≡ Menu




Current Affairs Quiz : August 15 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on August 15 2016. All the recent incidents  which  were held on Fifteen
August 2016  are drifted  here  as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : August 15 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz Question And Answers August 15 2016

Current Affairs Quiz August 15 2016

Current Affairs Quiz : August 15 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : August 15 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently Union Government constituted National Committee on_______________?

  • A. Trade Facilitation
  • B. Business Facilitation
  • C. e-business Facilitation
  • D. Market Facilitation

Show Answer

Ans:- A – Trade Facilitation – Explanation – The Union Government has constituted a National Committee on Trade Facilitation (NCTF) to develop the pan-India road map for trade facilitation. It has been constituted in line with the World Trade Organisation (WTO’s) Trade facilitation Agreement (FTA), which India also has ratified.

Hide

2. Recently India’s first facility to produced nickel launched by Hindustan Copper Limited (HCL) in which state of India?

  • A. Odisha
  • B. Jharkhand
  • C. Assam
  • D. Rajasthan

Show Answer

Ans:- B – Jharkhand – Explanation – India’s first facility to produce nickel was launched by the Hindustan Cooper Limited (HCL) at its Indian Copper Complex (ICC) at Ghatshila in Jharkhand. The new facility ‘’Nickel’’, Copper and Acid recovery Plant’’ will be first facility in India to produce nickel metal of London Metal Exchange (LME) grade from primary resource.

Hide

3. Recently which bank launched USSD based mobile App for basic banking needs with National Payments Corporation of India?

  • A. State Bank of India
  • B. United Bank of India
  • C. Union Bank of India
  • D. Bank of Baroda

Show Answer

Ans:- C – Union Bank of India – Explanation – The Union Bank of India (UBI) has launch an Unstructured Supplementary Service Data (USSD) based *99# mobile application for their customers for basic banking needs. It was launched in partnership with National Payments Corporation of India (NPCI), the umbrella organization for all retail payments system in the country.

Hide

4. Recently India’s first BIO-CNG plant inaugurated in which city of India?

  • A. Solapur
  • B. Mumbai
  • C. Nagpur
  • D. Pune

Show Answer

Ans:- D – Pune – Explanation – India’s first ever BIO-CNG plant producing (Compressed Natural gas) from agriculture residue was inaugurated in Pune, Maharashtra. It was jointly inaugurated by Union Minister of surface Transport Nitin Gadkari and Defence Minister Manohar Parrikar.

Hide

5. Recently Tamil lyricist Na Muthukumar passed away, In that time he was ____________ years old?

  • A. 41
  • B. 50
  • C. 60
  • D. 55

Show Answer

Ans:- A – 41 – Explanation – Eminent poet and lyricist Na Muthukumar passed away in Chennai, Tamil Nadu following an illness. He was known for his critically acclaimed literary work and Tamil film songs. He also had won two national awards.

Hide

6. Recently Union Government launched 1st phase of Smart Ganga City programme in how many cities?

  • A. 12
  • B. 10
  • C. 14
  • D. 20

Show Answer

Ans:- B – 10 – Explanation – The Union Government has launched the first phase of Smart ganga City programme in 10 cities located along river ganga. The first phase of programme was jointly launched by the Union Urban Development Minister M Venkaiah Naidu and Union Water Resource Minister Uma Bharti.

Hide

7. Recently Sri Lanka and which country signed a tripartite agreement to construct financial city center in Colombo?

  • A. America
  • B. Britain
  • C. China
  • D. India

Show Answer

Ans:- C – China – Explanation – Sri Lanka and china have signed a tripartite agreement to proceed with the construction of a Financial City Centre in Colombo. The agreement was signed between Sri Lanka’s Urban Development Authority, Ministry of Megapolis and Western Development and China Harbour Engineering Company.

Hide

8. Recently which squash player won the PSA Australian Open 2016?

  • A. Cyrus Poncha
  • B. Joshna Chinappa
  • C. Siddharth Suchde
  • D. Dipika Pallikal

Show Answer

Ans:- D – Dipika Pallikal – Explanation – India’s top squash player Dipika Pallikal has won the prestigious PSA Australian Open held in Melborne. In the 40=minute final match, she defeated Mayar Hany (World no 8) of Egypt by 10-12, 11-5, 11-6, 11-4 score.

Hide

9. Recently who won the gold in men’s 100 meters in Rio Olympic?

  • A. Usain Bolt
  • B. Justin Gatlin
  • C. Andre De Grasse
  • D. Andre Bolt

Show Answer

Ans:- A – Usain Bolt – Explanation – Usain Bolt on 14th August 2016 clinched gold in the 100 metre dinal in Rio de Janeiro, Brazil. With this win, Bolt became the first man to win the event three times at consecutive Olympic Games. Bolt wao the race in 9.81 seconds, followed by USA’s Justin Gatlin at 9.89 seconds and Canada’s Andre De Grasse at a personal-best 9.91 seconds.

Hide

10. Recently spiritual guru Pramukh Swami Maharaj was passed away, in that time he was _____________ years old?

  • A. 90 years old
  • B. 95 years old
  • C. 80 years old
  • D. 85 years old

Show Answer

Ans:- B – 95 years old  – Explanation – Pramukh Swami Maharaj, head of Bochasanwasi Akshar Purushottam Swaminarayan Sanstha (BAPS) of Swaminarayan sect, passed away on 13 August 2016 at Sarangpur, Gujarat. He was 95.

Hide

Video Current Affairs Quiz: August 15 2016 

 

Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)