Current Affairs Quiz : April 26 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on April 26 2017. All the recent incidents which were held on Twentysix April 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : April 26 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : April 26 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz April 26 2017

Current Affairs Quiz : April 26 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : April 26 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently which state student’s Union protest against China’s claim over renaming places in state?



  • A. Arunachal Pradesh
  • B. Tripura
  • C. Jammu & Kashmir
  • D. None of these

Show Answer

Answer: A – Arunachal Pradesh – Explanation – All Arunachal Pradesh Students’ Union (AAPSU) on 24 April 2017 took out a protest rally against China’s claim over the renaming 6 places in the state. During the protest rally held in Itanagar, the Students’ organisation also burnt the effigy of the Chinese President Xi Jinping.

Hide

2. Recently Supreme Court directs which state government to fill police vacancies by 2021?

  • A. Rajasthan
  • B. Uttar Pradesh
  • C. West Bengal
  • D. Punjab

Show Answer

Answer: B – Uttar Pradesh – Explanation –The Supreme Court on Monday directed Uttar Pradesh government to fill over 1.5 lakh police vacancies in the state in four years, saying filling up of the posts will help in dealing with the law and order problem.

Hide

3. Recently in which state Northeast India’s largest IT hub has been inaugurated?

  • A. Assam
  • B. Manipur
  • C. Tripura
  • D. Arunachal Pradesh

Show Answer

Answer: C – Tripura – Explanation – Northeast India’s largest Information Technology (IT) hub has been inaugurated in Tripura’s capital city Agartala on April 24, 2017. It is the sixth IT hub in the Northeast region. The IT hub was inaugurated by Manik Sarkar – Chief Minister of Tripura, Tapan Chakraborty – IT and Education Minister of Tripura and Omkar Rai – Director General of Software Technology Parks of India (STPI).

Hide

4. Recently who inaugurates Photo exhibition ‘’The Paths We Walk’’ in New Delhi?

  • A. Narendra Singh Tomar
  • B. Chaudhary Birender Singh
  • C. Radha Mohan Singh
  • D. Thaawarchand Gehlot

Show Answer

Answer: D – Thaawarchand Gehlot  – Explanation – A Documentary Photo exhibition “The Paths We Walk” was inaugurated by Union Minister for Social Justice & Empowerment, Mr. Thaawarchand Gehlot on April 24, 2017 in New Delhi.

Hide

5. Which day is observed as World Malaria Day?

  • A. 25 April
  • B. 26 April
  • C. 24 April
  • D. 23 April

Show Answer

Answer: A – 25 April – Explanation – World Malaria Day (WMD) 2017 was observed globally on 25 April 2017 with the theme Malaria prevention: let’s close the gap. With this theme, World Health Organisation  is calling the countries together for closing the gap in malaria prevention.

Hide

6. After how many years Pakistani Hindus allowed to worship at Shiva temple?

  • A. 15 years
  • B. 20 years
  • C. 22 years
  • D. 25 years

Show Answer

Answer: B – 20 years – Explanation – A Pakistani court on 24 April 2017 passed a ruling that allowed Hindus to worship at a Shiva temple in Abbottabad district, which had been made off limits to them for almost 20 years. The decision was taken by a bench of judges from the Peshawar High Court (PHC) led by Justice Ateeq Hussain Shah. The bench in its final ruling gave permission to the Hindus to offer their prayers at the temple under section 20 of the Constitution.

Hide

7. Recently Indo-French naval exercise Varuna commences on-

  • A. 26 April 2017
  • B. 25 April 2017
  • C. 24 April 2017
  • D. 23 April 2017

Show Answer

Answer: C – 24 April 2017 – Explanation – The Indian Navy on 24 April 2017 began a joint maritime exercise Varuna with the French Navy at the Mediterranean Sea. The exercise will conclude on 30 April 2017. The joint maritime exercise aims at deepening combat coordination between the two navies. Guided missile destroyer INS Mumbai, stealth frigate INS Trishul and fleet tanker INS Aditya are taking part in the Varuna exercise.

Hide

8. Recently at the age of _________________ Indian sprinter Man Kaur on 24 April 2017 wins Gold in 100m event at World Masters Games held in Auckland.

  • A. 101
  • B. 99
  • C. 102
  • D. 103

Show Answer

Answer: A – 101 – Explanation – Indian sprinter Man Kaur on 24 April 2017 clinched the 100 metres sprint at the World Masters Games held in Auckland, New Zealand. Kaur was the lone contender in the 100-years-and-over event, which she completed in a minute and 14 seconds. The 101-year old contestant was almost 1min 4sec short of the women’s world record for the distance. The Chandigarh-based sprinter will also compete in the 200m race on 26 April 2017. She has also registered to take part in the shot put and javelin throw events.

Hide

9. Recently who were wins Monte Carlo Masters Men’s Doubles title?

  • A. Rohan Bopanna
  • B. Pablo Cuevas
  • C. Feliciano Lopez
  • D. Marc Lopez

Show Answer

Answer: A & B – Rohan Bopanna & Pablo Cuevas – Explanation – India’s Rohan Bopanna and Uruguay’s Pablo Cuevas on 23 April 2017 captured their first ATP World Tour team title. The duo defeated seventh-seeded Spaniards Feliciano Lopez and Marc Lopez 6-3, 3-6, 10-4 in 74 minutes in the Monte-Carlo Rolex Masters final. Bopanna and Cuevas earned 1000 points in the Emirates ATP Doubles Rankings and share € 253950 in prize money.

Hide

10. Who wins Monte Carlo Masters Men’s Singles title?

  • A. Albert Ramos-Vinolas
  • B. Andy Murray
  • C. Roger Federer
  • D. Rafael Nadal

Show Answer

Answer: D – Rafael Nadal – Explanation – Rafael Nadal on 23 April 2017 defeated Albert Ramos-Vinolas 6-1 6-3 to win the Monte Carlo Masters Men’s Singles title. With the win, Nadal became the ĭrst man in the Open era to win the same event 10 times. He won eight Monte Carlo titles in a row from 2005 to 2012. He won the title again in the year 2016. Also, it is Nadal’s ĭrst title of the season, having lost his previous three ĭnals.

Hide

11. Recently legendary filmmaker Kasinathuni Viswanath wins which of the following Awards?

  • A. Dadasaheb Phalke Award 2016
  • B. Filmfare Awards South
  • C. Global Indian Film Awards
  • D. International Indian Film Academy Awards

Show Answer

Answer: A – Dadasaheb Phalke Award 2016 – Explanation – Renowned filmmaker and actor Kasinathuni Viswanath on 24 April 2017 won the Dadasaheb Phalke Award for the year 2016. The award will be presented to him by President Pranab Mukherjee on 3 May 2017 at Vigyan Bhawan, New Delhi. With this, Viswanath became the 48th recipient of the Dadasaheb Phalke Award, the highest recognition in Indian cinema. As a presenter of classical and traditional art, music and dance, K Viswanath has been a guiding force in the Indian film industry.

Hide

12. Which Indian film wins Best Film at Hong Kong Film Festival?

  • A. Interrogation
  • B. Newton
  • C. Court
  • D. Dangal

Show Answer

Answer: B – Newton – Explanation – Actor Rajkummar Rao-starrer film ‘Newton’ in April 2017 won the best film honour at the 41st Hong Kong International Film Festival (HKIFF). The film has its world premiere at the 67th Berlin Film Festival where it won the International Federation of Art Cinemas (CICAE) award in its Forum segment.

Hide

13. Which country King’s son Prince Khaled was appointed as US Envoy?

  • A. Brunei
  • B. Swaziland
  • C. Saudi Arabia
  • D. Monaco

Show Answer

Answer: C – Saudi Arabia – Explanation – Saudi Arabia’s King Salman on 22 April 2017 issued a royal decree stating the appointment of one of his sons Prince Khaled bin Salman bin Abdulaziz as the Saudi Arabia’s Ambassador to the United States (US). Prince Abdullah bin Faisal bin Turki was removed as Ambassador to the US.

Hide

14. Recently for how many years Pakistan Government laesed the Gwadar port to China Oversease Port Holding Company?

  • A. 40 years
  • B. 37 years
  • C. 35 years
  • D. 25 years

Show Answer

Answer: A – 40 years – Explanation – The Pakistan Government in April 2017 leased the operations of its strategic Gwadar port to the China Overseas Port Holding Company (COPHC) for a period of 40 years. COPHC is a State-run Chinese firm. The China Overseas Port Holding Company is slated to carry out all the developmental work on the port situated in the Balochistan province of Pakistan. The company took over the operations of the port in 2013. As per the contract COPHC has 91% share of revenue collection from gross revenue of terminal and marine operations and 85% share from gross revenue of free zone operation. The provinces will not be given any share in the revenue collection.

Hide

15. In which month in 2017 Indian Railway will launched Double-decker AC train on high density routes?

  • A. June
  • B. July
  • C. September
  • D. November

Show Answer

Answer: B – July – Explanation – The Indian Railways will be launching a special rail service, Utkrisht Double-Decker AC Yatri (Uday) Express in July 2017. The over-night train would ply only on high-demand routes like Delhi- Lucknow and its fare would be lower than that of the 3AC class in regular express trains.

Hide

Video Current Affairs Quiz: April 26 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query