Current Affairs Quiz : August 01 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on August 01 2017. All the recent incidents which were held on First August 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : 
August 01 2017″ Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : August 01 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz August 01 2017

Current Affairs Quiz : August 01 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :August 01 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Which state government is planning to launch pilot project to encourage use of bicycle?



  • A. Maharashtra
  • B. Madhya Pradesh
  • C. Tamil Nadu
  • D. Andhra Pradesh

Show Answer

Answer: A – Maharashtra – Explanation – The Maharashtra state government is planning to create cycle tracks through ‘streets with cycle track’ project in order to encourage the use of bicycles, to ease congestion and reduce air pollution. The pilot project will be at first implemented in 10 cities across the state including Nagpur, Amaravati, Pune, Nashik, Aurangabad, Solapur, Latur, Jalgaon, Chandrapur and Kolhapur. A government resolution confirming the same was issued recently

Hide

2. Name the Union Minister who has launches Swachh Survekshan-2018 to assess sanitation in all 4,041 cities and towns of the country.

  • A. Narendra Singh Tomar
  • B. Ram Vilas Paswan
  • C. Kalraj Mishra
  • D. Maneka Gandhi

Show Answer

Answer: A – Narendra Singh Tomar – Explanation – Central Government has launched ‘Swachh Survekshan-2018’ to rank all the 4,041 cities and towns of the country on 31st of July 2017. It is based on certain parameters like infrastructure development for improved sanitation services and their sustainability, outcomes, citizen connect and visible impact on ground.

Hide

3. In which city Union Minister Mukhtar Abbas Naqvi has launches “Jiyo Parsi Publicity Phase-2”?

  • A. New Delhi
  • B. Mumbai
  • C. Gandhinagar
  • D. Chandigarh

Show Answer

Answer: B – Mumbai – Explanation – On July 29th 2017, Union Minister of state for Minority Affairs and Parliamentary Affairs Shri Mukhtar Abbas Naqvi launched “JIYO PARSI PUBLICITY PHASE – 2” function in Mumbai.

Hide

4. Name the Chief Minister of Maharashtra who has released the book ‘Mann Ki Baat’ – A Social Revolution on Radio at Raj Bhawan.

  • A. Sudarshan Bhagat
  • B. Upendra Kushwaha
  • C. Devendra Fadnavis
  • D. Vijay Kumar Singh

Show Answer

Answer: C – Devendra Fadnavis – Explanation – Governor of Maharashtra and Tamil Nadu (additional charge) C. Vidyasagar Rao and Chief Minister of Maharashtra Devendra Fadnavis released the book ‘Mann Ki Baat – A Social Revolution on Radio’ at Raj Bhavan. The book includes transcripts of the first 23 episodes of Prime Minister’s monthly address on radio ‘Mann Ki Baat’.This book will enable citizens to read and understand Prime Minister Narendra Modi’s vision and his ideas of development.

Hide

5. Rajaswa Gyansangam scheduled to be held in which city?

  • A. Lucknow
  • B. Varanasi
  • C. Kanpur
  • D. New Delhi

Show Answer

Answer: D – New Delhi – Explanation – ‘Rajaswa Gyansangam’ is going to be held on 1st and 2nd September, 2017 at Vigyan Bhawan in New Delhi. The Prime Minister, Shri Narendra Modi will inaugurate this two day Conclave on the 1st day of September, 2017.

Hide

6. In which country World’s longest pedestrian suspension bridge the Europabrucke (Europe Bridge) Inaugurates in which country?

  • A. Austria
  • B. Switzerland
  • C. Belgium
  • D. Bulgaria

Show Answer

Answer: B – Switzerland – Explanation – The world’s longest pedestrian suspension bridge the Europabrücke or Europaweg (Europe Bridge) on 29th July 2017, a ribbon-thin span nearly a third of a mile long at in Randa, Switzerland.

Hide

7. The World’s smallest spacecraft Sprites was successfully launched by_____________.

  • A. US rocket
  • B. Indian rocket
  • C. Chinese rocket
  • D. Japanese rocket

Show Answer

Answer: B – Indian rocket – Explanation – The world’s smallest spacecraft was successfully launched in the low Earth orbit by ISRO’s PSLV rocket. Named Sprites, the 3.5cmx3.5cm space probes weigh 4 grams each with dimension 3.5cm x 3.5cm. They run on sunlight and carry radios, sensors and computers. The spacecraft was launched with an aim to send one-gram chips to star systems beyond the solar system in search of extraterrestrial intelligence. The Sprites were constructed by researchers at Cornell University and transported into space as secondary payloads by the two larger German satellites Max Valier and Venta.

Hide

8. Recently which country asks 755 US diplomats to leave country following American sanctions?

  • A. Iran
  • B. Iraq
  • C. Russia
  • D. Netherlands

Show Answer

Answer: C – Russia – Explanation – The Russian President Vladimir Putin has asked 755 US diplomats to leave the country. While announcing his decision, Putin said Russia had run out of patience waiting for relations with the United States to improve. The decision which may worsen the relations between the two capitals, namely Washington and Moscow, was taken after the US Congress approved sanctions against Russia. The US Senate on 27 July 2017 approved a bill to toughen sanctions on Russia for allegedly meddling in the 2016 US Presidential election and for its annexation of Crimea in 2014.

Hide

9. Recently scientists from this University has developes strong adhesive for wound healing?

  • A. Harvard John A. Paulson School of Engineering
  • B. Massachusetts Institute of Technology
  • C. Georgia Institute of Technology
  • D. Korea Advanced Institute of Science and Technology

Show Answer

Answer: A – Harvard John A. Paulson School of Engineering – Explanation – A team of researchers from the Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering and the Harvard John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences (SEAS) developed a super strong, flexible bio-glue for wound healing without causing toxicity. The bio-glue is inspired by an adhesive material secreted by slugs that sticks to biological tissues. Slugs naturally secrete a special kind of mucus in its place when threatened, making it difficult for a predator to pry it off its surface.

Hide

10. Recently who has wins his fourth ATP Atlanta title?

  • A. Isner downs
  • B. Ryan Harrison
  • C. ArtemSitak
  • D. Mike Bryan

Show Answer

Answer: A – John Isner – Explanation – John Isner (From USA) won his fourth ATP Atlanta title on 30th of July 2017. He had defeated Ryan Harrison by 7-6 (8/6), 7-6 (9/7).

Hide

11. On 30th July 2017 who has wins Hungarian Grand Prix?

  • A. Sebastian Vettel
  • B. Kimi Raikkonen
  • C. Valtteri Bottas
  • D. Lewis Hamilton

Show Answer

Answer: A – Sebastian Vettel – Explanation – Sebastian Vettel won a Hungarian Grand Prix. He took the checkered flag 0.9 seconds ahead of Raikkonen on 30th July 2017. This is his fourth win of the season and 46th of his Formula One career.

Hide

12. Recently at Jordan Open TT how many medals India has won?

  • A. 30
  • B. 28
  • C. 24
  • D. 20

Show Answer

Answer: C – 24 – Explanation – India has bagged total 24 medals at the Jordan Junior and Cadet Open table tennis tournament. The event held in Amman the capital of Jordan.

Hide

13. Recently who has wins the men’s single titles at Lagos Open?

  • A. Manu Attri
  • B. Sumeeth Reddy
  • C. Karan Rajan Rajarajan
  • D. C Rahul Yadav

Show Answer

Answer: D – C Rahul Yadav – Explanation – Indian shuttler C Rahul Yadav has won the Men’s singles title at Lagos International challenge.

Hide

14. Recently on which bank RBI has imposed Rs 3 crore penalty for KYC non-compliance?

  • A. Union Bank of India
  • B. United Bank of India
  • C. Canara Bank
  • D. Bank of Baroda

Show Answer

Answer: A – union Bank of India – Explanation – RBI has imposed a penalty of Rs 3 crore on Union Bank of India for “non-compliance” on Know Your Customer (KYC) norms announced on 31st of July 2017.

Hide

15. Recently which firm has signs deal with Salman Khan to premiere his movies on Prime Video before TV?

  • A. Snapdeal
  • B. Amazon
  • C. Flipkart
  • D. Jbigdeal

Show Answer

Answer: B – Amazon – Explanation – Amazon Prime Video has signed deal with Bollywood star Salman Khan to premiere his all future films first exclusively on Amazon Prime Video right after the theatrical release.

Hide

Video Current Affairs Quiz: August 01 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query