Current Affairs Quiz : November 26 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on November 26 2016. All the recent incidents which were held on Twentysixth November 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : November 26 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Question And Answers November 26 2016
Current Affairs Quiz November 26 2016

Current Affairs Quiz : November 26 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : November 26 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently which country hosted World Robot Olympiad for the first time?



  • A. Sri Lanka
  • B. Pakistan
  • C. India
  • D. Nepal

Show Answerwer

Answer: – C -India – Explanation – India hosted the 13th edition of the World Robot Olympiad on the sidelines of trade fair in New Delhi. This is for first time India hosted World Robot Olympian. It has been organized by National Council of Science Museums (NCSM), Ministry of Culture in collaboration with the India STEM Foundation (ISF).

Hide

2. Recently Cuba’s former President passed away, in that time he was the age of __________ years old.

  • A. 90
  • B. 80
  • C. 70
  • D. 110

Show Answerwer

Answer:- A – 90 – Explanation – Cuba’s former president and leader of the Communist revolution Fidel Castro passed away due to old age. He was 90. He was commander in chief of the 1959 Cuban revolution 1959 and had successfully built a communist state on the United States during Cold War.

Hide

3. Recently co-creator of MiG-29 fighter jet Ivan Mikoyan passed away, in that time he was the age of ___________ years old.

  • A. 79
  • B. 89
  • C. 99
  • D. 85

Show Answerwer

Answer: – B – 89 – Explanation- Russian aircraft designer and co-creator of the MiG-29 fighter jet Ivan Mikoyan passed away. He was 89. He had the majority of his career as a leading engineer at the ‘MiG’ aircraft corporation’s design bureau, which was founded by Uncle Artyom Mikoyan.

Hide

4. Recently which bank launched contactless debit card?

  • A. Yes Bank
  • B. South Indian Bank
  • C. Bank of India
  • D. Union Bank of India

Show Answerwer

Answer:- B – South Indian Bank – Explanation – Kerala based South Indian Bank has launched contactless debit card which is based on Near Field Communication (NFC) technology on November 2, 2016. Customers can also use this card as contact chip card. If customers use this card at the contactless PoS terminal, the customer simply has to just wave the card on the terminal and the payment is processed wirelessly in a fast and secure manner.

Hide

5. Recently German based BSH Household Appliances Group opened technology centre in which city of India?

  • A. Mubai
  • B. Pune
  • C. Kolkata
  • D. Bengaluru

Show Answerwer

Answer:- D – Bengaluru – Explanation – Europe’s largest manufacturer of home appliances, BSH Household Appliances Group has opened India’s first technology centre at Adugodi in Bengaluru on November 25, 2016.

Hide

6. Recently former editor of Times of India Dileep Padgaonkar passed away, in that time he was the age of ______________ years old?

  • A. 72
  • B. 82
  • C. 68
  • D. 92

Show Answerwer

Answer:- A – 72 – Explanation – Veteran journalist and a well-known author and former editor of Times of India, Dileep Padgaonkar died at a private hospital in Pune on November 25, 2016 the age of 72. He had been unwell for some time and was admitted to a hospital on November 18 following a heart attack. Later, he suffered diabetes and kidney-related problems.

Hide

7. Recently freedom fighter Bhikari Charan Mohanty passed away, in that time he was the age of _______________ years old.

  • A. 74
  • B. 94
  • C. 84
  • D. 64

Show Answerwer

Answer:- B – 94 – Explanation – Eminent freedom fighter Bhikari Charan Mohanty passed away in Bhubaneswar, Odisha. He was 94. Mohanty is a close associate of Badachana Gandhi and he was imprisoned twice during Quit India Movement.

Hide

8. Which day celebrated as Constitution Day of India?

  • A. 24th November
  • B. 25th November
  • C. 26th November
  • D. 23rd November

Show Answerwer

Answer:- C – 26th November – Explanation – The Samvidhan Diwas or the Constitution Day of India is being observed on 26th November to spread awareness of Indian Constitution. On this day in 1949, constitution of India was adopted and came into force on January 26th 1950 marking the beginning of a new era in the history of free India.

Hide

9. Recently who resigned from the post of Chancellor of Nalanda University?

  • A. George Yeo
  • B. NK Singh
  • C. Gopa Sabharwal
  • D. Rk Singh

Show Answerwer

Answer: – A – George Yeo Explanation – The Chancellor of Nalanda University resigned his post on November 25, 2016.He was taken this decision because of autonomy in the university. The university Board was reconstituted by President Pranab Mukherjee as its Visitor on November 21. He also approved giving temporary charge of Vice Chancellor to current VC Gopa Sabharwal’s whoes one-year extension expired on November 24, 2016.

Hide

10. Recently who appointed as the Director of Lal Bahadur Shastri National Academy of Administration (LBSNAA)?

  • A. Rajeev Kapoor
  • B. Upma Chowdhary
  • C. Gopa Sabharwal
  • D. NK Singh

Show Answerwer

Answer:- B – Upma ChowdharyExplanation – Former IAS officer Upma Chowdhary was appointed as the Director of Lal Bahadur Shastri National Academy of Administration (LBSNAA) at Mussoorie.She will replace Rajeev Kapoor. She is the first woman director of LBSNAA. She would be the 23rd director and first woman director of the prestigious academy, imparting training to officers of civil services.

Hide

Video Current Affairs Quiz: November 26 2016 

 

Do not forget to check the following topics

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating
What people asked Leave your query
Order by:

Be the first to leave a review.

User AvatarUser Avatar
Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your query