Current Affairs Quiz : August 04 2017 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on August 04 2017. All the recent incidents which were held on Fourth August 2017 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : 
August 04 2017″ Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : August 04 2017 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz :August 04 2017. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Which of the following portal recently launches by the Union Government?



  • A. e-Rashtriya Kisan Agri Mandi
  • B. Beat Marshall Monitoring App
  • C. Pinakin
  • D. IRCTC Rail Connect

Show Answer

Answer: A – e-Rashtriya Kisan Agri Mandi – Explanation – The Union Government has launched a portal, e-Rashtriya Kisan Agri Mandi(e-RaKAM) on 1st of August 2017.

Hide

2. In which state Aadi Perukku festival is celebrated?

  • A. Kerala
  • B. Tamil Nadu
  • C. Telangana
  • D. Chhattisgarh

Show Answer

Answer: B – Tamil Nadu – Explanation – Aadi Perukku is celebrated for the birth of the Tamil month of Aadi. This is the beginning of all the festivals during the festival seasons.

Hide

3. Recently Union government signs a MoU to set up IRRI’s regional centre in which city?

  • A. Bengaluru
  • B. Surat
  • C. Varanasi
  • D. Bhagalpur

Show Answer

Answer: C – Varanasi – Explanation – On August 2, 2017, Union Agriculture Ministry signed a memorandum of association (MoA) for setting up a regional centre of the International Rice Research Institute (IRRI) in Varanasi, Uttar Pradesh to develop high- yielding rice varieties.

Hide

4. Recently Lok Sabha passes two key bills for implementation of GST in this state?

  • A. Sikkim
  • B. Goa
  • C. Arunachal Pradesh
  • D. Jammu & Kashmir

Show Answer

Answer: D – Jammu & Kashmir – Explanation – On August 2, 2017, Lok Sabha passed two bills, CGST (Extension to Jammu and Kashmir) Bill, 2017 and IGST (Extension to Jammu and Kashmir) Bill, 2017, extending Central Goods and Services Tax (GST) and Integrated Goods and Services Tax (GST) to Jammu and Kashmir (J&K).

Hide

5. Which of the following bilateral agreement and initiatives recently approves by the Union Cabinet?

  • A. India-Spain cooperation in renewable energy
  • B. Ex-post facto
  • C. Extend proxy voting to overseas NRIs
  • D. All of the above

Show Answer

Answer: D – All of the above – Explanation – On August 2, 2017, Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi approved following bilateral agreements and initiatives:

  • Cabinet apprised of MOU between India and Spain on India-Spain cooperation in renewable energy
  • Union Cabinet has given its ex-post facto approval for a Memorandum of Understanding (MoU) signed among India and various BRICS countries (Brazil, Russia, China & South Africa) for establishment of the BRICS Agriculture Research Platform (BRICS-ARP).
  • On August 2, 2017, the Union Cabinet cleared a proposal to extend proxy voting to overseas Non –Resident Indians (NRIs).

Hide

6. Recently scientists from this country have found a method to use curcumin?

  • A. US
  • B. Spain
  • C. UK
  • D. Australia

Show Answer

Answer: A – US – Explanation – Scientists in the U.S. have found a method to use curcumin, the bioactive component of turmeric, to treat cancer in children.

Hide

7. Recently United States issues ban on tourist travel to ________________.

  • A. South Korea
  • B. North Korea
  • C. Syria
  • D. Venezuela

Show Answer

Answer: B – North Korea – Explanation – The United States has issued a ban prohibiting its citizens traveling to North Korea. The ban which comes into effect from 1st of September.

Hide

8. Human ________________ edited to stop disease an International team of scientists have discovered.

  • A. Lungs
  • B. Kidney
  • C. Embryos
  • D. Pancreas

Show Answer

Answer: C – Embryos – Explanation – An international team of scientists have discovered a way to successfully freed embryos of a piece of faulty DNA that causes deadly heart disease in families.

Hide

9. Recently a report was published by ________________ that Sun’s Core rotates four times faster than its surface.

  • A. ISRO
  • B. NSA
  • C. ISA
  • D. NASA

Show Answer

Answer: D – NASA – Explanation – A team of researchers have recently made a historic discovery of solar seismic waves which reveals that Sun’s core is rotating four times faster than its surface. The study was published by NASA on 1 August 2017 in Astronomy & Astrophysics journal. The researchers made the calculations using 16 years of observations from an instrument called GOLF (Global Oscillations at Low Frequency) on a spacecraft called Solar and Heliospheric Observatory (SOHO). SOHO is a joint project of the European Space Agency (ESA) and NASA.

Hide

10. Recently Punjab state government appoints whom as Deputy Superintendent of Police?

  • A. Harmanpreet Kaur
  • B. Latika Kumari
  • C. Sushma Verma
  • D. Sneh Rana

Show Answer

Answer: A – Harmanpreet Kaur – Explanation – The Punjab state government has appointed Harmanpreet Kaur to the post of Deputy Superintendent of Police (DSP) in the state police.

Hide

11. Who has been appointed as Secretary General of FICCI?

  • A. Didar Singh
  • B. Sanjay Baru
  • C. Rajiv Kumar
  • D. Amit Mitra

Show Answer

Answer: B – Sanjay Baru – Explanation – Sanjaya Baru has appointed as the Secretary General of the Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI) on 2nd of August 2017.

Hide

12. Who has been elected as Prime Minister of Papua New Guinea?

  • A. Emmanuel Macron
  • B. Bjarni Benediktsson
  • C. Peter O’Neill
  • D. Isa Mustafa

Show Answer

Answer: C – Peter O’Neill – Explanation – Peter O’Neill has been reappointed as Prime Minister of Papua New Guinea announced on 2nd of August 2017.

Hide

13. Recently who has been sworn in as Iran’s President for a second time?

  • A. Mamnoon Hussain
  • B. Fuad Masum
  • C. Ashraf Ghani
  • D. Hassan Rouhani

Show Answer

Answer: D – Hassan Rouhani – Explanation – Hassan Rouhani was officially sworn in as the President of Iran for a second term.

Hide

14. Recently which social network acquires AI startup to make Messenger smarter?

  • A. Facebook
  • B. Instagram
  • C. Twitter
  • D. Whatsapp

Show Answer

Answer: A – Facebook – Explanation – To build out a more elaborate personal assistant for the Messenger users, Facebook has acquired an artificial intelligence (AI) startup Ozlo that specialises in understanding text-based conversations. However, there are no details so far about the financial terms of the deal.

Hide

15. this brand is planning to teams up with Facebook & Google for online advertisement push?

  • A. Himalaya
  • B. Dabur
  • C. Patanjali
  • D. Baidyanath

Show Answer

Answer: C – Patanjali – Explanation – Yoga Guru Baba Ramdev-led Herbal products manufacturer Patanjali Ayurved plans to team up with social media site Facebook and search engine Google in a push to increase its digital presence for better online marketing.

Hide

Video Current Affairs Quiz: August 04 2017


Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query