Current Affairs Quiz : August 24 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on August 24 2016. All the recent incidents  which  were held on Twenty-four August 2016  are drifted  here  as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : August 24 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz Question And Answers August 24 2016

Current Affairs Quiz August 24 2016

Current Affairs Quiz : August 24 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : August 24 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently which state became the first state of India to launched DNA profiling of criminals?

  • A. Andhra Pradesh
  • B. Maharashtra
  • C. Rajasthan
  • D. Uttar Pradesh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- A – Andhara Pradesh – Explanation – Andhara Pradesh became the first state in the country to launch DNA Index System (DIS) for DNA (De-oxy-ribonucleic acid) profiling of country. The system uses the latest DNA technology tool developed by IntegenX of United States.

[/show_more]

2. Recently who wrote ‘’The Ocean of Churn: How the Indian Ocean Shaped Human History’’?

  • A. S. Kohli
  • B. Sanjeev Sanyal
  • C. Vikram Seth
  • D. Abul Fazal

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- B – Sanjeev Sanyal – Explanation – A book titled The Ocean of Churn: How the Indian Ocean Shaped Human History authored by Sanjeev Sanyal was released on 10 August 2016. The book narrated the history of The Indian Ocean, which stretches across East Africa, the Middle East and the Indian subcontinent to South East Asia and Australia.

[/show_more]

3. Recently Maharashtra and which state government signed pact to resolve long standing river water dispute?

  • A. Rajasthan
  • B. Andhra Pradesh
  • C. Telangana
  • D. West Bengal

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- C -Telangana – Explanation – Telangana and Maharashtra government on 23 August 2016 signed a Memorandum of Understanding (MoU) to start work on three barrages- Tummidi Hatti on Pranhita River, Medigadda on Godavari River and Chanaka-Korata on Painganga River.

[/show_more]

4. Recently which state Government has enacted Internal Security Act for the state?

  • A. Rajasthan
  • B. Madhya Pradesh
  • C. Assam
  • D. Maharashtra

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- D – Maharashtra – Explanation – Maharashtra government has enacted a stringent law — Maharashtra Protection of Internal Security Act — to deal with the challenges of terrorism, insurgency, communalism and caste violence.

[/show_more]

5. Recently Union Ministry of Civil Aviation, Airports Authority of India and which state Government has signed MoU on Regional Connectivity Scheme? 

  • A. Maharashtra
  • B. Rajasthan
  • C. Uttar Pradesh
  • D. Andhra Pradesh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- A – Maharashtra – Explanation – The Maharashtra State government, Civil Aviation Ministry and Airports Authority of India signed a tri-partite Memorandum of Understanding (MOU) on 23-August-2016 at Mumbai. The MOU pave the way for collaborative process of these agencies together for successful launch of the Regional Connectivity Scheme.

[/show_more]

6. Recently Air force to build new Aerospace Museum in which city of India?

  • A. Kolkata
  • B. New Delhi
  • C. Mumbai
  • D. Kanpur

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- B – New Delhi – Explanation – The Indian Air Force is set to build new Aerospace Museum in New Delhi, focusing to showcase and to create awareness in general public about India’s rich Aerospace heritage.

[/show_more]

7. Recently which Union Minister of state inaugurated the BRICS meeting on disaster risk reduction in Udaipur?

  • A. Santosh Kumar Gangwar
  • B. Ram Kripal Yadav
  • C. Kiren Rijiju
  • D. Giriraj Singh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- C – Kiren Rijiju – Explanation – Union minister of state for home, Kiren Rijiju addressed that BRICS countries were striving to set up a joint task force on disaster management as a permanent forum for regular dialogue, mutual support among the member nations. All the five BRICS countries are parties to the adoption of the Sendai Framework for DRR in March, 2015 and the Sustainable Development Goals (SDGs) in September 2015.

[/show_more]

8. Recently India has ranked which place among the Wealthiest Nations in the World?

  • A. 5th
  • B. 6th
  • C. 2nd
  • D. 7th

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- D – 7th  _Explanation – The W20: The 20 Wealthiest Countries in the World report by Johannesburg-based The New World Wealth, India is ranked 7th among the wealthiest countries in the world in terms of private wealth held by individuals.

[/show_more]

9. Recently which two Indo American women qualified for the prestigious White House Fellow programme? 



  • A. Anjali Tripathi & Tina R Shah
  • B. Payel Tripathi & Tinku R Shah
  • C. Rupali Tripathi & Mina R Shah
  • D. Rupa Tripathi & Minu R Shah

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- A – Anjali Tripathi & Tina R Shah – Explanation – Two IndianAmerican women – Astrophysicist Anjali Tripathi from California and physician Tina R Shah from Chicago have been selected for the prestigious White House Fellow programme. This program offers first hand experience of working at the highest levels of the US federal government and they are among the 16 White House Fellows appointed from across the nation for the year 2016-17.

[/show_more]

10. Recently who appointed as new Vice Chancellor of Homi Bhabha National Institute?

  • A. Pirzada Qasim Raza Siddiqui
  • B. P D Gupta
  • C. Zafar Saeed Saify
  • D. M D Gupta

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- B – P D Gupta – Explanation – Eminent scientist P D Gupta was appointed as Vice Chancellor of Mumbai-based Homi Bhabha National Institute (HBNI).He has been appointed to the post for five years by Department of Personnel and Training. The Homi Bhabha National Institute is an Indian deemed university, which unifies several constituent institutions.

[/show_more]

11. Recently who resigned as managing director and chief executive of Catholic Syrian Bank?

  • A. P D Gupta
  • B. M D Gupta
  • C. Anand Krishnamurthy
  • D. Anand Tripathi

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- C – Anand Krishnamurthy – Explanation – Anand Krishnamurthy, managing director and chief executive of Catholic Syrian Bank, has resigned within a year after taking over the posts. Before taking over in July 2015, Krishnamurthy had been associated with the bank for the past one year and was previously responsible for corporate banking, SME business, and integrated treasury operations as head of wholesale banking and treasury.

[/show_more]

12. Recently which state government proposed to create 17 new districts?

  • A. Rajasthan
  • B. Uttar Pradesh
  • C. Bihar
  • D. Telangana

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- D – Telangana – Explanation – The Government of Telangana on 22 August 2016 issued a draft notification for the creation of 17 new districts. Creation of new districts was proposed by the State Government in order to minimize the hassle for people in commuting to the district headquarters and to enhance the efficiency of the administration.

[/show_more]

13. Recently the International Kabaddi Federation (IKF) has announced that 2016 Kabaddi World Cup will be hosted in _______________.

  • A. Gujarat
  • B. West Bengal
  • C. Bihar
  • D. Assam

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- A – Gujarat – Explanation – the International Kabaddi Federation (IKF) has announced that 2016 Kabaddi World Cup will be hosted in Ahmedabad, Gujarat between October 7 and 22, 2016. The event will see participation of 12 Kabaddi teams from around the world representing all the five geographies of the Olympic Games.

[/show_more]

14. Recently which bank became the first public sector bank to make locker visiting facility free for its customers?

  • A. IndusInd Bank
  • B. Axis Bank
  • C. Punjab national Bank
  • D. Yes Bank

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- C – Punjab National Bank – Explanation – The Punjab National Bank (PNB) becomes the first public sector bank to make locker visiting facility free for its customers. The lender had earlier allowed 12 free visits to the lockers per customer in a year. The new rule, which eliminates an additional fee charged by the bank during locker visits, has been introduced from August 1, 2016.

[/show_more]

15. Recently World’s first leprosy vaccine developed in which country?

  • A. America
  • B. China
  •  C. Japan
  • D. India

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- D – India  – Explanation – G.P Talwar, the founder-director of National Institute of Immunology (NII), has developed a first-of-its-kind, exclusive and indigenous leprosy vaccine in India.The vaccine, my cobacterium indicus pranii, has been approved by the Drug Controller General of India (DGCI) and Food and Drug Administration (FDA) department of the US.

[/show_more]

16. Recently which tennis player became the World No 1 ATP women’s doubles tennis rankings?

  • A. Barbora Strycova
  • B. Martina Hingis
  • C. Sania Mirza
  • D. Venus Williams

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Ans:- C – Sania Mirza – Explanation – India’s ace tennis player Sania Mirza was on 22 August 2016 topped the ATP Women’s Doubles Tennis rankings. She topped the list after teaming up with new partner, Barbora Strycova of Czech Republic. The new ranking also follows the victory of the pair in the Cincinnati final. To win the title, the Sania-Barbora duo defeated Martina Hingis and Coco Vandeweghe 7-5, 6-4.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: August 24 2016 

 

Do not forget to check the following topics