Current Affairs Quiz : April 27 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on April 27 2017. All the recent incidents which were held on Twentyseventh April 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : April 27 2017” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : April 27 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz April 27 2017

Current Affairs Quiz : April 27 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : April 27 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. In which city conference on Dara Shikosh to be held?



  • A. New Delhi
  • B. Ghaziabad
  • C. Faridabad
  • D. Sonipat

Show Answer

Answer: A – New Delhi – Explanation – The international conference on Dara Shikoh: Reclaiming Spiritual Legacy of India will be held on 27 April and 28 April 2017 in New Delhi. The conference will be organised by the Indian Council of Cultural Relations (ICCR). The international conference aims at presenting Dara Shikoh’s contribution and initiatives in bringing about spiritual homogenisation of Hinduism and Islam and thereby building a cohesive social and cultural edifice of India.

Hide

2. Recently Supreme Court directs which state government to reinstate TP Senkumar as DGP?

  • A. Tamil Nadu
  • B. Kerala
  • C. Haryana
  • D. Rajasthan

Show Answer

Answer: B – Kerala – Explanation – The Supreme Court (SC) on 24 April 2017 directed the Kerala government to reinstate T.P. Senkumar as Director General of Police (DGP) of the state. The ruling was made by a bench of Justice Madan B Lokur and Justice Deepak Gupta. The bench ruled that Senkumar was dealt unfairly and arbitrarily.

Hide

3. India’s first and longest sea ropeway to link ______________________ and famous Elephants Island in Arabain Sea.

  • A. Mahabaleshwar
  • B. Mumbai
  • C.Lonavala
  • D. Pune

Show Answer

Answer: B – Mumbai – Explanation – On April 24, 2017, Mumbai Port Trust announced plans to construct India’s first and longest sea ropeway to connect Mumbai mainland with famous Elephanta Island in Arabain Sea.  The 8­km long ropeway connecting Elephanta Island with Mumbai will begin from Sewri  (Eastern Edge of South Mumbai).

Hide

4. Central Government will set up a Central University for Divyangs in which state?

  • A. Gujarat
  • B. West Bengal
  • C. Assam
  • D. Uttar Pradesh

Show Answer

Answer: D – Uttar Pradesh – Explanation – Government will set up a Central university for Divyangs in Uttar Pradesh. It was stated by HRD Minister Prakash Javadekar while addressing the convocation function of Shakuntala Mishra national rehabilitation university, Lucknow. The Minister mentioned the University Grants Commission has been instructed to make arrangement for special training of instructors providing education to Divyangs.

Hide

5. Which country becomes world’s fifth largest military spender?

  • A. India
  • B. China
  • C. Russia
  • D. Saudi Arabia

Show Answer

Answer: A – India – Explanation – India on 24 April 2017 became the world’s fifth -largest military spender, as per the gures released by the Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). India spent around USD 55.9 billion for its military in the year 2016.

Hide

6. WHO announced that these countries will take part in a malaria vaccine pilot programme?

  • A. Ghana
  • B. Kenya
  • C. Malawi
  • D. All the above

Show Answer

Answer: D – All the above – Explanation – The World Health Organization Regional office for Africa (WHO/AFRO) announced on 24 April 2017 that Ghana, Kenya and Malawi will take part in a WHO-coordinated pilot implementation programme. The programme will make the world’s first malaria vaccine available in selected areas, beginning in 2018. The injectable vaccine, RTS,S, was developed to protect young children from the most deadly form of malaria caused by Plasmodium falciparum.

Hide

7. The US President Donald Trump announced recently that that he wants to send man on _______________.

  • A. Venus
  • B. Earth
  • C. Mars
  • D. Jupiter

Show Answer

Answer: C – Mars – Explanation – The President of United States, Donald Trump announced on 25 April 2017 that he wants to send men to Mars during his first term. Trump made the announcement while video conferencing from his Oval oce with two NASA astronauts at the International Space Station.

Hide

8. Recently this country signs first agreement on reconstruction of Arak Reactor with China?

  • A. Iraq
  • B. Afghanistan
  • C. Pakistan
  • D. Iran

Show Answer

Answer: D – Iran – Explanation – China and Iran have signed the first agreement on the reconfiguration of Iran’s Arak reactor. The deal was concluded between the Atomic Energy Organization of Iran (AEOI) and a Chinese company at the official ceremony in the Austrian capital Vienna. The reconstruction of the Arak heavy­water reactor is a part of the Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) deals which Tehran.

Hide

9. Recently in which city 24 Arabian Travel Market begins?

  • A. Dubai
  • B. Marrakech
  • C. Medina
  • D. Al Hudaydah

Show Answer

Answer: A – Dubai – Explanation – The 24th Arabian Travel Market begins in Dubai. This year the event will focus on the latest industry trend of experiential travel.  It focuses on encompasses travelling for adventure, culture, heritage, wellness, and theme parks Arabian Travel Market will welcome over 2,600 confirmed exhibitors with 100 exhibiting for the first time

Hide

10. Recently she has been offered honourary life membership of Marylebone Cricket Club?

  • A. Sandhya Agarwal
  • B. Anjum Chopra
  • C. Mithali Raj
  • D. Jhulan Nishit Goswami

Show Answer

Answer: A – Sandhya Agarwal – Explanation – Sandhya Agarwal, former captain of the Indian women’s Test Cricket team has been offered honourary life membership of ‘Marylebone Cricket Club’ (MCC) in recognition of her distinguished service to the game.

Hide

11. Recently who wins gold at Asian Grand Prix qualifies for World Championships?

  • A. Apurvi Chandela
  • B. Joshna Chinappa
  • C. Laxmirani Majhi
  • D. Manpreet Kaur

Show Answer

Answer: D – Manpreet Kaur – Explanation – Indian shot putter Manpreet Kaur has clinched gold in the Asian Grand Prix Athletics Meet. It was held in Jinhua, China.

Hide

12. Recently who gets Ghantasala National Award?

  • A. Vani Jairam
  • B. Ilayaraja
  • C. Harini
  • D. Karthik

Show Answer

Answer: A – Vani Jairam – Explanation – Vani Jairam, the versatile playback singer in the South Indian film industry, was presented with the Ghantasala national award on 23 April 2017 at a function held in Andhra Pradesh. The award is instituted by the Ghantasala National Art Academy in Andhra Pradesh. The 71-year-old singer received the award from A. Ramalingeswara Rao, a High court judge in Andhra Pradesh and R Ananda Bhaskar, Rajya Sabha member from the congress party.

Hide

13. Recently which actor received Dinanath Mangeshkar Award 2017?

  • A. Akshay Kumar
  • B. Aamir Khan
  • C. Ajay Devgan
  • D. Amitabh Bachchan

Show Answer

Answer: A – Aamir Khan – Explanation – Superstar Aamir Khan was on 25 April 2017 honoured with the 75th Master Dinanath Mangeshkar Award for his ílm Dangal, which was one of the biggest hits of 2016. The award was bestowed upon him by RSS chief Mohan Bhagwat.

Hide

14. Recently who was selected for Goldman Environmental Prize 2017?

  • A. Shikha Patra
  • B. Meera
  • C. Anjali Chandrashekhar
  • D. Prafulla Samantra

Show Answer

Answer: D –  Prafulla Samantra – Explanation – Social activist Prafulla Samantra was on 24 April 2017 selected for the Goldman Environmental Prize 2017 from Asia Region for his historic twelve year long legal battle that affirmed the land rights of indigenous Dongria Kondh and protected the Niyamgiri Hills from a massive aluminum ore mine.

Hide

15. Recently who has been appointed as CEO of Etihad Airline Equity Partners?

  • A. Robin Kamark
  • B. Doug Parker
  • C. Norbert Reithofer
  • D. Denise Morrison

Show Answer

Answer: A – Robin Kamark – Explanation – Etihad Aviation Group on 24 April 2017 appointed Robin Kamark as Chief Executive Officer  (CEO) of Airline Equity Partners. Kamark will take over the position from Bruno Matheu, who has held the role since May 2016. Kamark will be responsible for leading and developing the Group’s minority equity investment strategy, which includes stakes in airberlin, Alitalia, Jet Airways, Air Serbia, Air Seychelles, Etihad Regional and Virgin Australia.

Hide

16. Recently which state government sign MoU with Railways to expand Green cover & Railways to set up Rs 200 crore Solar Power Plant?

  • A. Punjab
  • B. Maharashtra
  • C. Andhra Pradesh
  • D. Bihar

Show Answer

Answer: B – Maharashtra – Explanation – The Indian Railways is looking to set up a solar power plant in Bhilai (Chhattisgarh) where it has spare land, through Railway Energy Management Company Limited (REMCL)

Hide

Video Current Affairs Quiz: April 27 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query