≡ Menu




Current Affairs Quiz : April 29 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on April 29 2017. All the recent incidents which were held on Twentyninth April 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : April 29 2017” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : April 29 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz April 29 2017

Current Affairs Quiz : April 29 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : April 29 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently which Union Minister has launched Water Conservation Programme for Bundelkhand?

  • A. Uma Bharati
  • B. Suresh Prabhu
  • C. Sushma Swaraj
  • D. Maneka Sanjay Gandhi

Show Answer

Answer: A – Uma Bharati – Explanation – Uma Bharti, the Union Minister for Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation launched ‘Jal Sanrakshan Karyakram- Bundelkhand’, an extensive water conservation programme on 28 April 2017 at Bandri, Sagar in Madhya Pradesh. The program aims to focus on the drought-prone areas of Bundelkhand, Kalahandi, Bolangir, Marathwada and Koraput in Odisha.

Hide

2. Recently this High Court said that hospitals cannot hold patients hostage for unpaid bills?

  • A. Madhya Pradesh High Court
  • B. Delhi High Court
  • C. Haryana High Court
  • D. Gujarat High Court

Show Answer

Answer: B – Delhi High Court – Explanation – The Delhi High Court on 26 April 2017 said that hospitals cannot hold patients hostage to extract money for unpaid bills. The ruling came in a habeas corpus plea moved by the son of the patient – a former Madhya Pradesh policeman – who was admitted for treatment in a premier private hospital in Delhi in February 2017. The patient’s son had alleged that the hospital was holding his father hostage to extract money from him towards outstanding dues of 13.45 lakh rupees.

Hide

3. Recently Central Government announced how many new Iconic places under the Swachh Bharat Mission Phase II?

  • A. Eleven
  • B. Thirteen
  • C. Ten
  • D. Twelve

Show Answer

Answer: C – Ten – Explanation – The Minister for Rural Development, Panchayati Raj and Drinking Water and Sanitation Shri Narendra Singh Tomar announced 10 new Iconic places to be taken under the Phase II of Swachh Bharat. These ten new iconic places which are to be brought to a higher standard of swachhta and visitors’ amenities are 1. Gangotri  2. Yamunotri  3. Mahakaleshwar Temple, Ujjain  4. Char Minar, Hyderabad 5. Church and Convent of St. Francis of Assissi, Goa  6. Adi Shankaracharya’s abode Kaladi in Ernakulam 7. Gomateshwar in Shravanbelgola 8. Baijnath Dham, Devghar 9. Gaya Tirth in Bihar and   10. Somnath temple in Gujarat.

Hide

4. Name the Union Minister who recently launched MSEFC Portal and My MSME Mobile App.

  • A. Nitin Jairam Gadkari
  • B. Arun Jaitley
  • C. Ravi Shankar Prasad
  • D. M. Venkaiah Naidu

Show Answer

Answer: D – M. Venkaiah Naidu – Explanation – Union Minister for Urban Development, Housing & Urban Poverty Alleviation M Venkaiah Naidu on 27 April 2017 launched Micro and Small Enterprises Facilitation Council (MSEFC) portal and MyMSME Mobile App. Both the portals were launched as a part of Digital India Initiative from the perspective of the MSME Sector in the country.

Hide

5. Which government has announced that the farmers in the Union Territory will get free power?

  • A. Puducherry
  • B. Daman and Diu
  • C. Dadra and Nagar Haveli
  • D. Lakshadweep

Show Answer

Answer: A – Puducherry – Explanation – The government of Pondicherry announced on 27 April 2017 that the farmers in the Union Territory will be getting free power supply from this month for pump sets used for irrigation purpose. The same was confirmed by the Department of Agriculture through a notification wherein it stated that the introduction of free power supply was in line with the assurance given by the Agriculture Minister during the previous fiscal year’s budget session (2016- 2017). The move has, however, been adopted in the current fiscal year, which is 2017-2018.

Hide

6. Recently at the age of __________________ Tamil actor Vinu Chakravarthy was died.

  • A. 70
  • B. 73
  • C. 77
  • D. 71

Show Answer

Answer: D – 71 – Explanation – Veteran Tamil actor and scriptwriter Vinu Chakravarthy passed away on 28 April 2017 following a prolonged illness in Chennai. He was 71. He is survived by his wife, son and a daughter. He was well known for his unique villainous roles and trade mark pauses in dialogue delivery. Chakravarthy has acted in over 1000 Tamil, Telugu, Kannada, Badaga and Malayalam languages films.

Hide

7. Recently which country launched its first domestically built aircraft carrier?

  • A. China
  • B. India
  • C. Saudi Arabia
  • D. Russia

Show Answer

Answer: A – China – Explanation – China launched its first domestically built aircraft carrier on 26 April 2017, transferring the ship from a dry dock into open water in Dalian, a port city in China’s Liaoning Province. The launch ceremony was held at 9 am in the morning, three days after the 68th anniversary of the People’s Liberation Army (PLA) Navy that was on 23 April 2017.

Hide

8. Recently which countries signed three agreements to boost bilateral cooperation between the two nations?

  • A. India
  • B. Armenia
  • C. Turkey
  • D. Tajikistan

Show Answer

Answer: A & B – India & Armenia – Explanation – India signed three agreements with Armenia on 25 April 2017 in Yerevan to boost bilateral cooperation between the two nations. The agreements were signed following Indian Vice President Hamid Ansari’s talks with Armenia’s top leadership including President Serzh Sargsyan, Prime Minister Karen Karapetyan and Foreign Minister Eduard Nalbandian.

Hide

9. Which day was observed as World Day for Safety and Health at Work globally?

  • A. April 27
  • B. April 29
  • C. April 28
  • D. April 26

Show Answer

Answer: C – April 28 – Explanation – The World Day for Safety and Health at Work 2017 was observed across the world on 28 April 2017 with the theme ‘Optimize the collection and use of OSH data’. This year, ILO’s campaign focuses on the critical need for countries to improve their capacity to collect and utilize reliable occupational safety and health (OSH) data.

Hide

10. Recently at the age of _______________ Jonathan Demme Oscar winning director was died.

  • A. 70
  • B. 74
  • C.77
  • D. 73

Show Answer

Answer: D – 73 – Explanation – Jonathan Demme, the Oscar-winning director of The Silence of the Lambs, passed away on 26 April 2017. He was 73. The cause of Demme’s death is said to be esophegal cancer.

Hide

11. Which Indian city becomes 1st city to win Pierre L’Enfant Awards 2017?

  • A. Bhubaneswar
  • B. Puri
  • C. Rajkot
  • D. Cuttack

Show Answer

Answer: A – Bhubaneswar – Explanation – Bhubaneswar, the capital city of Odisha, on 27 April 2017 was selected for the Pierre L’Enfant Planning Excellence and Achievement Awards-2017. The city was selected for the award for good and advanced town planning and engaging its residents in the planning process.

Hide

12. Recently who was honoured with the 52nd Jnanpith Award by President Pranab Mukherjee in New Delhi?

  • A. Sarnath Banerjee
  • B. Sankha Ghosh
  • C. Samit Basu
  • D. Suddhasattwa Basu

Show Answer

Answer: B – Sankha Ghosh – Explanation – Sankha Ghosh, eminent Bengali poet and literary critic was honoured with the 52nd Jnanpith Award on 27 April 2017 by President Pranab Mukherjee in New Delhi. Speaking on the occasion, the President stated that the professor, who is a recipient of Sahitya Akademi award and the Padma Bhushan, is the most deserving recipient of this award.

Hide

13. Recently which of the Indian Bank issues draft guidelines for Cross Border Mergers & Acquisitions?

  • A. Reserve Bank of India
  • B. State Bank of India
  • C. Central Bank of India
  • D. Punjab National Bank

Show Answer

Answer: A – Reserve Bank of India – Explanation – The Reserve Bank of India (RBI) on 26 April 2017 issued draft guidelines on cross border merger transactions in accordance with the rules notified by Union Ministry of Corporate Affairs through Companies (Compromises, Arrangements and Amalgamation) Amendment Rules, 2017. RBI proposed these Regulations under the Foreign Exchange Management Act, 1999 (FEMA).

Hide

14. Recently Labour Ministry announced Rs ___________________ as minimum monthly wage.

  • A. Rs 9,500
  • B. Rs 10,000
  • C. Rs 10,500
  • D. Rs 11,000

Show Answer

Answer: B – Rs 10,000 – Explanation – The Labour Ministry has proposed a minimum monthly income of Rs.10,000 for contract workers. The move will drastically increase the minimum wages of contract labourers from around Rs.6000 per month that is paid to them in a few sectors at present. As mentioned in the Minimum Wages Act, 1948 employers give the fixed minimum wages to workers for 45 economic activities.

Hide

15. Which of the payments app launches Digital Gold consumers now buy gold on its?

  • A. Paytm
  • B. India post
  • C. Bhim
  • D. Google Wallet

Show Answer

Answer: A – Paytm – Explanation – Payments app Paytm on 27 April 2017 launched ‘Digital Gold’ on its platform to allow customers to buy and sell gold through electronic platform. This first wealth management product was launched in partnership with gold refiner MMTC-PAMP. It offers a real-time international pricing mechanism for the customers.

Hide

Video Current Affairs Quiz: April 29 2017

 


Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)