Current Affairs Quiz : August 02 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on August 02 2017. All the recent incidents which were held on Second August 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : 
August 02 2017″ Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : August 02 2017 Question And Answers
Current Affairs Quiz August 02 2017

Current Affairs Quiz : August 02 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :August 02 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently which state Cabinet approves Religious Freedom Bill 2017?



  • A. Jharkhand
  • B. Uttar Pradesh
  • C. Bihar
  • D. Uttarakhand

Show Answer

Answer: A – Jharkhand – Explanation – Jharkhand Cabinet on 1 August 2017 approved Religious Freedom Bill 2017. The bill named as Jharkhand Freedom of Religion Bill, 2017 seeks to bring the stringent anti conversion law in place under which forceful or allurement induced religious conversion will be a non bailable criminal offence. According to an official release, Section three of the Bill prohibits forceful conversion. In the event of violation of section three, there will be up to three years imprisonment or Rs 50000 penalty or both.

Hide

2. Which day is observed as Non-Cooperation Movement Day?

  • A. 31 July 2017
  • B. 1 August 2017
  • C. 2 August 2017
  • D. 3 August 2017

Show Answer

Answer: B – 1 August 2017 – Explanation – The Non-cooperation movement was launched on 1st August 1920 by the Indian National Congress (INC) under the leadership of Mahatma Gandhi. It signified a new chapter in the history of Indian freedom struggle.

Hide

3. In which district of Himachal Pradesh MMR vaccination campaign launched?

  • A. Chamba
  • B. Hamirpur
  • C. Kangra
  • D. Kinnaur

Show Answer

Answer: C – Kangra – Explanation – A campaign to protect children from major childhood diseases like measles, mumps and rubella has been started in Kangra district of Himachal Pradesh from August 1, 2017.

Hide

4. Recently what amount relief package for floods in North East region announced by the Prime Minister?

  • A. Rs.2, 000 crore
  • B. Rs.2, 500 crore
  • C. Rs.2, 100 crore
  • D. Rs.2, 350 crore

Show Answer

Answer: D – Rs.2, 350 crore – Explanation – The Prime Minister, Narendra Modi has announced a package of Rs 2350 crore for relief, rehabilitation and building flood mitigation infrastructure in the flood-affected North-Eastern states including Assam on 1st August 2017.

Hide

5. Recently at the age of ___________________ eminent Dhrupad singer Ustad Sayeeduddin Dagar was died.

  • A. 78
  • B. 98
  • C. 68
  • D. 88

Show Answer

Answer: A – 78 – Explanation – Ustad Hussain Sayeeduddin Dagar, one of the foremost exponents of the Dhrupad tradition, died on 30th of July 2017.He was 78.

Hide

6. According to the UN report these countries are home to 39% of young Internet users?

  • A. India
  • B. China
  • C. USA
  • D. Japan

Show Answer

Answer: A & B – India & China – Explanation – As per ‘ICT Facts and Figures 2017’, released by the International Telecommunication Union (ITU), the United Nations specialised agency for Information and Communication Technologies (ICTs), India and China are home to 39% of the 830 million young people worldwide who use the Internet.

Hide

7. Recently which country opens its first overseas Military base in Djibouti?

  • A. Thailand
  • B. Netherlands
  • C. China
  • D. Hong Kong

Show Answer

Answer: C – China – Explanation – China has formally launched its first overseas naval facility in Djibouti, an East African nation.

Hide

8. The World breastfeeding week 2017 is being celebrated from

  • A. 15 to 21 August
  • B. 22 to 28 August
  • C. 1 to 7 August
  • D. 8 to 14 August

Show Answer

Answer: C – 1 to 7 August – Explanation – World breastfeeding week 2017 is being celebrated from 1st to 7th August 2017 with the theme “Sustaining Breastfeeding Together”.

Hide

9. As per study found that Earth to warm ___________________ degrees Celsius by end of this century.

  • A. 1.2 degrees Celsius
  • B. 1.5 degrees Celsius
  • C. 1.7 degrees Celsius
  • D. 2 degrees Celsius

Show Answer

Answer: D – 2 degrees Celsius – Explanation – As per two different studies, using entirely different methods published in the journal Nature Climate Change, the global temperature is likely to rise more than 2 degrees Celsius by the end of this century.

Hide

10. In the recent released ICC ranking charts which Indian bowler maintained his top position?

  • A. Ravindra Jadeja
  • B. Ravichandran Ashwin
  • C. Bhuvaneshwar Kumar
  • D. Mohammed Shami

Show Answer

Answer: A – Ravindra Jadeja – Explanation – According to the latest ICC Test Rankings Ravindra Jadeja maintained his top position in the bowlers’ list while India skipper Virat Kohli remained stayed at fifth place in the batting charts released on 1st of August 2017.

Hide

11. Which city will host Summer Olympics 2024?

  • A. Tokyo
  • B. Paris
  • C. New Delhi
  • D. Beijing

Show Answer

Answer: B – Paris – Explanation – The 2024 Summer Olympics officially known as the Games of the XXXIII Olympiad, and commonly known as Paris 2024, is a forthcoming international multi-sport event to be hosted in Paris from 2 to 18 August 2024.

Hide

12. Which city will host Summer Olympics 2028?

  • A. Rio de Janeiro
  • B. Pyeongchang
  • C. Milan
  • D. Los Angeles

Show Answer

Answer: D – Los Angeles – Explanation – Los Angeles will host the 2028 Summer Olympics after reaching a deal with Olympic organizers, the Los Angeles Times reported on 31st of July 2017.

Hide

13. Who has become the Asia’s second richest person?

  • A. Jack Ma
  • B. Mukesh Ambani
  • C. Wang Jianlin
  • D. AI-waleed bin Talal

Show Answer

Answer: B – Mukesh Ambani – Explanation – Reliance Industries Chairman Mukesh Ambani has become Asia’s 2nd richest person announced on 1st of August 2017.Ambani Net worth is $35.2 billion.

Hide

14. Recently which of the following Payment bank has ties up with HPCL for ATM service?

  • A. Airtel Payment Bank
  • B. Aditya Birla Nuvo
  • C. India Post Payment bank
  • D. National Securities Depository

Show Answer

Answer: A – Airtel Payment Bank – Explanation – Airtel Payments Bank, India’s first payments bank has announced a strategic partnership with Hindustan Petroleum Corporation Limited (HPCL) on 1st of August 2017.

Hide

15. Name the Vice Chairman of NITI Aayog who has resigns recently.

  • A. Arvind Panagariya
  • B. Amitabh Kant
  • C. Bibek Debroy
  • D. Radha Mohan Singh

Show Answer

Answer: A – Arvind Panagariya – Explanation – Arvind Panagariya, the first vice-chairman of NITI Aayog announced his resignation from office on 1st of August 2017.

Hide

16. The new Trade and Transit agreement between _________________ and _______________ come into force.

  • A. Bangladesh
  • B. Nepal
  • C. India
  • D. Bhutan

Show Answer

Answer: C & D – India & Bhutan – Explanation – The new bilateral Agreement on Trade Commerce and Transit between India and Bhutan came into force on 29th July 2017.

Hide

Video Current Affairs Quiz: August 02 2017

 


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query