≡ Menu




Current Affairs Quiz Question And Answers August 02 2016

This page is all about Current Affairs Quiz on August 02 2016. All the recent incidents which were held on Second August 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : August 02 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz Question And Answers August 02 2016

Current Affairs Quiz August 02 2016

Current Affairs Quiz : August 02 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : August 02 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently railway ministry launched maiden Agartala to Delhi broad gauge train service,named the train?

  • A. Tripura Sundari Express
  • B. Tripura Express
  • C. Delhi Sundari Express
  • D. Agartala Express

Show Answer

Ans:- A – Tripura Sundari Express – Explanation – The Union Railway Ministry has flagged off the maiden broad gage train service dubbed as ‘Tripura Sundari Express’ from Agartala (Tripura) to Delhi. It was flagged off by Union Railway Minister Suresh Prabhu. With this, the landlocked north eastern state of Tripura entered the broad gauge railway map of the country.

Hide

2. Recently which team won the 4th season of Pro Kabaddi League 2016? (Sports)

  • A. Jaipur Pink Panthers
  • B. Patna Pirates
  • C. Puneri Paltan
  • D. Telegu Titans

Show Answer

Ans:- B – Patna Pirates – Explanation – The Patna Pirates have won the fourth edition of STAR Sports-ProKabddi League by defeating Jaipur Pink Panthers. With this win Patna Pirates has become first team to defend its title which they won in the third season in March 2016.

Hide

3. Recently who appointed as Chief Justice of Patna High Court?

  • A. L Narasimha Reddy
  • B. Rekha Manharlal Doshi
  • C. Iqbal Ahmed Ansari
  • D. Dipak Misra

Show Answer

Ans:- C – Iqbal Ahmed Ansari – Explanation –Justice Iqbal Ahmed Ansari has been sworn-in as the 39th Chief Justice of Patna High Court. He was administered oath to the office by Bihar Governor Ramnath Kovind as per Article 219 of constitution at a function in raj Bhawan, Patna. He will retire on October 29, 2016.

Hide

4. Recently who won the German Grand Prix Formula one?

  • A. Daniel Ricardo
  • B. Max Verstappen
  • C. Nico Rosberg
  • D. Lewis Hamilton

Show Answer

Ans:- D – Lewis Hamilton – Explanation – Mercedes driver Lewis Hamilton from Great Britain has won the 2016 German Grand Prix title of Formula One. It was his fourth consecutive win in the 2016 season and overall fifth title of the 2016 season. It was also his third win of German Grand Prix of F1 after winning it 2008 and 2011.

Hide

5. Recently Prime Minister Narendra Modi flagged off which event to encourage the Indian contingent at the 2016 Rio Olympics?

  • A. ‘Walk for Rio’
  • B. ‘Run for Rio’
  • C. ‘Stand for Rio’
  • D. ‘Sing for Rio’

Show Answer

Ans:- B – ‘Run for Rio’ – Explanation – Prime Minister Narendra Modi flaged off the ‘Run for Rio’, an event to encourage the Indian contingent at the 2016 Rio Olympics beginning on August 5, 2016. The 5Km run was flagged off from Major Dhyan Chand National Stadium to the Jawaharlal Nehru Stadium in New Delhi.

Hide

6. Recently who became the first person to jump from 25,000 feet without a parachute?

  • A. Luke Aikins
  • B. Alan Eustace
  • C. Joe W. Kittinger
  • D. Felix Baumgartner

Show Answer

Ans:- A – Luke Aikins – Explanation – Skydiver Luke Aikins from United States created history by becoming the first person in the world to jump from 25,000 feet without a parachute and landing safely in a net.

Hide

7. Recently which state has been selected for the All India Coordinated Rice Improvement Project Award 2015?

  • A. Assam
  • B. Odisha
  • C. West Bengal
  • D. Tripura

Show Answer

Ans:- C – West Bengal – Explanation – West Bengal has been selected for the All India Coordinated Rice Improvement Project Award 2015. This will be the first time the state will be receiving this award. The state was selected for this award by 51st committee from the Indira Gandhi Krishi Bikash Kendra for its achievement in the four key areas that include scientific research for seeds.

Hide

8. Recently Parliament passed the Indian Medical Council (Amendment Bill) _______?

  • A. 2014
  • B. 2015
  • C. 2013
  • D. 2016

Show Answer

Ans:- D – 2016 – Explanation – The Parliament has passed Indian Medical Council (Amendment) Bill, 2016 to conduct of uniform entrance for admission to all medical educational institutions.

Hide

9. Recently who appointed as a chairman of Central Board of Direct Taxes (CBDT)?

  • A. Atulesh Jindal
  • B. A K Jain
  • C. K V Chowdary
  • D. Rani Sing Nair

Show Answer

Ans:- D – Rani Sing Nair – Explanation – Seniour Indian Revenue Service (IRS) officer rani Singh has been appointed as Chairperson of Central Board of Direct Taxes (CBDT). Her appointed was confirmed by Appointments Committee of Cabinet (ACC) headed by the Prime Minister Narendra Modi.

Hide

10. Recently the National Anti Doping Agency has given clean chit to which wrestler in the doping case?

  • A. Parveen Rana
  • B. Narsingh Yadav
  • C. Sushil Kumar
  • D. Ramesh Kumar

Show Answer

Ans:- B – Narsingh Yadav – Explanation – The National Anti-Doping Agency (NADA) has given clean chit to wrestler Narsingh Yadav in the doping case. With this he can participate in 2016 Rio Olympics.

Hide

11. Who recently won the 2016 ATP Toronto Masters?

  • A. Ivan Dodig
  • B. Marcelo Melo
  • C. Novak Djokovic
  • D. Jamie Murray

Show Answer

Ans:- C – Novak Djokovic – Explanation – Novak Djokovic from Serbia has won the 2016 ATP Tornato Masters also known as the Rogers club title in the men’s single category. In the final match, he defeated Kei Nishikori of japan by 6-3, 7-5 score.

Hide

12. Recently in which country Typhoon Nida makes landfall?

  • A. China
  • B. Nepal
  • C. America
  • D. England

Show Answer

Ans:- A – China – Explanation – The server tropical typhoon Nida (also known as Cariana) made landfall near Dapang Peninsula in China’s Guangdong Province. Gale-force wind with up to 150 kilometers per hour speed and heavy rain followed the tropical typhoon.

Hide

13. Recently who wrote the book India Rising: Fresh Hope, New Fears?

  • A. Arundhati Roy
  • B. Ravi Vellor
  • C. Chetan Bhagat
  • D. Mukal Raj Anand

Show Answer

Ans: – B – Ravi Vellor – Explanation – A book titled India Rising: Fresh Hope, New Fears by Ravi Vellor chronicles India’s journey in the decade before Prime Minister Narendra Modi’s rise. The book was released in April 2016 by Singapure Emeritus Seniour Minister (ESM) Goh Chok Tong.

Hide

14. Recently who appointed as Managing Director of Mondelez India?

  • A. Amal Ganguli
  • B. S. Brar
  • C. Deepak Lyer
  • D. P. Singh

Show Answer

Ans:- C – Deepak Lyer – Explanation – Deepak Lyer was on 1st August 2016 appointed as Managing Director of Mondelez International’s India Business. He succeeds Chandramouli Venkatesan, who led the business as Managing Director of India operations for two years and was with the company for more than a decade.

Hide

15. Recently how many complaints received against advertisement of Patanjali Ayurved Ltd. between April 2015 and July 2016?

  • A. 40
  • B. 25
  • C. 55
  • D. 33

Show Answer

Ans:- D – 33 – Explanation – In total there were 33 complaints received during last one year against Patanjali for self regulation of advertising content as per the findings of Consumer Complaints (CCC), Minister of State for Information and Broadcasting Rajyavardhan Rathore told the Lok Sabha in a written reply.

Hide

16. Recently Haryana Government sanctioned how many rupees for Anti-Sikh Riot victims?

  • A. 12.07 crore
  • B. 11.50 crore
  • C. 9.50 crore
  • D. 15.25 crore

Show Answer

Ans:- A – Rs. 12.07 crore – Explanation- Almost 32 years after the 1984 Anti-Sikh riots, Haryana government has sanctioned an enhanced relief of Rs. 12.07 crore to claimants who suffered loss of life and property in Pataudi and Gurgaon areas of the state.

Hide

Video Current Affairs Quiz: August 02 2016

 

 

 Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)