≡ Menu




Current Affairs Quiz : August 11 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on August 11 2016. All the recent incidents  which  were held on Eleventh  August 2016  are drifted  here  as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : August 11 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz Question And Answers August 11 2016

Current Affairs Quiz August 11 2016

Current Affairs Quiz : August 11 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : August 11 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams



1. Recently National Institution for Transforming India (NITI) Aayog signed agreement with which countries Energy Information Administration (EIA) to set up web portal on energy data?

  • A. United States
  • B. Britain
  • C. Russia
  • D. Korea

Show Answer

Ans:- A – United States – Explanation – National Institution for Transforming India (NITI) Aayog on 10th August 2016 signed agreement with United States (US) Energy Information Administration (EIA) to set up web portal on energy data. The web portal will host all the data related to energy sector including oil & gas, coal, solar & thermal energy etc. NITI Aayog, a think tank of Union Government, is working to develop India’s energy data agency which will take 3-4 years to develop.

Hide

2. Recently Lok Sabha passed Taxation Laws (Amendment) Bill, _________________?

  • A. 2014
  • B. 2013
  • C. 2016
  • D. 2015

Show Answer

Ans:- C – 2016 – Explanation – The Lok Sabha on 10th August 2016 passed the Taxation Laws (Amendment) Bill, 2016. The Bill seeks to amend the Income Tax Act, 1961 and the Customs Tariff Act, 1975. The Bill introduced in the Lok Sabha on the same day was passed by voice vote after a short debate.

Hide

3.  Recently which unit of Kudankulam Nuclear Power Plant dedicated to nation?

  • A. Unit 2
  • B. Unit 1
  • C. Unit 3
  • D. Unit 4

Show Answer

Ans:- B – Unit  1 – Explanation – Prime Minister Narendra Modi, President of Russia Vladimir Putin and Tamil Nadu Chief Minister J Jayalalithaa on 10th August 2016 dedicated Unit 1 of Kudankulam Nuclear Power Plant to the nation. Besides, PM Modi announced that five more reactors of 1000 megawatt each will come up in the same location.

Hide

4. Recently Tamil actress Jyothilakshmi passed away, in that time she was the age of __________ years old?

  • A. 60 years old
  • B. 75 years old
  • C. 55 years old
  • D. 63 years old

Show Answer

Ans:- D – 63 years old – Explanation – Tamil actress Jyothilakshmi passed away on 9th August 2016 in Chennai following a brief illness. She was 63. She earned fame by doing dance numbers and negative roles in Telugu, Tamil, Kannada, Malyalam and Hindi movies.

Hide

5. Recently Veteran film producer, script and screenplay writer Panchu Arunachalam passed away, in that time he was the age of ______________ years old?

  • A. 75 years old
  • B. 70 years old
  • C. 65 years old
  • D. 60 years old

Show Answer

Ans:- A – 75 years old – Explanation – Veteran film producer, script and screenplay writer Panchu Arunachalam passed away on 9th August 2016 following briefs illness. He was 75. He is survived by his wife, two daughters and two sons. He introduced Ilayaraja as music director in his film Annakili and made more films starring Kamal Hassan and Rajinikanth.

Hide

6. Recently who appointed as the chairman of Central Silk Board?

  • A. H Nagesh Prabhu
  • B. K M Hanumantharayappa
  • C. P K Mishra
  • D. R Satish Kumar

Show Answer

Ans: – B – K M Hanumantharayappa – Explanation – K M Hanumantharayappa on 9 August 2016 assumed charge as the Chairman of Central Silk Board, Union Ministry of Textiles for a period of three years. He is the 25th Chairman of the Central Silk Board.

Hide

7. Recently who won the first gold medal in Rio Olympics for host country Brazil?

  • A. Mario dos Santos
  • B. Caio Bonfirm
  • C. Judoka Rafaela Silva
  • D. Claudio dos Santos

Show Answer

Ans:- C – Judoka Rafaela Silva – Explanation – Judoka Rafaela Silva on 9 August 2016 won the women’s 57kh judo gold at Rio Olympics. With this, she also won the first gold for the host country Brazil at the Olympic Games Rio 2016. Silva’s win was extra special as she grew up in host city Rio de Janeiro and blossomed to become an Olympic champion despite the tough conditions of her native City of God favela.

Hide

8. Recently Union Cabinet approved Maternity Benefit (Amendment) Bill, ______________?

  • A. 2011
  • B. 2012
  • C. 2014
  • D. 2016

Show Answer

Ans:- D – 2016 – Explanation – The Union Cabinet has given its ex-post facto a approval for introducing the Maternity Benefit (Amendment) Bill, 2016 in Parliament The Bill seeks to amend the Maternity Benefit Act, 1961. The law protecets the employment of women during the time of her maternity and entitles her of a ‘maternity benefit’.

Hide

9. Recently Union cabinet constituted which committee to review e-commerce rules?

  • A. Amitabh Kant
  • B. Amitabh Paul
  • C. Amitabh Mittal
  • D. Amitabh Mishra

Show Answer

Ans:- A – Amitabh Kant – Explanation – The Union Government has decided to set up a committee to look at easing the policy regime for e-commerce players, including the rules for foreign direct investment (FDI). The committee will be headed by Amitabh Kant, CEO of NITI Aayog.

Hide

10. Recently Union cabinet approved MoU between India and which country in the field of tourism?

  • A. Russia
  • B. Korea
  • C. South Africa
  • D. Britain

Show Answer

Ans:- C – South Africa – Explanation – The union Cabinet has given its ex-post facto approval for a Memorandum of Understanding (MoU) between India and South Africa for cooperation in the field of Tourism. Decision in this regard was taken by the Union Cabinet Meeting chaired by the Prime Minister Narendra Modi in New Delhi. The MoU was signed in July 2016.

Hide

11. Recently Union Cabinet approved The Lokpal and Lokayuktas (Amendment) Bill, ____________?

  • A. 2011
  • B. 2013
  • C. 2014
  • D. 2016

Show Answer

Ans:- D – 2016 – Explanation – the Union Cabinet has given its ex-post facto approval Lokayuktas (Amendment) Bill, 2016. The Bill seeks to amend Lokpal and Lokayuktas Act, 2013 which provides for establishment of the Lokpal at the centre and lokayuktas in the states for inquiring into complaints of corruption against certain public servants.

Hide

12. Recently Union Cabinet approved agreement between the India and which country on economic cooperation?

  • A. South Africa
  • B. Croatia
  • C. China
  • D. Sri Lanka

Show Answer

Ans:- B – Croatia – Explanation – The Union Cabinet has given its approval for signing and ratification of an agreement between India and Croatia on Economic Cooperation. Decision in this regard was taken by the Union Cabinet Meeting chaired by the Prime Minister Narendra Modi in New Delhi.

Hide

13. Recently which country launched Gaofen-3 high resolution radar imaging satellite?

  • A. United States
  • B. Russia
  • C. China
  • D. India

Show Answer

Ans:- C – China – Explanation – China has successfully launched a new high resolution Synthetic Aperture Radar (SAR) dubbed as Gaofen-3. It was launched from the Taiyuan Satellite Launch Center in northern Shanxi Province on the back of Long march 4C rocket. It was 233rd flight mission by Long March carrier rocket.

Hide

Video Current Affairs Quiz: August 11 2016 

 

 Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)