Current Affairs Quiz : November 22 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on November 22 2016. All the recent incidents which were held on Twentytwo November 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : November 22 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Question And Answers November 22 2016
Current Affairs Quiz November 22 2016

Current Affairs Quiz : November 22 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : November 22 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently the income-tax (I-T) department has signed a contract with which company to launched Project Insight?



  • A. L&T Infotech Ltd
  • B. Infosys
  • C. Wipro
  • D. Infotech India

Show Answer

Answer: – A – L&T Infotech Ltd – Explanation – The income-tax (I-T) department has signed a contract with L&T Infotech Ltd to launch Project Insight in May 2017 from May 2017.The project will be rolled out in three phases.

Hide

2. Recently Sangai Festival 2016 began in which state of India?

  • A. Karnataka
  • B. Kerala
  • C. Manipur
  • D. Mizoram

Show Answer

Answer:- C – Manipur – Explanation – The 10-day-festival ‘Sangai Festival 2016’ inaugurated by Manipur CM Okram Ibobi Singh on November 21 2016. It will continue till November 30 2016.To promotes Manipur as a potential tourist destination.

Hide

3. Recently India’s longest expressway inaugurated in which state of India?

  • A. Madhya Pradesh
  • B. Manipur
  • C. Meghalaya
  • D. Uttar Pradesh

Show Answer

Answer:- D – Uttar Pradesh – Explanation – Uttar Pradesh Chief Minister Akhilesh Yadav on November 21, 2016, inaugurated the six-lane Greenfield Agra-Lucknow Expressway at Bangarmau in Unnao district of Uttar Pradesh in presence of Samajwadi Party chief Mulayam Singh Yadav.

Hide

4. Recently India ranked in which place on Climate Change Performance Index (CCPI) 2017?

  • A. 15th
  • B. 18th
  • C. 20th
  • D. 14th

Show Answer

Answer:- C – 20th – Explanation – India has been ranked 20th on Climate Change Performance Index (CCPI) 2017 according to German watch and Climate Action Network Europe Publication. Positive trends are seen as well among emerging economies of G20 like India (rank 20), Argentina (36) and Brazil (40), which all improved their ranking.

Hide

5. Recently ‘2016 Economic Leaders’ week held in which country?

  • A. Angola
  • B. Peru
  • C. Cuba
  • D. Denmark

Show Answer

Answer:- B – Peru – Explanation – 2016 Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) summit or the APEC Economic Leaders’ Week which started on 14 November 2016 came to an end on 20 November 2016 in Lima, Peru. The theme of the meet was “Quality growth and human development.”   

Hide

6. Recently first bollywood-themed park opened in which city of UAE?

  • A. Dubai
  • B. Abu Dhabi
  • C. Sharjah
  • D. Al Ain

Show Answer

Answer: – B – Abu Dhabi – Explanation – World’s first Bollywood theme park was inaugurated in Dubai on 17 November 2016. The name of the park is Bollywood Parks, and it is a part of Dubai Parks and Resorts (DPR) which is the “largest integrated theme park resort” of Dubai.

Hide

7. Recently which country elected as the Vice Chair of Kimberely Process Certificate scheme 2018?

  • A. Brazil
  • B. Pakistan
  • C. Russia
  • D. India

Show Answer

Answer: – D – India – Explanation – An announcement has been made by the Gem & Jewellery Export Promotion Council (GJEPC) on November 19, 2016, to elect India  as the vice chair for the year 2018 and chair for the year 2019 of Kimberly Process (KP) Certificate Scheme.

Hide

8. Recently which company launched Virtual Exhibition on Iconic Indian Women?

  • A. Google
  • B. Yahoo
  • C. Facebook
  • D. Twitter

Show Answer

Answer: – A – Google – Explanation – Google with the help of its cultural arm Google Arts & Culture launched a virtual artwork and exhibition on November 19, 2016, showcasing the achievements of the Indian women in the country.

Hide

9. Recently which country an associate member of the European Organization for Nuclear Research (CERN)?

  • A. Europe
  • B. Pakistan
  • C. Sri Lanka
  • D. India

Show Answer

Answer: – D – India – Explanation – India became an associate member of the European Organization for Nuclear Research (CREN), the worlds largest nuclear and particle physics laboratory. In this regard, an agree ment was signed by Dr. Sekhar Basu, Chairman, Atomic Energy Commission (AEC) and CERN Director General Dr. Fabiola Gianotti in Mumbai, Maharashtra.

Hide

10. Recently who appointed as the Chief Mentor of Startups Club India?

  • A. Mahesh Bhalla
  • B. Nabin Bhalla
  • C. Ritesh Bhalla
  • D. Manab Bhalla

Show Answer

Answer: – A – Mahesh Bhalla – Explanation- Mahesh Bhalla was appointed as Chief Mentor of Bengaluru based StartupsClub India.He was the former Executive Director of Dell’s Consumer & SMB business in India. He has 20-years experience and also held leadership positions across various companies including Uber, India.

Hide

11. Recently who appointed as executive director of McLaren Technology Group?

  • A. Donald Brown
  • B. Zak Brown
  • C. Tonny Brown
  • D. Carnol Brown

Show Answer

Answer: – B – Zak Brown – Explanation – The McLaren Technology Group on 21 November 2016 announced the appointment of Zak Brown as its Executive Director. Brown is chosen for the position after Ron Dennis was forced out as Chairman and Chief Executive of McLaren in November 2016.

Hide

12. Recently who won the ATP World Tour Finals 2016?

  • A. Novak Djokovic
  • B. Andy Murray
  • C. Rafael Nadal
  • D. Rod Laver

Show Answer

Answer: – B – Andy Murray – Explanation – Andy Murray (Britain) beats Novak Djokovic (Serbia) to win his first Barclays ATP World Tour Finals title held in London, Great Britain. Murray defeated Djokovic 6-3 6-4 on 20 November 2016.

Hide

13. Recently who won the Indonesia Open for golf?

  • A. Gaganjeet Bhullar
  • B. Jeev Milkha Singh
  • C. Ranjit Singh
  • D. Aman Raj

Show Answer

Answer: – A – Gaganjeet Bhullar – Explanation – Gaganjeet Bhullar of India won the Indonesia Open on November 21, 2016 with a four-under-par 68 in Jakarta for the second time in his career.Before this, Bhullar won the event in 2013.

Hide

14. Recently who won the Shakti Bhatt First Book Prize 2016?

  • A. Arun Joshi
  • B. Barun Roy
  • C. Chetan Bhagat
  • D. Akshaya Mukul

Show Answer

Answer: – D – Akshaya Mukul – Explanation – Senior journalist Akshaya Mukul on 21 November 2016 won the Shakti Bhatt First Book Prize 2016 for his book Gita Press and the Making of Hindu India. The judges, authors Samanth Subramanian, Mahesh Rao and Janice Pariat, chose Mukul’s book for its “eye-opening and captivating exploration into a parallel literary culture that can often feel at a great remove from English-speaking metropolitan India”.

Hide

15. Recently who awarded with IMO award for exceptional bravery at sea?

  • A. Radhika Menon
  • B. Laxmi Menon
  • C. Tulshi Menon
  • D. Karishma Menon

Show Answer

Answer: – A – Radhika Menon – Explanation – Captain Radhika Menon on 21 November 2016 was bestowed with the 2016 International Maritime Organization (IMO) Award for Exceptional Bravery at Sea at IMO Headquarters in London, United Kingdom. Menon was honoured with the prestigious award for her role in the rescue of seven fishermen from a sinking fishing boat in the Bay of Bengal in June 2015.

Hide

Video Current Affairs Quiz: November 22 2016 

 

Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query