≡ Menu




Current Affairs Quiz : April 30 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on April 30 2017. All the recent incidents which were held on Thirty April 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : April 30 2017” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : April 30 2017 Question And Answers

Current Affairs Quiz April 30 2017

Current Affairs Quiz : April 30 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : April 30 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Name the Union Health Minister who has launched the Test and Treaty policy for HIV.

  • A. JP Nadda
  • B. Bandaru Dattatreya
  • C. Rajiv Pratap Rudy
  • D. Vijay Goel

Show Answer

Answer: A – JP Nadda  – Explanation – Union Health Minister JP Nadda has launched the Test and Treat policy for Human Immunodeficiency Virus (HIV) patients. As per this new policy, anyone who is tested and found positive will get the necessary treatment free of cost. Anyone found positive will be provided with ART (Anti- Retroviral Therapy) irrespective of his CD count.  The scheme will be a centrally sponsored scheme. All men, women, adolescents and children who have been diagnosed positively can benefit under this new policy.

Hide

2. Recently what sum of amount Central government has sanctioned for housing of urban poor?

  • A. 2 lakh crore
  • B. 1 lakh crore
  • C. 1.5 lakh crore
  • D. 3 lakh crore

Show Answer

Answer: B – 1 lakh crore – Explanation – Under Pradhan Mantri Awas Yojana (Urban) Ministry of Housing and Urban Poverty Alleviation has sanctioned 1, 00,537 houses for urban poor.

Hide

3. E-taxi trial run will be launched in which city from May?

  • A. Kanpur
  • B. Surat
  • C. Nagpur
  • D. Pune

Show Answer

Answer: C – Nagpur – Explanation – The country’s first electric taxi trial in the country would be launched in Nagpur from May 24.

Hide

4. Recently which state conducts India’s first ever transgender one day athletic meet?

  • A. Tamil Nadu
  • B. Karnataka
  • C. Gujarat
  • D. Kerala

Show Answer

Answer: D – Kerala – Explanation – Kerala is the first state to conduct the country’s first­ever transgender one­day athletic meet in Thiruvananthapuram.

Hide

5. The Day of Remembrance for all Victims of Chemical Warfare 2017 was observed on

  • A. 29 April 2017
  • B. 30 April 2017
  • C. 28 April 2017
  • D. 01 May 2017

Show Answer

Answer: A – 29 April 2017 – Explanation – The Day of Remembrance for all Victims of Chemical Warfare 2017 was observed on 29 April 2017 by the United Nations (UN). This commemoration will provide an opportunity to pay tribute to the victims of chemical warfare, as well as to rearm the commitment of the Organization for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) to the elimination of the threat of chemical weapons.

Hide

6. Which Bollywood actor becomes first Indian actor to deliver TED speech in Canada?

  • A. Amitabh Bachchan
  • B. Shah Rukh Khan
  • C. Nana Patekar
  • D. Boman Irani

Show Answer

Answer: B – Shah Rukh Khan – Explanation – Bollywood actor Shah Rukh Khan on 27 April 2017 became the first Indian actor to deliver TED speech in Vancouver, Canada. He spoke out on various issues beginning from his stardom to the changes world has experienced with the introduction of the internet. He left the audience in splits with his witty one-liners.

Hide

7. Recently India and Cyprus have signed how many agreements after delegation-level talks?

  • A. Seven
  • B. Six
  • C. Four
  • D. Five

Show Answer

Answer: C – Four – Explanation – India and Cyprus have signed four agreements after delegation-level talks between Prime Minister Narendra Modi and President of Cyprus Nicos Anastasiades at Hyderabad House in New Delhi. The areas in which the MoUs have been exchanged are Air Services, Agriculture, Merchant Shipping and Culture Education.

Hide

8. Which country has once again test-fires ballistic missile?

  • A. South Korea
  • B. Japan
  • C. Germany
  • D. North Korea

Show Answer

Answer: D – North Korea – Explanation – North Korea has test-fired a ballistic missile defying global pressure and warnings from the United States and its main ally, China. The test was conducted from the Pukchang region present in the north of the North Korean capital, Pyongyang. However, according to the US and South Korean officials, the test has failed and it is North Korea’s fourth successive unsuccessful missile test since March. The missile launched is expected to be a medium-range weapon known as a KN-17 and appears to have disintegrated within minutes of taking off.

Hide

9. Recently who becomes world’s oldest person to complete Auckland Sky Walk?

  • A. Mann Kaur
  • B. Fred Davis
  • C. Gary Player
  • D. Stanisław Kowalski

Show Answer

Answer: A – Mann Kaur – Explanation – The 101-year-old athlete, Mann Kaur, on 27 April 2017 became the oldest person to sky walk around Auckland’s famous landmark Sky Tower. Having set a new world record on the field, Kaur stepped out 192 metres above Auckland city to achieve the feat.

Hide

10. Who becomes 1st Indian to take pole in FIA F3 European Championship?

  • A. Ameya Vaidyanathan
  • B. Jehan Daruvala
  • C. Narain karthikeyan
  • D. Aditya Patel

Show Answer

Answer: B – Jehan Daruvala – Explanation – Jehan Daruvala, 18-year-old product of Force India Academy,(FIA)  became the first Indian to take pole in the F3 (Formula – 3) European series, securing the top spot on the starting grid for Race 1 of the second round of the championship in Monza, Italy.

Hide

11. B S Sandhu was appointed as the new Director General of which state?

  • A. Haryana
  • B. Punjab
  • C. Rajasthan
  • D. Jammu & Kashmir

Show Answer

Answer: A – Haryana – Explanation – The Haryana government on 27 April 2017 appointed senior IPS officer Baljit Singh Sandhu as the new Director General of Haryana Police. The 1984 batch IPS officer would be replacing K P Singh, who has been appointed as the Director General of Prisons.

Hide

12. Who has been appointed as Coca-Cola India’s new chief?

  • A. Ajay Banga
  • B. T Krishnakumar
  • C. Rajeev Suri
  • D. Anshu Jain

Show Answer

Answer: B – T Krishnakumar – Explanation – Beverage major Coca-Cola Company announced key leadership changes for its India & South West Asia business and Hindustan Coca-Cola Bottling (HCCB) operations. T Krishnakumar has been appointed as the president of India and South West Asia Business Unit. He has replaced Venkatesh Kini.

Hide

13. Who has been appointed as UNHCR goodwill ambassador?

  • A. Tamara Grigsby
  • B. Mariko Yamada
  • C. Yushra Mardini
  • D. Celia Williamson

Show Answer

Answer: C – Yushra Mardini – Explanation – UNHCR, the UN Refugee Agency, announced the appointment of Syrian refugee and Olympic athlete Yusra Mardini as a Goodwill Ambassador.

Hide

14. Who has won gold at the 10th edition of Moscow sand art championship?

  • A. Sudarsan Pattnaik
  • B. Jim Denevan
  • C. Kseniya Simonova
  • D. Mastodon

Show Answer

Answer: A – Sudarsan Pattnaik – Explanation – Internationally renowned sand artist Sudarsan Pattnaik from Odisha won the jury prize gold medal at the 10th Moscow Sand art Championship. The competition was held between 22nd and 28th April at Kolomenskoye, Moscow in Russia.

Hide

15. Which Indian businessman wins Queen’s Enterprise Award?

  • A. Pawan Munjal
  • B. Yusuff Ali
  • C. Sunil Bharti Mittal
  • D. Venu Madhav

Show Answer

Answer: B – Yusuff Ali – Explanation – Kerala­born, UAE­based entrepreneur Yusaffali MA’ food processing plant ‘Y International (UK) Ltd’ in Britain has won the prestigious Queen’s Enterprise Award 2017 for its exceptional contribution to the UK’s trade, industry and economy. ‘Y International (UK) Ltd’has been chosen for this award in ‘International Trade’ category.

Hide

Video Current Affairs Quiz: April 30 2017

 


Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)