≡ Menu




Current Affairs Quiz : August 16 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on August 16 2016. All the recent incidents  which  were held on Sixteen  August 2016  are drifted  here  as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : August 16 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz Question And Answers August 16 2016

Current Affairs Quiz August 16 2016

Current Affairs Quiz : August 16 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : August 16 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently who won the best actor award in Indian Film Festival of Melbourne 2016 (IFFM)?

  • A. Shahrukh Khan
  • B. Salman Khan
  • C. Amitav Bachan
  • D. Nawazuddin Siddiqui

Show Answer

Ans:- D – Nawazuddin Siddiqui – Explanation – The Indian Film Festival Melbourne 2016 kick started at Melbourne Recital Centre, Australia. The theme for this year 2016 is ‘Women Empowerment’. Angry India Goddesses will bring the curtains down for the festival.

Hide

2. Recently who won the best actress award in Indian Film Festival of Melbourne 2016 (IFFM)? 

  • A. Sonam Kapoor
  • B. Kareena Kapoor
  • C. Sonkshi Sinha
  • D. Anushka Sharma

Show Answer

Ans:- A – Sonam Kapoor – Explanation – The Indian Film Festival Melbourne 2016 kick started at Melbourne Recital Centre, Australia. The theme for this year 2016 is ‘Women Empowerment’. Angry India Goddesses will bring the curtains down for the festival. Sonam kapoor won the best actress award for Neerja.

Hide

3. Recently the first National Conference of Investigation Agencies was held in __________?

  • A. West Bengal
  • B. New Delhi
  • C. Maharashtra
  • D. Gujarat

Show Answer

Ans:- B – New Delhi – Explanation – The first National Conference of Investigation Agencies was held on 12-13 August, 2016, at Vigyan Bhawan in New Delhi. It is jointly organized by the Bureau of Police Research and Development (BPR&D) and the National Investigation Agency (NIA) of India.

Hide

4. Recently which country launched Immunization Programme against the deadly Dengue Fever? 

  • A. India
  • B. South Africa
  • C. Brazil
  • D. Sri Lanka

Show Answer

Ans:- C – Brazil – Explanation – Brazil launched the first public immunization programme in the Americas against dengue fever, where 500,000 people to be injected with the world’s first authorized vaccine against the disease. This movement will vaccinate all individuals 15-27 years of age in 28 municipalities and 9-44 years of age in the two municipalities with the top dengue burden in our state over the next three weeks.

Hide

5. Recently who appointed as India’s next ambassador to Chile? 

  • A. Arun Kumar Singh
  • B. Subrahmanyam Jaishankar
  • C. Nirupama Rao
  • D. Anitha Nayar

Show Answer

Ans:- D – Anitha Nayar – Expalnation – India’s present ambassador to Lebanon Ms. Anitha Nayar is to be appointed as the next Ambassador of South American country, Chile. Indian Ministry of External Affairs appointed Ms. Anitha Nayar, an Indian Foreign Service (IFS) officer of the 1983 batch as the next ambassador of Chile and she is expected to assume her office in Chile soon.

Hide

6. Recently who appointed as the new director of Nehru Memorial Museum & Library (NMML)? 

  • A. Shakti Sinha
  • B. Pratap Bhanu Mehta’s
  • C. Mahesh Rangarajan
  • D. Mahesh Sharma

Show Answer

Ans:- A – Shakti Sinha – Explanation – Shakti Sinha, an Indian Administrative Service officer may be appointed as the new director of the Nehru Memorial Museum & Library (NMML) under the Union Cultural Ministry. Shakti Sinha has served as a private secretary to Vajpayee during the NDA 1 regime. He took voluntary retirement from the service in 2013 while serving as Finance Secretary in the Delhi government.

Hide

7. Recently who selected for prestigious ‘Indian Council of Medicinal Research International Fellowship award? 

  • A. Satish Chandra
  • B. Dr Prashant Murumkar
  • C. Partha Roy
  • D. Deepak Khare

Show Answer

Ans:- B – Dr. Prashant Murumkar – Explanation – Dr Prashant Murumkar, Assistant Professor at Faculty of Pharmacy of The MS University of Baroda here has been selected for prestigious “Indian Council of Medicinal Research (ICMR) International Fellowship Award’.

Hide

8. Recently Orkut launched a new social network called _____________? 

  • A. Hi
  • B. How are you
  • C. Hello
  • D. Hello world

Show Answer

Ans:- C – Hello – Explanation – San Francisco based Hello Network, Inc which was founded by orkut creator Orkut Buyukkokten come up with new social network called Hello, which is available on mobile only. The Hello platform designed to help you connect with people who share your passions. In fact Hello is probably the most widely spoken word in the world after Okay.

Hide

9. Recently which team won the PSG trophy in Basketball?

  • A. KSEB
  • B. Vijaya Bank
  • C. Jeppiar IT
  • D. ONGC

Show Answer

Ans:- D – ONGC – Explanation – Oil major’s ONGC team was the crowned Champions in the PSG Trophy by beating the Tamil Nadu State team by 84­-72, in title clash of the 52nd All India Basket Ball Championship held in Coimbatore. The State team was lagging behind the ONGC in half time by 8 points, However the Winning team boys Riyazuddin scored 26 points, Vishesh Bhrighvanshi 18, and Amrit Pal Singh 16.

Hide

10. Recently Tamilnadu Chief Minister J Jayalalithaa presented which Principle Scientist with A P J Kalam award?

  • A. P Shanmugam
  • B. Valarmathi
  • C. N Shanmugam
  • D. Valarmathi

Show Answer

Ans:- A – P Shanmugam – Explanation – Tamilnadu Chief Minister J Jayalalithaa presented APJ Abdul Kalam award to the Principal Scientist P Shanmugam, Central Leather Research Institute –Chennai, for meritorious services in the Higher Education Department in the state during the 70th Independence Day celebrations after delivering her Special address at Fort St George in Chennai.

Hide

11. Recently NASA selected how many companies to develop prototypes and concepts for deep space habitats?

  • A. 7
  • B. 6
  • C. 9
  • D. 10

Show Answer

Ans:- B – 6 – Explanation – The National Aeronautics and Space Administration (NASA) on 10 August 2016 selected six U.S. companies to develop ground prototypes and concepts for deep space habitats. This will help in advancing the Journey to Mars.

Hide

Video Current Affairs Quiz: August 16 2016 

 

 Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)