Current Affairs Quiz : April 25 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on April 25 2017. All the recent incidents which were held on Twentyfive April 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : April 25 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : April 25 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz April 25 2017

Current Affairs Quiz : April 25 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : April 25 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently which state’s Chief Minister Inaugurates National Panchayati Raj Diwas 2017?



  • A. Uttar Pradesh
  • B. Uttarakhand
  • C. Madhya Pradesh
  • D. Himachal Pradesh

Show Answer

Answer: A – Uttar Pradesh – Explanation – National Panchayati Raj Diwas was celebrated on 24 April every year. The day would be commemorated with a function in Lucknow, Uttar Pradesh. The function would be inaugurated by the UP CM Yogi Adityanath and presided over by Birender Singh, the Union Minister for Rural Development, Panchayati Raj and Drinking water.

Hide

2. Recently in which city Indian Post released a commemorative Postage Stamp on Coffee as a Fragrance Stamp?

  • A. Thane
  • B. Bengaluru
  • C. Jalgaon
  • D. Surat

Show Answer

Answer: B – Bengaluru – Explanation – The India Post on 23 April 2017 released a Commemorative Postage Stamp on Coffee as a Fragrance Stamp in Bengaluru. The stamp was jointly released by Union Minister of State for Commerce and Industry Nirmala Sitharaman and Union Minister of State for Communications Manoj Sinha.

Hide

3. On 24 April 2017 Google dedicated its doodle to

  • A. Vishnuvardhan
  • B. Anant Nag
  • C. Raj Kumar
  • D. V. Ravichandran

Show Answer

Answer: C – Raj Kumar – Explanation – Google Doodle has paid a tribute to Kannada superstar Rajkumar on his 88th birth anniversary. A popular name in Kannada cinema, Rajkumar has innumerable hits to his name. The veteran actor, who is a four-time National award winner, was remembered on his birth anniversary. The doodle shows a larger-than-life Rajkumar on the silver screen as the audience sitting in a theatre cheer for him.

Hide

4. Which village in Arunachal Pradesh becomes first digital village?

  • A. Buddhamandir
  • B. Chidudi
  • C. Daragaon
  • D. Nirjuli village-1

Show Answer

Answer: D – Nirjuli village-1 – Explanation – Nirjuli village­1 in Papum Pare district was declared as the first digital village of Arunachal Pradesh.

Hide

5. Recently government has extended date for filing tax declarations under PMGKY till

  • A. May 10
  • B. May 15
  • C. May 14
  • D. May 20

Show Answer

Answer: A – May 10 – Explanation – Filing of declarations about tax payment and deposits under Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojna (PMGKY ) has been extended up to May 10 for black money holders. The Central Board of Direct Taxes (CBDT) has extended to May 10, 2017 about filing of declaration where tax, surcharge and penalty under PMGKY has been paid on or before the 31st March and deposit under the Deposit Scheme has been made on or before April 30.

Hide

6. Which day is celebrated as World Book and Copyright Day?

  • A. 23 April
  • B. 24 April
  • C. 22 April
  • D. 21 April

Show Answer

Answer: A – 23 April – Explanation – The World Book and Copyright Day was celebrated on 23 April 2017 across the globe. To mark the occasion, special events were organised to promote reading, publishing and copyright across the world including India. The World Book and Copyright Day is an opportunity to highlight the power of books to promote UNESCO’s vision of knowledge societies that are inclusive, pluralistic, equitable, open and participatory for all citizens. To mark the World Book and Copyright Day 2017, the UNESCO released three books – Reshaping Cultural Policies, Rethinking Education in a Changing World and Reading in a Mobile Era.

Hide

7. Which day was observed as English Language Day globally?

  • A. 22 April
  • B. 23 April
  • C. 24 April
  • D. 25 April

Show Answer

Answer: B – 23 April – Explanation – The United Nations English Language Day 2017 was observed globally on 23 April 2017. The Day is observed every year on the date that is traditionally observed as both, the birthday and the date of death of William Shakespeare, the greatest writer ever-known in English language.

Hide

8. Name the persons who had recently discovered new type of blood cells ‘Dendritic cells’.

  • A. Shiva Ayyadurai
  • B. Rahul Satija
  • C. Karthik Shekhar
  • D. Sunil Mukhi

Show Answer

Answer: B & C – Rahul Satija & Karthik Shekhar – Explanation – Team of scientists, including Indian origin researchers Rahul Satija from New York University and Karthik Shekhar from Broad Institute of MIT and Harvard in the US, have identified new types of blood cells in the human immune system. The cells are new types of white blood cells called dendritic cells and monocytes. They have also discovered a new dendritic cell progenitor.

Hide

9. Recently after how many years Cuba and Morocco re­establish diplomatic ties?

  • A. 20 years
  • B. 25 years
  • C. 30 years
  • D. 37 years

Show Answer

Answer: D – 37 years – Explanation – Cuba and Morocco has signed an agreement to re­establish diplomatic ties after a time period of 37 years. The two governments have also agreed to forge political, economic and cultural cooperation.

Hide

10. Recently who was honoured with P C Chandra Puraskaar 2017?

  • A. Kailash Satyarthi
  • B. M. B. Nirmal
  • C. Deep Joshi
  • D. Amit Jethwa

Show Answer

Answer: A – Kailash Satyarthi – Explanation – Nobel laureate Kailash Satyarthi on 23 April 2017 was presented the P C Chandra Puraskar. Satyarthi was honoured with the award for his global crusade against child slavery and exploitative child labour. The 63-year-old Satyarthi was handed over a citation, a trophy and a cheque of Rs 10 lakh at an awards ceremony in Kolkata.

Hide

11. Recently after HP, Tamil Nadu and Tripura which state chosen for Krishi Karman Award?

  • A. Rajasthan
  • B. Madhya Pradesh
  • C. Uttar Pradesh
  • D. Goa

Show Answer

Answer: B – Madhya Pradesh – Explanation – Madhya Pradesh (MP) has been selected for Krishi Karman Award 2015­16 for highest production of wheat. MP has been selected for this award fifth time in a row.

Hide

12. Recently who has been appointed as ISAR president?

  • A. Dr. Duru Shah
  • B. Dr. Ramneek Mahajan
  • C. Dr. Lalit Panchal
  • D. Dr. Prashant Gedam

Show Answer

Answer: A – Dr. Duru Shah – Explanation – Mumbai­ based gynaecologist Dr Duru Shah has been appointed as the president of the Indian Society for Assisted Reproduction (ISAR).  Dr Duru Shah was appointed to the post during ISARs annual function held at Gurugram, Haryana.

Hide

13. Name the person appointed as Indian women’s cricket team coach.

  • A. Mulewa Dharmichand
  • B. Tushar Arothe
  • C. Gaurav Dhiman
  • D. P. G. Doraiswami

Show Answer

Answer: B – Tushar Arothe – Explanation – Former Ranji cricketer Tushar Arothe has been appointed as the coach of the Indian women’s cricket team.

Hide

14. Which of the search engine introduces ‘Copyless Paste’ feature?

  • A. Google
  • B. Morzila
  • C. UC Browser
  • D. Opera

Show Answer

Answer: A – Google – Explanation – Google on 23 April 2017 introduced the first code for its new feature ‘Copyless Paste’ in its Chrome app running on Android OS. The Copyless Paste feature will take data from Chrome usage and use that to improve the experience in other apps.

Hide

15. Recently which state becomes National Youth Athletics Champion?

  • A. Haryana
  • B. Kerala
  • C. Karnataka
  • D. Telangana

Show Answer

Answer: A – Haryana – Explanation – Haryana beats Kerala at the National Youth Athletics Meet at Hyderabad Kerala was at the top place for the last five years but now Haryana emerged champions with 166.5 points.

Hide

Video Current Affairs Quiz: April 25 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query