the park is located in which city?

  • A. Pune
  • B. Indore
  • C. Nagpur
  • D. Bengaluru

Show Answer

Answer: D – Bengaluru – Explanation – To solve the problem of getting rid oI fallen leaves, the Horticulture Department in Bengaluru has set up eight leaf composting machines in Cubbon Park. Another park, Lalbagh is also planning to compost leaf waste, as it is almost impossible to clear dry leaves spread across over 200-300 acres of area.

Hide

5. Recently in which city Inter Ministerial Consultation on Antimicrobial Resistance (AMR) Containment was held?

  • A. New Delhi
  • B. Chandigarh
  • C. Kolkata
  • D. Gandhinagar

Show Answer

Answer: A – New Delhi – Explanation – ‘Inter Ministerial Consultation on Antimicrobial Resistance (AMR) Containment’ was held on April 19, 2017 in New Delhi. At this meeting, Union Health Minister J P Nadda announced the finalization of India’s comprehensive and multisectoral National Action Plan to combat Antimicrobial Resistance (AMR). ‘Delhi Declaration’ for collectively strategizing to contain AMR was signed by all the ministers present at the meeting.

Hide

6. Which day is celebrated as World Earth Day?

  • A. April 22
  • B. April 21
  • C. April 23
  • D. April 20

Show Answer

Answer: A – April 22 – Explanation – Earth Day is an annual event celebrated on April 22. Worldwide, various events are held to demonstrate support for environmental protection. First celebrated in 1970, Earth Day events in more than 193 countries are now coordinated globally by the Earth Day Network.

Hide

7. Recently which country launched first unmanned cargo spacecraft?

  • A. China
  • B. Japan
  • C. Germany
  • D. Netherland

Show Answer

Answer: A – China – Explanation – China has launched its first unmanned Cargo Spacecraft named Tianzhou 1. It is programmed to conduct scientific experiments after reaching China’s second space station.

Hide

8. Recently India and which country sign pact for defence shipbuilding?

  • A. Brazil
  • B. Iraq
  • C. South Korea
  • D. Italy

Show Answer

Answer: C – South Korea – Explanation – The governments of India and South Korea signed a Memorandum of Understanding (MoU) on 21 April 2017 to strengthen their bilateral cooperation in defence shipbuilding. The agreement was signed between Ashok Kumar Gupta, Secretary (Defence Production) and Chang Myong Jin, Korea’s Minister of Defence Acquisition and Programme Administration in New Delhi.

Hide

9. Recently Time Magazine released list of 100 most Influential People of 2017, Name the two Indian are in the list.

  • A. Narendra Modi
  • B. Vijay Shekhar Sharma
  • C. Yogi Adityanath
  • D. Aamir Khan

Show Answer

Answer: A & B – Narendra Modi & Vijay Shekhar Sharma – Explanation – Time Magazine on 20 April 2017 released the annual list of 100 most Influential people of 2017. This year’s list includes the names of Presidents and Prime Ministers, CEOs and celebrities for the power of their inventions, the scale of their ambitions, the genius of their solutions to problems that could not be solved before. This year, only two Indians to feature on the list- Prime Minister Narendra Modi and Paytm founder Vijay Shekhar Sharma.

Hide

10. Which two distinguished will be awarded with 75th Dinanath Mangeshkar Award?

  • A. Kapil Dev
  • B. Sunil Gavaskar
  • C. Akshay Kumar
  • D. Aamir Khan

Show Answer

Answer: A & D – Kapil Dev & Aamir Khan – Explanation – The Dinanath Mangeshkar Awards has been given to Actor Aamir Khan and Kapil Dev cricketer. It is the 75 Master Dinanath Mangeshkar Award. It will be held on 24 April.

Hide

11. Recently who presented the NSCI Safety Awards 2016 to 70 Organisations?

  • A. Jagat Prakash Nadda
  • B. Bandaru Dattatreya
  • C. Rajiv Pratap Rudy
  • D. Dharmendra Pradhan

Show Answer

Answer: B – Bandaru Dattatreya – Explanation – National Safety Council’s ‘NSCI Safety Awards’ for the year 2016 were presented by Mr. Bandaru Dattatreya – Minister of State (Independent Charge), Labour & Employment on April 20, 2017 in New Delhi.

Hide

12. Recently which company wins the Golden Peacock Award for Innovation of Cashless Township?

  • A. Gujarat Narmada Valley Fertilizers & Chemicals Ltd.
  • B. Gujarat State Fertilizers & Chemicals Ltd.
  • C. Indian Farmers Fertiliser Cooperative Ltd
  • D. Indo Gulf Fertilisers Ltd.

Show Answer

Answer: A – Gujarat Narmada Valley Fertilizers & Chemicals Ltd.   – Explanation – Gujarat Narmada Valley Fertilizers & Chemicals Ltd (GNFC) won the prestigious Golden Peacock Award in the category of Innovative Product/Service for pioneering a cashless township transformation model. Cashless Township Innovation was conceived and implemented following the clarion call of Hon’ble Prime Minister of India to transition to a cashless society. The award recognizes the company’s contribution to innovative frameworks that will be the key for business success in the new millennium. The award was conferred upon cashless township innovation, as it enables corporations with integrated townships to succeed by adapting swiftly in the digital era.

Hide

13. Recently RBI of India and this bank has sign MoU for supervisory exchange of information?

  • A. Bank of Guyana
  • B. Republic Bank
  • C. Citizens Bank Guyana Inc.
  • D. Guyana Bank for Trade and Industry

Show Answer

Answer: A – Bank of Guyana – Explanation – The Reserve Bank of India (RBI) has signed an MoU with the Bank of Guyana on “Supervisory Cooperation and Exchange of Supervisory Information”. It was signed by Dr Gobind N. Ganga, Governor on behalf of Bank of Guyana and Dr Urjit R. Patel, Governor on behalf of Reserve Bank of India.

Hide

14. Fino Paytech will help NABRAD to digitise rural banks across how manystates in India?

  • A. Six
  • B. Five
  • C. Four
  • D. Seven

Show Answer

Answer: B – Five – Explanation – Payment Technology company will going to launch Payments bank FinoPaytech. It helps to facilitate NABARD to help the rural bank digitization drive in the states of Haryana, MP, Bihar, Gujarat and Maharashtra.

Hide

15. Who has been appointed as the new Financial Commissioner of Indian Railways?

  • A. B. N. Mohapatra
  • B. Nitin Desai
  • C. Deepak Nayyar
  • D. Shankar Acharya

Show Answer

Answer: A – B. N. Mohapatra – Explanation – B.N. Mohapatra has been appointed as the new Financial Commissioner (FC) of Indian Railways. He took charge on April 17, 2017.

Hide

Video Current Affairs Quiz: April 22 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query