≡ Menu




Current Affairs Quiz : August 30 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on August 30 2016. All the recent incidents  which  were held on Thirty August 2016  are drifted  here  as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : August 30 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz Question And Answers August 30 2016

Current Affairs Quiz August 30 2016

Current Affairs Quiz : August 30 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : August 30 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently which state legislative assembly passed a resolution in favor of changing the name of the state?

  • A. Assam
  • B. Bihar
  • C. West Bengal
  • D. Rajasthan

Show Answer

Ans:- C – West Bengal – Explanation – West Bengal Legislative Assembly (WBLA) passed a resolution in favor of changing the name of the state from West Bengal to Bangla. The resolution was passed during the special session of the House which was convened exclusively for the purpose of changing the name of the state.

Hide

2. Recently which Union Minister launched a mobile app called Pharma Sahi Daam?

  • A. Raj Nath Singh
  • B. Arun Jaitley
  • C. Ramvilas Paswan
  • D. Ananth Kumar

Show Answer

Ans:- D – Ananth Kumar – Explanation – The Chemicals & Fertilizers and Parliamentary Affairs Minister Ananth Kumar has launched a mobile App called Pharma Sahi Daam on the National Pharmaceutical Pricing Authority (NPPA) foundation day function in New Delhi.

Hide

3. Recently former MP Governor Mohammad Shafi Qureshi passed away, in that time he was the age of ___________ years old.

  • A. 87
  • B. 90
  • C. 80
  • D. 75

Show Answer

Ans:- A – 87  – Explanation – Veteran Congress leader and former Governor of Madhya Pradesh Mohammad Shafi Qureshi have passed away in Delhi. He was 87 years old. He also served as the Deputy Union Minister of Railways and got elected for Lok Sabha twice from Islamabad Parliamentary Constituency.

Hide

4. Recently Eminent painter, writer and art historian Dinanath Pathy passed away, in that time he was the age of _________ years old?

  • A. 68
  • B. 74
  • C. 60
  • D. 65

Show Answer

Ans:- B – 74 – Explanation – Eminent painter, writer and art historian Dinanath Pathy passed away following a cardiac arrest at a hospital in Bhubaneshar and he was 74. He is known for his versatility; Pathy was a former secretary of Lalit Kala Akademi, New Delhi and Bhubaneswar and is regarded as the pioneer of the art movement in Odisha.

Hide

5. Recently which 16 years old boy developed amazing app to help Indian Paralympians Rio?

  • A. Arhan Bagati
  • B. Amit Bagati
  • C. Rahul Bagati
  • D. Kapil Bagati

Show Answer

Ans:- A – Arhan Bagati – Explanation – A Mobile App has been developed by Arhan Bagati. He is 16 years old and athlete based Gurgaon.The App will assist the Indian contingent in the 2016 Summer Paralympics in Rio de Janeiro.  Bagati is a student of a private school in Gurgaon and has been helping differently-abled sportsmen.

Hide

6. Who received the trophy of 2015-16 Maulana Abul Kalam Azad in inter-university touranaments?

  • A. Panjabi university ,Patiala
  • B. Delhi university
  • C. Guru Nanak Dev University, Amritsar
  • D. Kolkata university

Show Answer

Ans:-  A  Panjabi university ,Patiala – Explanation – It is bestowed upon overall top performing university in inter-university tournaments.Recipient:  Panjabi University, Patiala.

Hide

7. Recently India and which country signed four agreements to boost bilateral cooperation?

  • A. Japan
  • B. Korea
  • C. Myanmar
  • D. Sri Lanka

Show Answer

Ans:- C – Myanmar – Explanation – India and Myanmar on 28 August 2016 signed four Memorandum of Understanding (MoU) to enhance cooperation and bilateral relations between the two countries. The pacts were inked after delegation level talks between Prime Minister Narendra Modi and visiting President of Myanmar U Htin Kyaw in New Delhi. President Kyaw was on a four day visit to India from 27 August to 30 August 2016.

Hide

8. Recently India has ranked which place in Robotic Automation implementation in core Business Process?

  • A. 4th
  • B. 3rd
  • C. 5th
  • D. 6th

Show Answer

Ans:- B – 3rd  _Explanation – According to Chartered Institute of Management Accountants, (CIMA), India ranks third in the world in implementing robotic automation in their core business processes. CIMA is an UK based organization that conducted the global survey across European, African and Asian countries.

Hide

9. Recently who awarded with Saraswati Samman 2015?

  • A. Padma Sachdev
  • B. Vikram Seth
  • C. Laxmi Sehgal
  • D. S. Kohli

Show Answer

Ans:- A – Padma Sachdev – Explanation – Eminent Dogri language Poetess and novelist Padma Sachdev was awarded the prestigious Saraswati Samman for the year 2015. She was bestowed with this prestigious award for her autobiography ‘Chitt-Chete’ written in Dogri language. She was felicitated by Delhi’s Lt Governor Najeeb Jung in New Delhi.

Hide

10. How many sportsperson were nominated for  Rajiv Gandhi Khel Ratna Award 2016?

  • A. 6
  • B. 5
  • C. 4
  • D. 7

Show Answer

Ans :  – C – 4 – Explanation:- It is India’s highest sporting award given for the spectacular and most outstanding performance in the field of sports by a sportsperson over a period of four years.Recipients are: PV Sindhu (Badminton), Sakshi Malik (Wrestling), Dipa Karmakar (Gymnastics) and Jitu Rai (Shooting).

Hide

11. How many nominations were listed for Dronacharya Award 2016?

  • A. 6
  • B. 8
  • C. 9
  • D. 5

Show Answer

Answer : A – 6 – Explanation:- It bestowed upon coaches for producing medal winners at prestigious international sports events.Recipients are: Nagapuri Ramesh (Athletics), Sagar Mal Dhayal (Boxing), raj Kumar Sharma (Cricket), Bishweshwar Nandi (Gymnastics), S. Pradeep Kumar (Swimming) and Mahabir Singh (Wretling).

Hide

12. How many nominations were listed for Arjuna Award 2016?

  • A. 12
  • B. 14
  • C. 16
  • D. 18

Show Answer

Ans :-  B –  14 – Explanation :- It is India’s second highest sporting award bestowed upon sportsperson for consistently outstanding performance for four years.Recipients are: Rajat Chauhan (Archery), Lalita Babar (Athletics), Sourav Kothari (Billiards & Snooker), Shiva Thapa (Boxing), Ajjnkya Rahane (Cricket), Subrata Paul (Football), Rani (Hockey), Raghunath V.R. (Hockey), Gurpreet Singh (Shooting), Apurvi Chandela (Shooting), Soumyajit Ghosh (Table Tennis), Vinesh (Wrestling), Amit Kumar (Wrestling), and Deep Singh Mann (Para-Athletics) and Virender Singh (Wrestling).

Hide

13. How many sportsperson were selected for Dhyan Chand Award 2016?

  • A. 6
  • B. 5
  • C. 4
  • D. 3

Show Answer

Ans:-  D – 3 – Explanation:- It is bestowed upon sportspersons for life time contribution to sports development.Recipients are: Satti Geetha (Athletics), Sylvanus Dung Dung (Hockey) and Rajendra Pralhad Shelke (Rowing).

Hide

Video Current Affairs Quiz: August 30 2016 

 

Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)