Search Here

Current Affairs Quiz : August 31 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on August 31 2016. All the recent incidents  which  were held on Thirty one August 2016  are drifted  here  as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : August 31 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz Question And Answers August 31 2016

Current Affairs Quiz August 31 2016

Current Affairs Quiz : August 31 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : August 31 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently which committee recommendations on border protection?

  • A. Madhukar Gupta Committee
  • B. Madhukar Sinha Committee
  • C. Madhukar Mittal Committee
  • D. Madhukar Singh Committee

Show Answer

Ans:- A – Madhukar Gupta Committee – Explanation – The Madhukar Gupta Committee on border protection has submitted its report to the Union Ministry Home Affairs (MHA). The Committee was constituted to suggest recommendations for strengthening border protection and addressing the issue of gaps and vulnerability in border fencing along India-Pakistan Border. It was headed by former Home Secretary Madhukar Gupta.

Hide

2. Recently PM Narendra Modi launched first phase of SAUNI project in which state of India?

  • A. Uttar Pradesh
  • B. Asssam
  • C. Gujarat
  • D. Rajasthan

Show Answer

Ans:- C – Gujarat – Explanation – Prime Minister Narendra Modi has launched the first phase of SAUNI (Saurastra Narmada Avataran Irrigation) Yojana at Sanodara of Jamnagar district of Gujarat. SAUNI Yojana is multipurpose project that aims to solve the water problems of a parched Saurashtra region of Gujarat.

Hide

3. Recently __________ unit of Kudankulam Nuclear Power Plant connected to Southern Power Grid?

  • A. First
  • B. Second
  • C. Third
  • D. Fourth

Show Answer

Ans: – B – Second – Explanation – The second 1,000 MW capacity reactor of the Kudankulam Nuclear Power Project (KKNPP) was successfully synchronized to the southern power grid. This marks the generation of electricity and its supply to the grid by the second reactor of KKNPP. The plant attained criticality in July 2016.

Hide

4. Recently which state became the first state to distribute 2 crore LED bulbs under UJALA scheme?

  • A. Goa
  • B. Haryana
  • C. Himachal Pradesh
  • D. Gujarat

Show Answer

Ans:- D – Gujarat – Explanation – Gujarat has become the first state in the country to distribute two crore LED bulbs under the Centre UJALA scheme. The state has reached the milestone in just 96 days and over 42 lakh households have already benefited from the scheme.

Hide

5. Recently which Union Minister launched ‘’Mera Aspataal’’ initiative?

  • A. JP Nadda
  • B. Rambilas Paswan
  • C. Ravi Shankar Prasad
  • D. Kalraj Mishra

Show Answer

Ans:- A – JP Nadda – Explanation – Union Health and Family Welfare Minister JP Nadda launched the ‘Mera Aspataal’ (my hospital) initiative. This move seeks to empower the patients by seeking their views on quality of experience in a public healthcare facility.

Hide

6. Recently which wrestler’s London Olympics bronze medal upgraded to silver medal?

  • A. Sushil Kumar
  • B. Yogeshwar Dutt
  • C. Prem Nath
  • D. Ramesh Kumar

Show Answer

Ans:- B – Yogeshwar Dutt – Explanation – Indian wrestler Yogeshwar Dutt’s bronze medal from the 2012 London Summer Olympics has been upgraded to silver. This up gradation comes after second place finisher and silver medalist late Besik Kudukhov from Russia was stripped off his medal for failing dope test.

Hide

7. Recently who appointed as the brand ambassador of Central Reserve Police Force?

  • A. PV Sindhu
  • B. Sakshi Malik
  • C. Dipa karmakar
  • D. Saina Nehwal

Show Answer

Ans:- A – PV Sindhu – Explanation – The Central Reserve Police Force (CRPF) has decided to appoint Olympic silver medallist P.V. sindhu as its honorary commandant and brand ambassador.

Hide

8. Recently which 100 year old athlete from India won the gold medal at American Masters Games?

  • A. Nihal Gill
  • B. Anila Singh
  • C. Amala kaur
  • D. Man Kaur

Show Answer

Ans:- D – Man Kaur – Explanation – India’s 100-year-old athlete, Man Kaur, on 30 August 2016 won Gold medal at the American Masters Games in the 100-meter dash. She took a minute-and-a-half to cross the finish line in Vancouver. Kaur from Chandigarh was the only female competitor in her age category at the competition for older athletes.

Hide

9. Recently which state legislative assembly passed Sports Council Bill?

  • A. Haryana
  • B. Rajasthan
  • C. Arunachal Pradesh
  • D. Maharashtra

Show Answer

Ans:- A – Haryana – Explanation – The Haryana Vidhan Shabha has unanimously passed the Haryana Sports Council Bill, 2016 to constitute statutory sports councils at state, district, block and municipal levels. The Bill was tabled by the state Sports and Youth Affairs Minister Anil Vij. The bill was passed after a long debate that also seen adjournment of house.

Hide

10. Recently which country launched the Operation Euphrates Shield?

  • A. Turkey
  • B. Fiji
  • C. Qatar
  • D. Tunisia

Show Answer

Ans:- A – Turkey – Explanation – Turkey has launched a major military intervention in Syria as a part of Operation Euphrates, sending tanks and warplanes across the border in a coordinated campaign with Syrian opposition fighters, who seized an Islamic State-held village in the area in the first hours of fighting.

Hide

11. Recently Gene Wilder the star of comedy classics passed away, in that time he was the age of ____________ years old?

  • A. 75
  • B. 83
  • C. 70
  • D. 65

Show Answer

Ans: – B – 83  – Explanation – Gene Wilder, the star of comedy classics such as The Producers and Blazing Saddles, has died at the age 83 from complications from Alzheimer’s disease. Jerome Silberman (June 11, 1933 – August 29, 2016), known professionally as Gene Wilder, was an American comic actor in film and theater, screenwriter, film director, and author.

Hide

12. Recently which bank launched UPI app ‘’empower’’?

  • A. Bank of Baroda
  • B. Canara Bank
  • C. Punjab National Bank
  • D. Bank of India

Show Answer

Ans:- B – Canara Bank  – Explanation – Bangalore based Canara Bank has launched Unified Payment Interface [UPI] App named ‘empower’, at its board of directors’ meet held at Bengaluru. This move is in line with the digital initiative which enables any Bank customers to link and operate their various Bank accounts using a single app. This app is available for download from Google play store.

Hide

13. Recently who appointed as the Chief General Manager of State Bank of Travancore?

  • A. B Sriram
  • B. K. Gupta
  • C. Ashok Kumar Pradhan
  • D. Pushpendra Rai

Show Answer

Ans:- C – Ashoke Kumar Pradhan – Explanation – Ashok Kumar Pradhan has taken over as its Chief General Manager of State Bank of Travancore. Pradhan is fromCuttackin Orissa, started hisBankingcareer in 1985 as a Probationary Officer in State Bank of Bikaner and Jaipur.

Hide

14. Recently who appointed as Chief Speed Officer of Digicel Caribbean Ltd?

  • A. Usain Bolt
  • B. Tyson Gay
  • C. Justin Gatlin
  • D. Carl Lewis

Show Answer

Ans:- A – Usain Bolt – Explanation – Jamica based Digicel Caribbean Ltd named the world’s fastest man, Usain Bolt, as its Chief Speed Officer (CSO) following this appointment he as Digicel CSO will interact with customers in a number of ways from both a commercial and community point of view in the years to come.

Hide

15. Recently who appointed as the ambassador of India to Republic of Liberia?

  • A. Ashok Kumar Pradhan
  • B. Ravindra
  • C. B Sriram
  • D. K. Gupta

Show Answer

Ans:- B – R. Ravindra – Explanation – Shri R. Ravindra Indian Foreign Service – 1999 batch, presently Ambassador of India to the Republic of Cote d’Ivoire, has been concurrently accredited as the Ambassador of India to Republic of Liberia, with residence in Abidjan. He is expected to take up his assignment shortly.

Hide

Video Current Affairs Quiz: August 31 2016 

 

Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query