Current Affairs Quiz : April 23 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on April 23 2017. All the recent incidents which were held on Twentythree April 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : April 23 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : April 23 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz April 23 2017

Current Affairs Quiz : April 23 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : April 23 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently Supreme Court sets what per cent of net salary of husband for maintenance to an estranged wife?



  • A. 25 per cent
  • B. 20 per cent
  • C. 30 per cent
  • D. 35 per cent

Show Answer

Answer: A – 25 per cent – Explanation – The Supreme Court (SC) of India in April 2017 set a benchmark for maintenance to be paid by a husband to his estranged wife. The Court said that twenty five percent of his net salary should be paid for maintenance by a husband to his estranged wife. It said that this twenty five percent of his net salary might constitute a just and proper amount as alimony.

Hide

2. Recently Union Minister Maneka Gandhi have assured to bring the national nutrition scheme of which state on track?

  • A. West Bengal
  • B. Assam
  • C. Nagaland
  • D. Manipur

Show Answer

Answer: B – Assam – Explanation – Union Women and Child Development Minister Maneka Gandhi have assured to bring the national nutrition scheme on track in Assam in a meeting with Chief Minister Sarbananda Sonowal. They discussed modalities to strengthen nutritional mechanism for women and children and provide nutritional food sachets in schools and other centres where women and children come and assemble.

Hide

3. Recently Supreme Court approves e-auction of this hotel in Delhi?

  • A. Hotel Hari Piorko
  • B. The Grand New Delhi
  • C. Taj Mansingh Hotel
  • D. Red Fox Hotel, Delhi Airport

Show Answer

Answer: C – Taj Mansingh Hotel – Explanation – The Supreme Court (SC) on 20 April 2017 approved the e-auction of Taj Mansingh Hotel in Delhi. A bench of Justices P C Ghose and R F Nariman allowed New Delhi Municipal Corporation (NDMC) to e-auction the property. The bench rejected the claim of Tata group-owned Indian Hotels Co. Ltd (IHCL) over the property. The auctioning the Taj Mansingh Hotel property was stiy opposed by Tata group-run Indian Hotels Company Ltd which manages the hotel.

Hide

4. Recently Union Government and Naga rebel groups agree to extend ceasefire till-

  • A. April 2017
  • B. April 2019
  • C. April 2020
  • D. April 2018

Show Answer

Answer: D – April 2018 – Explanation – The Union Government and two Naga armed factions, namely National Socialist Council of Nagaland Reformation (NSCN-R) and National Socialist Council of Nagaland-Neakpao-Kithovi (GPRN/NSCN), have agreed to extend the ceasefire till 27 April 2018. The decision over extension of ceasefire was taken at a meeting held between the officials of the Union Home Ministry and the Ceasefire Supervisory Board of Naga armed factions on 17 April 2017 in New Delhi.

Hide

5. Which day is observed as Civil Services Day?

  • A. April 21
  • B. April 22
  • C. April 23
  • D. April 24

Show Answer

Answer: A – April 21 – Explanation – Every year, the Civil Services Day is observed on April 21. This year the nation is observing the 11th Civil Services Day. This day, the Civil Servants commit to public service and devote themselves to the cause of the citizens. In the year 1947, on this day, SardarVallabhbhai Patel had addressed the 1st probationer’s batch at the All India Administrative Service Training School, Metcalfe House, New Delhi.

Hide

6. What is the theme of the International Mother Earth Day 2017?

  • A. Environmental & Climate Literacy
  • B. Trees for the Earth
  • C. Earth and its ecosystems
  • D. Water Wonderful World” and “Clean Earth – Green Earth

Show Answer

Answer: A – Environmental & Climate Literacy – Explanation – The theme for the year is Environmental & Climate Literacy. This year’s theme highlights the fact that education is the foundation for progress. The world today needs a global citizenry fluent in the concepts of climate change and aware of its unprecedented threat to the earth. In addition, environmental and climate literacy is the engine not only for creating green voters and advancing environmental and climate laws and policies but also for accelerating green technologies and jobs.

Hide

7. Recently Royal agencies of this country brought under control of King Vajiralongkorn?

  • A. China
  • B. Thailand
  • C. Singapore
  • D. Bhutan

Show Answer

Answer: B – Thailand – Explanation – The Parliament of Thailand on 20 April 2017 agreed to transfer control of royal agencies from the government to the new King Maha Vajiralongkorn. Members of the military-appointed legislature said that the decision was taken in a conĭdential session. The session was not broadcasted in public. As per information, the organisations that will be transferred include the Royal Aide de Camp Department, the Bureau of the Royal Household, the O૷ce of His Majesty’s Principal Private Secretary, the Royal Guard Command and the Royal Court Security Police.

Hide

8. Who wins elections to two UN subsidiary bodies?

  • A. India
  • B. Nepal
  • C. Canada
  • D. Brazil

Show Answer

Answer: A – India – Explanation – India on 21 April 2017 won the elections to two subsidiary bodies of United Nations (UN) Organisations. These two organisations are Committee for Programme and Coordination (CPC) and International Narcotics Control Board.

Hide

9. Recently between which two countries first Energy Forum held in Jakarta?

  • A. Denmark
  • B. Indonesia
  • C. India
  • D. Myanmar

Show Answer

Answer: B & C – Indonesia & India – Explanation – The First Indian-Indonesia Energy Forum was held on 20 April 2017 in Jakarta, Indonesia. The Union Minister of State (Independent Charge) for Power, Coal, New and Renewable Energy and Mines Piyush Goyal and Indonesia’s Energy and Mineral Resources Minister Ignasius Jonan participated in the forum.

Hide

10. Name the Former Iranian President who was disqualified from running for president.

  • A. Mahmoud Ahmadinejad
  • B. Hassan Rouhani
  • C. Ebrahim Raisi
  • D. Mohammad Bagher Ghalibaf

Show Answer

Answer: A – Mahmoud Ahmadinejad  – Explanation – Former Iranian President Mahmoud Ahmadinejad has been disqualified from running in next month’s presidential elections. His name was left out of the final list of approved candidates that was announced on 20 April 2017. The decision was taken by the Guardian Council, a group of influential jurists and clerics that was charged with the responsibility of screening the candidates for the upcoming elections, which are scheduled to be held on 19 May 2017.

Hide

11. Recently TripAdvisor awarded whom with 2017 Travelers Choice Awards?

  • A. Bali
  • B. Ko Samui
  • C. Boracay
  • D. Lombok

Show Answer

Answer: A – Bali – Explanation – US-based travel reviewer website Trip Advisor on 20 April 2017 presented its 2017 World’s Best Destination Award to Indonesia’s resort island of Bali. Trip Advisor’s 2017 World’s Best Destination Award for Bali was announced in March 2017, resulting from its traveler choice programme conducted in a 12-month period. With this, Bali became the first Asian destination to earn the title

Hide

12. Recently who are awarded with Golf Industry Association Awards 2017?

  • A. Aditi Ashok
  • B. S.S.P Chawrasia
  • C. Ali Sher
  • D. All the above

Show Answer

Answer: D – All the above – Explanation – Golfers Aditi Ashok, S.S.P Chawrasia and Ali Sher on 20 April 2017 won the second edition of the Golf Industry Association (GIA) Awards 2017. Aditi Ashok bagged the award for Outstanding Achievement. Aditi finished second in the Ladies European Tour (LET) order of merit in 2016. SSP Chawrasia bagged the award for the Men’s Player of the Year (2016). He successfully defended his Indian Open title and had two victories on Golf Tour when he also won his first  overseas title at the Resorts World Manila Masters. While, Golfer Ali Sher  was awarded for his outstanding playing career. His victory in the Indian Open back in 1991, was not only the first by an Indian professional golfer, but it completely changed the game in the country, with many Indian golfers tasting international success after him. He won an Arjuna Award in 1991 and then went on to win the Indian Open again in 1993.

Hide

13. Name the first woman MBBS Graduate has been conferred with Padma Shri Award this year?

  • A. Anandi Gopal Joshi
  • B. Dr. K Padmavathi
  • C. Dr Bhakti Yadav
  • D. Kadambini Ganguly

Show Answer

Answer: C – Dr Bhakti Yadav – Explanation – Dr Bhakti Yadav is Indore’s first woman MBBS graduate. At the age of 91, when almost everyone retires from their job, she continues to treat her patients for free. She has been conferred with the Padma Shri award this year. Dr Yadav has been offering free treatment for the last 68 years and is known for her close association with her patients.

Hide

14. Online Fashion retailer ________________ has acquired Bengaluru based logistics start-up for an undisclosed amount.

  • A. Myntra
  • B. Voonik
  • C. Kapus
  • D. Alibaba

Show Answer

Answer: A – Myntra – Explanation – Flipkart-owned online fashion retailer Myntra has acquired Bengaluru-based logistics start-up InLogg for an undisclosed amount. The move has been made by the e-commerce company to strengthen and expand its supply chain capabilities. With this, Myntra would also be acquiring InLogg’s technology platform that will provide end to end logistics solutions for the e-commerce sector.

Hide

15. Which firm becomes most valued Indian company?

  • A. Tata Consultancy Services
  • B. Reliance Industries
  • C. Oil and Natural Gas Corporation
  • D. Coal India

Show Answer

Answer: B – Reliance Industries – Explanation – Reliance Industries CEO Mukesh Ambani has regained its status as India’s most valued firm by market capitalization. Reliance Industries has overtaken Tata Group’s crown jewel TCS.

Hide

Video Current Affairs Quiz: April 23 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query