≡ Menu




Current Affairs Quiz : August 13 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on August 13 2016. All the recent incidents  which  were held on Thirteen August 2016  are drifted  here  as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : August 13 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz Question And Answers August 13 2016

Current Affairs Quiz August 13 2016

Current Affairs Quiz : August 13 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : August 13 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently which city was the most expensive city in India, according to Trip Index?

  • A. Mubai
  • B. Kolkata
  • C. Pune
  • D. Agra

Show Answer

Ans:- A – Mubai – Explanation – According to the sixth edition of TripAdvisor’s TripIndex Cities, Mumbai has been ranked the most expensive city in India but the second least expensive in the world to visit, after Hanoi, Vietnam.  

Hide

2. Recently Madhya Pradesh and which Union Territory have joined the ‘’UDAY’’ scheme?

  • A. Andaman and Nicobar Islands
  • B. Puducherry
  • C. Daman and Diu
  • D. Dadra and Nagar Haveli

Show Answer

Ans:- B – Puducherry – Explanation – Madhya Pradesh and the Union Territory of Puducherry have signed the memorandum of understanding with the Ministry of Power to join the Ujwal Discom Assurance Yojana. For operational and financial turnaround of the DISCOMs. With these two MoU being signed, the total number of states and union territories who are a part of UDAY has risen to 16, the Power Ministry said in a statement.  

Hide

3. Recently which state government of India ties up with ITEC Dubai for the promotion of tourism sector in the state?

  • A. Madhya Pradesh
  • B. Odisha
  • C. Rajasthan
  • D. Arunachal

Show Answer

Ans:- C – Rajasthan – Explanation – In order to facilitate the development of the Tourism sector, Rajasthangovernment today signed a Memorandum of Understanding (MoU) with India Trade and Exhibition Centre (ITEC), Dubai for promotion of skill development, investment and tourism sectors.

Hide

4. Recently Rajya Sabha named ____________ its members to the Joint Committee of Parliament that will study on the Citizenship (Amendment) Bill, 2016

  • A. 15
  • B. 20
  • C. 14
  • D. 10

Show Answer

Ans:- D – 10 – Explanation – Rajya Sabha named 10 of its members to the Joint Committee of Parliament that will study on the Citizenship (Amendment) Bill, 2016. The members of the panel were chosen by a voice vote. The move comes after a resolution moved by MoS for Home Affairs Hansraj Gangaram Ahir, for appointment of ten of its members to the Joint Committee of the Lok Sabha and Rajya Sabha.

Hide

5. India’s first touch and feel garden inaugurated in which university’s premises of Kerala?

  • A. Calicut University
  • B. Kannur University
  • C. Kerala Agricultural University
  • D. Mahatma Gandhi University

Show Answer

Ans:- A – Calicut University – Explanation – A first-of-its-kind, Initiative for a touch and feel garden for the visually impaired people in the country was inaugurated in the premises of Calicut University. The garden comprises of 70 aromatic, medicinal and herbal plants brought from various parts of India.

Hide

6. Recently who inaugurated the Punjab’s first ‘’Sewa Kendra’’?

  • A. Sukhbir Singh Badal
  • B. Parkash Singh Badal
  • C. Bhagat Chunni Lal
  • D. Ajit Singh Kohar

Show Answer

  Ans:- B – Parkash Singh Badal – Explanation – Punjab Chief Minister Parkash Singh Badal inaugurated the Punjab’s first ‘Sewa Kendra‘in order to provide efficient and transparent governance to the people at their doorsteps, where people will be able to avail 243 services under one roof.

Hide

7. Recently State Bank of India and which bank tied up for business development?

  • A. Royal Bank of Canada
  • B. National Australia Bank
  • C. Korea Development Bank
  • D.United Overseas Bank

Show Answer

Ans:- C – Korea Development Bank – Explanation – India’s largest public sector bank, State bank of India (SBI) and Korea Development Bank (KDB) have signed an MOU to develop business synergies in the domains of corporate finance, project finance and asset finance.

Hide

8. Recently which bank launched Project Ananya to improve digital banking service?

  • A. United Bank of India
  • B. Bank of Baroda
  • C. Union Bank of India
  • D. Syndicate Bank

Show Answer

Ans:- D – Syndicate Bank – Explanation – Syndicate Bank has adopted a large scale transformation program called “Project Ananya” that focuses on improved customer service and offering latest indigital banking services. The bank plans to transform 10% of its branches to a new format in next 6-12 months and the bank has opened one such branch.

Hide

9. Recently which bank tied up with Flipkart?

  • A. Kotak Mahindra Bank
  • B. Syndicate Bank
  • C. Indusind Bank
  • D. United Bank of India

Show Answer

Ans:- A – Kotak Mahindra Bank – Explanation – Mumbai based Private sector lender Kodak Mahindra Bank has tied up with the E- Commerce Market Place Flipkart by expanding the Bank’s in-app shop, m Store which was used to book air tickets, hotels and bus tickets.

Hide

10. Recently in which city IKEA has laid the foundation for its first store in India?

  • A. Kolkata
  • B. Hyderabad
  • C. Mumbai
  • D. Guwahati

Show Answer

Ans:- B – Hyderbad – Explanation – Netherlands based IKEA who designs and sells ready-to-assemble furniture appliances and home accessories worldwide have laid the foundation in Hyderabad for its first store in India. The company is mulling to build a 400,000 square foot store, which will also include a 1,000-seater restaurant, which is likely to open in July–August next year.

Hide

Video Current Affairs Quiz: August 13 2016 

 

Do not forget to check the following topics

 

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)