≡ Menu




Current Affairs Quiz August 10 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on August 10 2016. All the recent incidents  which  were held on Tenth  August 2016  are drifted  here  as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : August 10 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz Question And Answers August 10 2016

Current Affairs Quiz – August 10 2016

Current Affairs Quiz : August 10 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : August 10 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently Parliament passed Enforcement of Security Interest and recovery of Debts Laws Amendment Bill, ____________?

  • A. 2014
  • B. 2015
  • C. 2016
  • D. 2013

Show Answer

Ans: – C – 2016 – Explanation- Parliament has Enforcement of Security Interest and Recovery of Debts Laws Amendment Bill, 2016. It was first passed in Lok Sabha and Rajya Sabha. The Bill seeks to strengthen the debt recovery laws, improve financial health of the banks and lead to ease of doing business.

Hide

2. Recently Lok Sabha passed Employee’s Compensation (Amendment) Bill, ______________?

  • A. 2016
  • B. 2014
  • C. 2015
  • D. 2013

Show Answer

Ans: – A – 2016 – Explanation – the Lok Sabha has unanimously passed the Employee’s Compensation (Amendment) Bill, 2016 to reduce litigation in cases of disputes arising over Compensation (Amendment) Bill, 2016 to reduce litigation in cases of disputes arising over compensation to workers. The Bill seeks to amend the Employee’s Compensation Act, 1923. This law provides payment of compensation to employees and their dependents in the case of injury by industrial accidents, including occupational diseases.

Hide

3. Recently Prime Minister Narendra Modi launched Yaad Karo Kurbani celebration in which state of India?

  • A. Andhara Pradesh
  • B. Madhya Pradesh
  • C. Odisha
  • D. Assam

Show Answer

Ans: – B – Madhya Pradesh – Explanation – Prime Minister narendra Modi launched Yaad Karo Kurbani celebrations at birthplace of freedom fighter Chandra Shekhar Azad at Alirajpur, Madhya Pradesh. The Yaad Karo Kurbani is 15-day programme aimed to commemorate 75th anniversary of the Quilt India Movement (QIM) and 70 years of Independence.

Hide

4. Recently which state government launched Quit India Movement 2 against social evils?

  • A. Jharkhand
  • B. Assam
  • C. Rajasthan
  • D. Maharashtra

Show Answer

Ans: – D – Maharashtra – Explanation – Maharashtra Government has launched Quit India 2 Swaraaj Movement against various social ills during commemoration of Platinum Jubilee anniversary of the Quilt India Movement. It was launched by Chief Minister Devendra Fadnavis in the presence of Union Minister M Venkaiah naidu at the historic August Kranti Maidan in Mumbai, Maharashtra.

Hide

5. What percentage has increased for the Non Performing Assets of commercial banks?

  • A. 8%
  • B. 4%
  • C. 7%
  • D. 10%

Show Answer

Ans: – B – 4% – Explanation – the Union Government has announced that Non-Performing Assets (NPA) of commercial banks have increased by around by 4% in the last one year. It was commercial announced by Union Minister of state for Finance (MoS) Santosh Gangwar in a written reply to the Rahya Sabha.

Hide

6. Recently Rajya Sabha passed ____________ care Bill?

  • A. Mental Health
  • B. Health
  • C. Family Health
  • D. People Health

Show Answer

Ans: – A – Mental Health – Explanation – The Rajya Sabha has passed the Mental Health Care Bill to provide better healthcare for prople suffering from mental illness and also to decriminalize suicide. The progressive legislation and is patient centric Bill was introduced in Rajya Sabha by Union Health and Welfare Minister J P Nadda.

Hide

7. Recently PM Narendra Modi released theme song for Tiranga Yatra to mark ________ years of independence.

  • A. 69 years
  • B. 70 years
  • C. 71 years
  • D. 68 years

Show Answer

Ans: – B – 70 years – Explanation – Prime Narendra Modi has released a theme song for Tiranga Yatra to be organized to mark 70 years of Independence Day. The theme song 70 Saal Azadi Yaad Karo Kurbani has been composed by Dr. Ghazal Srinivas.

Hide

8. Recently Odisha crime branch rescued how many children in first phase of Operation Muskan – 2?

  • A. 1000
  • B. 1020
  • C. 1051
  • D. 1030

Show Answer

Ans: – C – 1051 – Explanation – Operation Muskan-2, an initiative to trace missing and destitute children and reunite them with parents, was in news in first week of August 2016. It came into news after Odisha Crime Branch in its first phase of Operation traced and rescued about 1051 children.

Hide

9. Recently who appointed as Managing Director of State Bank of India?

  • A. P K Gupta
  • B. Arundhati Bhattacharya
  • C. Rajnish Kumar
  • D. Dinesh Kumar Khara

Show Answer

Ans: – D – Dinesh Kumar Khara – Explanation – Dinesh Kumar Khara on 9th August 2016 was appointed Managing Director (MD) of State Bank of India (SBI). The Appointments Committee of Cabinet (ACC) has appointed Khara for a period of three years, extendable by two years after review of his performance.

Hide

10. Recently Yoga Guru TKV Desikachar passed away, in that time he was the age of _________ years old.

  • A. 78 years old
  • B. 70 years old
  • C. 60 years old
  • D. 65 years old

Show Answer

Ans: – A – 78 years old – Explanation – Renowned Yoga Guru TKV Desikachar passed away on 8 August 2016 following a brief illness in Chennai. He was 78. He was known for transforming the way yoga was practised and turned it into both a wellness concept and a therapy.

Hide

11. Recently who appointed as Transport Commissioner of Delhi?

  • A. Anil Banka
  • B. Sandeep Kumar
  • C. K K Dahiya
  • D. Indu Shekhar Mishra

Show Answer

Ans: – B – Sandeep Kumar – Explanation – Sandeep Kumar was on 8 August 2016 appointed as the Transport Commissioner of Delhi. He succeeded Sanjay Kumar, who was appointed as the commissioner a few months ago. Sandeep will take on the role of the Commissioner as an additional charge. He is also the Managing Director of Delhi Khadi and Village Industries Board.

Hide

12. Recently which former Chief Minister of Arunachal Pradesh died?

  • A. Gegong Apang
  • B. Dorjee Khandu
  • C. Kalikho Pul
  • D. Nabam Tuki

Show Answer

Ans: – C – Kalikho Tuki – Explanation – Kalikho Pul, who briefly served as Arunachal Pradesh Chief Minister, died on 9th August 2016 in Itanagar, Arunachal Pradesh. He was 47. Pul allegedly committed suicide. He was found hanged from the ceiling fan in his bedroom at the Chief Minister’s official residence. However, the circumstances behind the death are still not clear.

Hide

13. Recently which swimmer sets world record to won gold in women’s 400 meters freestyle at Olympic 2016?

  • A. Missy Franklin
  • B. Yusra Mardini
  • C. Lilly King
  • D. Katie Ledecky

Show Answer

Ans: – D – Katie Ledecky – Explanation – American swimmer Katie Ledecky on 7th August 2016 set a new world record to fetch gold in the women’s 400 meters freestyle at the Rio Olympics. Ledecky clocked 30minutes 56.46 seconds to beat Britain’s Jazmin carlin who clocked 4 minutes 01.23 seconds at the Olympics Aquatics Stadium, Rio de Janeiro.

Hide

14. Recently Australia won gold in first-ever Olympics women’s Rugby Sevens Championship against which team?

  • A. New Zealand
  • B. Canada
  • C. Britain
  • D. Brazil

Show Answer

Ans: – A – New Zealand – Explanation – Australia on 8th August 2016 clinched the gold medal as the first-ever Olympic champion in the Women’s Rugby defeated New Zealand by 24-17. The bronze medal was won by Canada that defeated Britain by a score of 33-10.

Hide

15. Recently who Re-elected again as the President of Asian Development Bank Board?

  • A. Tadao Chino
  • B. Takehiko Nakao
  • C. Haruhiko Kuroda
  • D. Mitsuo Sato

Show Answer

Ans: – B – Takehiko Nakao – Explanation – Asian Development Bank Board has re-elected Takehiko Nakao as the multilateral funding agency’s president for a five-year term beginning 24 November, 2016. The Asian Development Bank was conceived in the early 1960s as a financial institution that would be Asian in character and foster economic growth and cooperation in one of the poorest regions in the world.

Hide

16. Recently who appointed as the new Managing Director of Union Bank of India?

  • A. Arun Tiwari
  • B. Vinod Kathuria
  • C. Raj Kamal Verma
  • D. Pawan Kumar Bajaj

Show Answer

Ans: – D – Pawan Kumar Bajaj – Explanation – Pawan Kumar Bajaj is Executive Director in Indian Overseas Bank. He has been appointed as MD and CEO “based on merit-cum-preference” and he has been appointed to the post up to September 20, 2018.

Hide

17. Recently who appointed as the Chief Executive officer in Bank of Maharashtra?

  • A. Raj Kamal Verma
  • B. Vinod Kathuria
  • C. Ravindra Prabhakar Marathe
  • D. Arun Tiwari

Show Answer

Ans: – C – Ravindra Prabhakar Marathe – Explanation – It is noted that Marathe is Executive Director in Bank of India. He will take over the charge on or after October 1, 2016 and continue for a period upto November 30, 2019.

Hide

18. Recently Barendra Krushna Dhal passed away, he belongs to which profession?

  • A. Author
  • B. Doctor
  • C. Teacher
  • D. Journalist

Show Answer

Ans: – D – Journalist – Explanation – Odisha’s legendary Journalist and Columnist Barendra Krushna Dhal passed away following a prolonged illness at his residence in Bhubaneswar. Dhal was born on March 25, 1941 in Cuttack; He started his journalistic career in ‘Matrubhumi’ in 1960 and worked there for about 25 years. He worked in different language newspapers like in Odia, English and Bengali.

Hide

19. Recently Iram Sharmila Chanu ended her hunger strike, how many years she had done hunger strike?

  • A. 16 years
  • B. 14 years
  • C. 13 years
  • D. 10 years

Show Answer

Ans: – A – 16 years – Explanation – The Iron Lady of Manipur Irom Sharmila Chanu ended her 46-years long hunger strike for repealing of the Armed forces (Special Powers) Act (AFSPA) of 1958 from Manipur. After ending her 16-tears long hunger strike, she announced that she wants bring some positive changes in the state by actively participating in politics and contesting elections.

Hide

20. Recently how many rupees have stolen from a moving train of Reserve Bank of India?

  • A. 10 crore
  • B. 5 crore
  • C. 8 crore
  • D. 2 crore

Show Answer

Ans: – B – 5 crore – Explanation – In a daring heist in a moving train, Rs five crore out of Rs 340 crore cash being sent to Reserve Bank of India here from Salem in Tamil Nadu was found stolen on Tuesday.

Hide

Video Current Affairs Quiz: August 10 2016 

 

 Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)