Current Affairs Quiz : August 12 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on August 12 2016. All the recent incidents  which  were held on Twelve  August 2016  are drifted  here  as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : August 12 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz Question And Answers August 12 2016

Current Affairs Quiz August 12 2016

Current Affairs Quiz : August 12 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : August 12 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently Rajya Sabha Passed maternity benefit (Amendment) Bill, ______________?

  • A. 2013
  • B. 2011
  • C. 2016
  • D. 2015

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- C – 2016 – Explanation – Rajya Sabha on 11th August 2016 passed the Maternity Benefit (Amendment) Bill, 2016. The Bill seeks to amends the Maternity Benefit Act, 1961. The Maternity Benefit Bill amends provisions related to the duration and applicability of maternity leave, and other facilities.

[/show_more]

2. Recently legendary Pakistani cricketer Hanif Mohammad passed away, in that time he was ________ years old.

  • A. 81
  • B. 78
  • C. 70
  • D. 71

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- A – 81 – Explanation – Hanif Mohammad, the original ‘Little Master’ passed away on 11th August 2016 in Karachi, Pakistani. He was 81. Hanif was diagnosed with the canver in 2013, for which he received treatment in London.

[/show_more]

3. Recently Rhino horn verification process began in which state of India?

  • A. West Bengal
  • B. Assam
  • C. Jharkhand
  • D. Odisha

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- B – Assam – Explanation – Assam Government on 11 August 2016 started verification of rhino horns, stored in various treasuries since 1980. For this purpose, the government recently instituted a Rhino Horn Verification Committee.

[/show_more]

4. Recently who appointed as the new Director of Bharat Heavy Electricals limited (BHEL)?

  • A. Ashok Kumar Garg
  • B. Raj Kamal Verma
  • C. Himanshu Joshi
  • D. Akhil Joshi

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- D – Akhil Joshi – Explanation – Shri Akhil Joshi presently posted as Executive Director, Bharat Heavy Electricals limited (BHEL) has been appointed as the Director (Power), BHEL. He holds the position for a period of five years from the date of his assumption of charge of the post, or till the date of his superannuation, or until further orders, whichever is the earliest.

[/show_more]

5. Recently which state government to agree to implement the Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana?

  • A. Uttar Pradesh
  • B. Madhya Pradesh
  • C. Bihar
  • D. Assam

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- C – Bihar – Explanation – Nitish Kumar-led Bihar Government is agreed to implement the Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana on an experimental basis in Kharif season with immediate effect. The move by the Bihar is to test whether the Scheme is actually helps Farmers or the Insurance players who involved in the Scheme.

[/show_more]

6. Recently which state government increase VAT on petrol & diesel?

  • A. West Bengal
  • B. Bihar
  • C. Maharashtra
  • D. Uttar Pradesh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- B – Bihar – Explanation – Bihar Cabinet led by the Chief Minister Nitish Kumar gave its nod to increase VAT on petrol and diesel by 1.5 per cent and 1 per cent respectively. Upon this VAT on diesel will go up 19 per cent from 18 per cent and on petrol it will be 26 per cent from 24.5 per cent.

[/show_more]

7. Recently who was placed No. 1 in the prestigious Forbes list of 100 richest people in the technology field?

  • A. Bill Gates
  • B. Jeff Bezos
  • C. Mark Zuckerburg
  • D. Larry Ellison

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- A – Bill Gates – Explanation – Forbes has released its first ever list of the 100 richest people in the technology field. This list is as usually dominated by Americans with Microsoft founder Bill Gates at the top. Two Indian tech tycoons, Wipro chairman Azim Premji and HCL co-founder Shiv Nadar bagged their spots in this prestigious list.

[/show_more]

8. Recently National Bank of Agriculture and Rural Development has sanctioned how many rupees to Punjab for Infrastructure Development fund?

  • A. 20.06 crore
  • B. 26.06 crore
  • C. 30.06 crore
  • D. 10.06 crore

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- B – Rs. 26.06 crore – Explanation – The National Bank of Agriculture and Rural Development (NABARD) has sanctioned Rural Infrastructure Development fund of Rs 26.06 crore to the state of Punjab also upon this the total grand stood at Rs 7,826.17 crore so far.

[/show_more]

9. Recently which Union Minister launched MSME Data Bank Portal and Online Finance Facilitation Web Portal? 

  • A. Venkaiah Naidu
  • B. Sushma Swaraj
  • C. Arun Jaitley
  • D. Raj Nath Singh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]



Ans:-C –  Arun Jaitley – Explanation – Finance Minister Arun Jaitley launched an online finance facilitation portal for the micro, small and medium enterpris (MSMEs) to facilitate ease of doing business at New Delhi on August 11. He launched two important initiatives of the Ministry of MSME – MSME Data Bank Portal and Online Finance Facilitation Web Portal.

[/show_more]

10. Recently Hindustan Copper Limited inaugurated India’s first facility to produce nickel, in which state of India?

  • A. Rahasthan
  • B. Arunachal
  • C. Uttar Pradesh
  • D. Jharkhand

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- D – Jharkhand  – Explanation – As the first facility in India to produce Nickel metal of LME grade from primary resource, Shri. Balvinder Kumar, Secretary, Ministry of Mines, inaugurated the Nickel, Copper and Acid Recovery Plant of Hindustan Copper Limited in Indian Copper Complex, Ghatsila, and Jharkhand. 

[/show_more]

11. Recently who appointed as the next high commissioner of India to the Republic of Ghana?

  • A. Birender Singh Yadav
  • B. Jeeva Sagar
  • C. Himanshu Joshi
  • D. Akhil Joshi

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- A – Birender Singh Yadav – Explanation – IFS officer of 1997 batch Birender Singh Yadav currently working as Joint Secretary in the Ministry, has been appointed as the next High Commissioner of India to the West Africa’s Republic of Ghana. Yadav will succeed K. Jeeva Sagar in Ghana.

[/show_more]

12. Recently Savlon Health care gets it new Brand Ambassador _____________? (Commerce/Natioanal)

  • A. Jwala Gutta
  • B. Saina Nehwal
  • C. Chetan Anand
  • D. Aparna Popat

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- B – Saina Nehwal – Explanation – ITC’s health and hygiene brand, Savlon has roped in ace shuttler Saina Nehwal as its brand ambassador. In its new campaign with Nehwal, Savlon seeks to inspire parents to let go of their fears and encourage children to push their limits and maximise their potential to succeed in life.

[/show_more]

13. Recently which Union Minister launched ‘’I Feel safe’’ – A mobile application for women safety?

  • A. Venkaiah Naidu
  • B. Sushma Swaraj
  • C. Harsh Vardhan
  • D. Raj Nath Singh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- C – Harsh Vardhan – Explanation – Union HRD Minister Harsh Vardhan Launched “I Feel Safe A mobile application aimed at helping women ensure their safety in the national capital was launched at Delhi University on August 10. I Feel Safe” is a personal safety application that works across mobile networks. The app is powered by Nirbhaya Jyoti Trust and developed in association with Mobile Standards Alliance of India.

[/show_more]

14. Recently first Indian channel on skill development launched in which city of India? 

  • A. Kolkata
  • B. Nagpur
  • C. Mumbai
  • D. Pune

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- D – Pune – Explanation – Educational Service provider Millionlights in partnership with DEN Manoranjan Satellite has rolled out a first and only Indian TV Channel focused on higher education and skill development in Pune. The launch intended to create a landscape of content, delivery platforms and certifications leading to higher employability.

[/show_more]

15. Recently who became the first swimmer to won four consecutive gold’s in same event at Rio Olympic?

  • A. Michael Phelps
  • B. Mark Spitz
  • C. Matt Biondi
  • D. Ian Thorpe

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- A – Michael Phelps – Explanation – Michael Phelps on 11 August 2016 won his fourth consecutive 200m individual medley Olympic title. With this, he became the first swimmer ever to win four consecutive golds in the same event.

[/show_more]

16. Recently which country’s four cricketer banned for attempting to fix matches?

  • A. Australia
  • B. South Africa
  • C. Pakistan
  • D. England

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- B – South Africa – Explanation – Four South African cricketers, including former Test wicketkeeper Thami Tsolekile, have been handed bans ranging from seven to 12 years for attempting to fix matches, Cricket South Africa (CSA) announced.

[/show_more]

18. Recently Microsoft appointed new MD of India Research Lab, named the person?

  • A. Jeeva Sagar
  • B. Himanshu Joshi
  • C. Akhil Joshi
  • D. Sriram Rajamani

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- D – Sriram Rajamani – Explanation – Microsoft on 11th August 2016 announced the appointment of Sriram Rajamani as the new Managing Director (MD) of its Indian Research Lab. The appointment is effective from 1st August 2016.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: August 12 2016 

 

 Do not forget to check the following topics