≡ Menu




Current Affairs Quiz August 06 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on August 06 2016. All the recent incidents  which  were held on Six  August 2016  are drifted  here  as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : August 06 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz Question And Answers August 06 2016

Current Affairs: August 06 2016

Current Affairs Quiz : August 06 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : August 06 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Named the cream which was recently developed by the Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) and CSIR-Central Food Technological Research Institute (CSIR-CFTRI)?

  • A. Nutrice Cream
  • B. Nutrate Cream
  • C. Vitamin Cream
  • D. Health Cream

Show Answer

Ans:- A – Nutrice Cream – Explanation – The Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) and CSIR – Center Food Technological Research Institute (CSIR-CFTRI) Mysuru on 4th August 2016 developed the Nutrice Cream. Nutrice cream developed in association with M/s Oleome Biosolutions, Bengaluru and M/s Dairy Classic Ice Creams Pvt. Ltd.

Hide

2. In which date World Breastfeeding Week (WBW) was observed across the world?

  • A. 1-3 August
  • B. 1-5 August
  • C. 1-6 August
  • D. 1-7 August

Show Answer

Ans:- D – 1-7 August – Explanation – The 2016 World Breastfeeding Week (WBW) is being observed across the world. The week is held every year from 1 to 7 August.

Hide

3. Recently who appointed as Prime Minister of Tunisia?

  • A. Fouad Mebazaa
  • B. Youssef Chahed
  • C. Beji Caid Essebsi
  • D. Moncef Marzouki

Show Answer

Ans:- B – Youssef Chahed – Explanation – Tunisia’s President Beji Caid Essebsi on 3 August 2016 named Youssef Chahed as the Prime Minister of the country. Chahed’s appointment came after parliament ousted Habib Essid in a vote of no-confidence because of his handling of economic reforms and security.

Hide

4. Recently Reserve Bank of India constituted Tarun Ramadorai Committee for which purpose?

  • A. Car Loan
  • B. Business Loan
  • C. Household Finance
  • D. Motor Bike Finance

Show Answer

Ans:- C – Household Finance – Explanation – The Reserve Bank of India (RBI) on 4 August 2016 constituted a committee to look at various facets of household finance in India. The Committee will be chaired by Tarun Ramadorai, Professor of Financial Economics, and University of Oxford.

Hide

5. Recently who appointed as the new Chief Minister of Gujarat?

  • A. Vijay Rupani
  • B. Vijay Patel
  • C. Vijay Desai
  • D. Vijay Joshi

Show Answer

Ans:- A – Vijay Rupani – Explanation – Putting an end to all the speculations, Vijay Rupani is going to assume his office as the new Chief Minsiter of Gujarat on August 7 and Nithin Patel will assist him as a Deputy CM. This news is declared after the BJP MLAs meeting.

Hide

6. Recently which two states of India set to launched campaign against ISIS?

  • A. West Bengal & Assam
  • B. Manipur & Nagaland
  • C. Bihar & Jharkhand
  • D. Andhra Pradesh & Telangana

Show Answer

Ans:- D – Andhra Pradesh & Telangana – Explanation – Telangana and Andhra Pradesh is set to launch campaign against ISIS by staging on board Imams of mosques to prevent the attempts of the terror group to lure youths. The campaign is organised by State Minorities Commission.

Hide

7. Recently Odisha Government opened what number of new multi-purpose calamity shelter units?

  • A. 150
  • B. 100
  • C. 90
  • D. 85

Show Answer

Ans:- B – 100 – Explanation – Odisha Chief Minister Naveen Patnaik opened 100 multi-purpose shelter houses to the people of Odisha for use during natural calamities like floods and cyclones.

Hide

8. Named the operation which was Uttar Pradesh police recently launched?

  • A. Operation Help
  • B. Operation Target
  • C. Operation Vishwas
  • D. Operation Milan

Show Answer

Ans:- C – Opeartion Vishwas – Explanation – The UP Police launched ‘Operation Vishwas’ in Lucknow following a slew of rape cases, including the horrific Bulandshahr gangrape, on 5 August. The month-long operation will run in Lucknow, Hardoi, Lahimpur Kheri, Rarbareli, Sitapur, Unnao, Faizabad, Sultanpur, Ambedkarnagar and Amethi.

Hide

9. Recently who inaugurated the India International Footwear fair (IIFF)?

  • A. Arun Jaitley
  • B. Rajnath Singh
  • C. Sushma Swaraj
  • D. Venkaiah Naidu

Show Answer

Ans:- A – Arun Jaitley – Explanation – Finance Minister Arun Jaitley inaugurated the India International Footwear Fair (IIFF) on August 5. The quantum of business generated from the fair was Rs 1,200 crore. However, we expect business to the tune of Rs 2,000 crore to be generated this year.

Hide

10. Recently which bank launched the group credit life insurance scheme in Mysore as a pilot basis?

  • A. State Bank of India
  • B. Corporation Bank
  • C. Union Bank of India
  • D. United Bank of India

Show Answer

Ans:- B – Corporation Bank – Explanation – In a pilot basis, Corporation bank has launched group credit life insurance scheme in Mangalore on August 4. This move attributes to increase the insurance cover of the growing population and also strengthen its borrowing community.

Hide

11. Recently World Biggest Robot Dance Show made a new Guinness record, it held in which country of the world?

  • A. America
  • B. Russia
  • C. China
  • D. Korea

Show Answer

Ans:- C – Korea – Explanation – Ever Win Company & Ltd. organized 1,007 robotsto set a newGuinness World Record for “Most Robots Dancing simultaneously” during the Qingdao Beer Festival in Shandong, China. But in fact, several robots were disqualified for failing to perform, even though the total numbers successfully set the record.

Hide

12. Recently Bank Board Bureau Chief Vinao Rai stepped down from which bank board?

  • A. ICICI
  • B. HDFC
  • C. UBI
  • D. IDFC

Show Answer

Ans:- D – IDFC – Explanation – Being appointed as the chief of Banks Board Bureau (BBB), Vinod Rai has stepped down from the IDFC bank board and however he will serve continuously as the independent Chairman of the IDFC Ltd.

Hide

13. Recently Mahim Bora passed away, he belongs to which profession? (National)

  • A. Litterateur
  • B. Professor
  • C. Singer
  • D. Doctor

Show Answer

Ans:- A – Litterateur – Explanation – Well known Assam litterateur Mahim Bora has passed away due to old age related ailments in a private nursing in Guwahati Assam. He was 93 year old. The Assam hailed author penned many books including Rangajivya (The Red Dragon Fly), Adhani Mahir Hahi , Bohubhuji Tribhu, Eai Nadir Sonte and Kathonibarir Ghat, among other books of short stories and poems.

Hide

14. Recently in what age CPI (M) leader Jiban Maitra passed away?

  • A. 65 Years Old
  • B. 80 Years Old
  • C. 55 Years Old
  • D. 71 years Old

Show Answer

Ans:- D – 71 Years Old – Explanation – West Bengal hailed Senior CPI (M) leader Jiban Maitra, passed away following a cerebral attack in a nursing home in Malda. He was 71 year old.

Hide

15. Recently who was appointed as new Deputy Chief Minister of Gujarat?

  • A. Saurabh Patel
  • B. Babu Bokhiria
  • C. Nithin Patel
  • D. Ramanlal Vora

Show Answer

Ans:- C – Nithin Patel – Explanation – Nithin Patel is an Indian politician from Gujarat, India. He serves as the cabinet minister for Health, Medical Education, Family Welfare, Road and Building, Capital Project in Government of Gujarat. He was formerly a cabinet minister for water supply, Water Resources Urban Development and Urban Housing.

Hide

16. Recently Union Government launched which nation-wide programme for promoting breastfeeding?

  • A. MATA
  • B. MAA
  • C. JANANI
  • D. MUMMY

Show Answer

Ans:- B – MAA – Explanation – Union Health Minister J P Nadda on 5th August 2016 launched a nation –wide programme MAA-Mothers Absoulute Affection for promoting breastfeeding.

Hide

17. Recently a terrorist attack happened in which town of Assam?

  • A. Guwahati
  • B. Tejpur
  • C. Dimapur
  • D. Kokrajhar

Show Answer

Ans:- D – Kokrajhar – Explanation – Twelve persons have been killed in an open firing by unidentified militants in Assam’s Kokrajhar town. There was a grenade blast before the firing in the town’s vegetable market. Police have so far recovered 13 bodies and search operations are continuing in the area as the militants are suspected to be hiding in nearby buildings.

Hide

18. Which state government banned Arshad Warsi’s film’’ The Legend of Michael Mishra’’?

  • A. Tamil Nadu
  • B. Punjab
  • C. Haryana
  • D. Andhara Pradesh

Show Answer

Ans:- C – Haryana – Explanation – Haryana government banned the screening of the Hindi film The Legend of Michael Mishra in the state for eight weeks. A decision to this effect was taken in view of the reports that there was resentment among members of the Valmiki community regarding some objectionable utterances in a part of the film.

Hide

19. Recently china launched the satellite for mobile telecommunication, named the satellite?

  • A. Tiantong – 01
  • B. Tiantong – 03
  • C. Tiantong – 02
  • D. Tiantong – 04

Show Answer

Ans:- A – Tiantong – 01 – Explanation – China has successfully launched the first satellite dubbed as the The Tiantong – 01 for mobile telecommunication. It was launched on board of the Long March – 3B carrier rocket from Xichang Satellite Launch Center.

Hide

Video Current Affairs Quiz: August 06 2016 

 

 Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)