Current Affairs Quiz August 03 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on August 03 2016. All the recent incidents  which  were held on Third  August 2016  are drifted  here  as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : August 03 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz Question And Answers August 03 2016

Current Affairs Quiz – August 03 2016

Current Affairs Quiz : August 03 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : August 03 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Which union minister inaugurated ‘’Wall of Wishes’’ at India Gate Lawns in New Delhi?

  • A. Vijay Goel
  • B. Arun Jaitley
  • C. Sushma Swaraj
  • D. Venkaiah Naidu

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- A – Vijay Goel – Explanation – Sports Minister Vijay Goel on 2nd August 2016 inagurated ‘wall of Wishes’ at India Gate Lawns in New Delhi. The Wall of Wishes was launched in presence of Olympian Boxer M C Kom to celebrate the Olympic mood in the country.

[/show_more]

2. Recently Indian – American famous person passed away, he belongs to which profession?

  • A. Author
  • B. Professor
  • C. Scientist
  • D. Leader

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- B – Professor – Explanation – Renowned Indian-American linguist Braj B Kachru passed away on 29th July 2016 in Urbana, Illinois. He was 84. Kachru coined the term World English. He is also known for his published studies on Kashmiri.

[/show_more]

3. Recently who appointed as President of Microsoft India?

  • A. Anil Bhansali
  • B. Amit Sircar
  • C. Anant Maheshwari
  • D. Bhaskar Pramanik

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- C – Anant Maheshwari – Explanation – Anant Maheshwari was on 1st august 2016 named as the President of Microsoft India by the parent company Microsoft Inc. Maheshwari will succeed Bhaskar Pramanik, who retires in March 2017.

[/show_more]

4. Who wrote the book R D Burmania: Panchamemoirs?

  • A. Chetan Bhagat
  • B. Jhumpa Lahiri
  • C. Arundhati Roy
  • D. Chaitanya Padukone

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- D – Chaitanya Padukone – Explanation – A book titled R D Burmania: Panchamemoris authored by Chaitanya Padukone was released in July 2016. The book throws light on the legendry musicians Rahul Dev Burman, whose cabaret tunes still reverberate pubs and discotheques.

[/show_more]

5. Recently who won the PEN/Heim translation fund grants 2016?

  • A. Anita Gopalan
  • B. Geet Chaturvedi
  • C. Anita Jain
  • D. Geet Gopalan

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- A – Anita Gopalan – Explanation – Translator and artist Anita Gopalan on 25th July 2016 was awarded the 2016 PEN/Heim Translation Fund Grants for her English translation of Hindi novel Simaim by Geet Chaturvedi. Gopalan is the second Indian translator to be selected for the grant.

[/show_more]

6. Recently which Indian player won the World Karate Championship?

  • A. Narsingh Yadav
  • B. Vivek Teja
  • C. Praveen Rana
  • D. Rahul Yadav

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- B – Vivek Teja – Explanation – India’s martial arts hero and rising star Vivek Teja bagged the World Karate Champion (All Styles) at the Martial Arts world Champions in Sydney, Australia.

[/show_more]

7. Recently who wrote the book ‘’Grassroots Innovation’’?

  • A. Chetan Bhagat
  • B. Jhumpa Lahiri
  • C. Anil K Gupta
  • D. Chaitanya Padukone

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- C – Anil K Gupta – Explanation – A book titled Grassroots Innovation was released which was authored by professor Anil K Gupta of IIM Ahmadabad. The book describes about the people who are silently making contribution in the innovation for the economic development and also for the advancement of society.

[/show_more]

8. Recently which state government won the 8 National Tourism Award of India?

  • A. West Bengal
  • B. Assam
  • C. Odisha
  • D. Kerala

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]



Ans:- D – Kerala – Explanation – Kerala Tourism bagged six National Tourism awards for 2014-15 in the marketing category for states. It received two more awards, including the one for its Responsible Tourism (RT) initiative in Wayanad.

[/show_more]

9. Recently who won the ‘Choice Female Artist’ at the 18th Teen Choice Awards 2016?

  • A. Selena Gomez
  • B. Whitney Houston
  • C. Mariah Carey
  • D. Celine Dion

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- A – Selena Gomez – Explanation – Singer Selena Gomez won the ‘Choice Female Artist’ while Justin Bieber won the ‘Choice Male Artist’ at the 18th Teen Choice Awards 2016, held in Los Angeles. ‘Deadpool’ won the Choice Movie award in the Action/Adventure category while Leonardo DiCaprio was declared the Choice Movie Actor (Drama) for ‘The Revenant’. Meanwhile, ‘Pretty Little Liars’ won the Choice TV Show (Drama) award.

[/show_more]

10. Recently Chief Minister Anandiben Patel resigned due to old age, she was the Chief Minister of which state?

  • A. Odisha
  • B. Gujarat
  • C. Kerala
  • D. Tripura

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- B – Gujarat – Explanation – Anandiben Patel, who served as the state’s first woman chief minister, posted the resignation letter on her Facebook page. She said the decision was driven by the fact that she was almost 75 years old, the age at which Modi expects ministers to retire.

[/show_more]

11. Recently Dentist (Amendment) Bill, ______________ passed in Rajya Sabha?

  • A. 2015
  • B. 2014
  • C, 2016
  • D. 2013

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- C -2016 – Explanation – Rajya Sabha on 1st August 2016 passed the Dentists (Amemndment) Bill, 2016 with voice Vote. The Bill seeks to amend the Dentists Act, 1948. It also seeks to replace the Dentists (Amendment) Ordinance, 2016 and states that its provisions will come in to force from 24th May 2016.

[/show_more]

12. Recently Union Government capped the prices of how many drugs?

  • A. 21
  • B. 22
  • C. 23
  • D. 24

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- D – 24 – Explanation – The Union Government has capped the prices of 24 essential drugs used for treatment of cancer, HIV, bacterial infections, anxiety and cardiac conditions.

[/show_more]

13. Recently which bridge collapsed in Mumbai-Goa Highway?

  • A. British-Era Bridge
  • B. Bandra Worli sea Link
  • C. Mahatma Gandhi Setu
  • D. Vidyasagar Setu

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- A – British-Era Bridge – Explanation – Two bodies have been found and over 20 are feared missing after a British-era bridge collapsed on the Mumbai-Goa highway in Maharashtra late last night because of recent torrential rain. Buses and vehicles plunged into the river near Raigad district, 84 km from Mumbai.

[/show_more]

14. Recently Himachal Government released how many rupees relief for rain hit areas?

  • A. 30 crore
  • B. 42 crore
  • C. 25 crore
  • D. 50 crore

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- B – Rs. 42 crore – Explanation – As heavy rains continued to lash several parts of the state, Himachal government on Tuesday released a fund of Rs. 42 crore for relief and restoration work in rain hit areas.

[/show_more]

15. Central Government will be open how many Jan Aushadhi Stores across India?

  • A. 4,000
  • B. 2,500
  • C. 3,500
  • D. 3,000

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- D – 3,000 – Explanation – Under Pradhan Mantri Jan Aushadhi Yojana (PMJAY), the central government will open 3,000 Jan Aushadhi Stores (JAS) pan India by the end of this fiscal to make quality drugs available at affordable prices, parliament was told on 02-08-16.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: August 03 2016 

 

 Do not forget to check the following topics