≡ Menu




Current Affairs Quiz : December 01 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on December 01 2016. All the recent incidents which were held on First December 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : December 01 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : December 01 2016 Question And Answers

Current Affairs Quiz December 01 2016

Current Affairs Quiz : December 01 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : December 01 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently India & which country signed a MoU extend Indo-Swiss Building Energy Efficiency Project?

  • A. Brazil
  • B. Japan
  • C. Switzerland
  • D. China

Show Answer

Answer:- C – Switzerland  – Explanation – A Memorandum of Understanding (MoU) was signed between India and Switzerland for a joint project on energy efficiency of buildings in November 2011, for duration of five years. Based on the excellent results achieved by the project in the first phase, the ambassador of Switzerland to India, Andreas Baum, and Raj Pal, economic adviser at the Indian Ministry of Power, signed a pact to extend the Indo-Swiss Building Energy Efficiency Project (BEEP) by five years till 2021.

Hide

2. Recently which National Institute of Technology signed 3 MoUs with ONGC, NEEPCO and iBuild?

  • A. National Institute of Technology, Agartala
  • B. National Institute of Technology, Kanpur
  • C. National Institute of Technology, Mumbai
  • D. National Institute of Technology, Kharagpur

Show Answer

Answer:- A – National Institute of Technology, Agartala – Explanation – National Institute of Technology (NIT) Agartala has signed Memorandum of Understanding (MoU) with Oil and Natural Gas Corporation Limited (ONGC), North Eastern Electric Power Corporation Ltd (NEEPCO) and iBuild.

Hide

3. Recently the ‘’Poets Translating Poets’’ festival held in which city of India?

  • A. Pune
  • B. Mumbai
  • C. Kolkata
  • D. Bengaluru

Show Answer

Answer:- B – Mumbai – Explanation – The ‘Poets Translating Poets’ festival held in Mumbai from November 25-27, 2016 to transcend boundaries of language and culture, through the act of translation and poetry. Nearly 51 poets from Bangladesh, Pakistan, India, Sri Lanka and Germany participated in the festival.

Hide

4. Recently who inaugurated the Tata Steel’s Gopalpur ferro-chrome plant?

  • A. Pradip Kumar Amat
  • B. Debi Prasad Mishra
  • C. Naveen Patnaik
  • D. Pradeep Maharathy

Show Answer

Answer:- C – Naveen Patnaik – Explanation – Odisha Chief Minister Naveen Patnaik inaugurates the 55,000-tonne per annum (TPA) ferro-chrome plant set up by Tata Steel at a cost of Rs 542 crore in its Gopalpur Industrial Park in Ganjam district. The plant is a unique environment-friendly unit with state-of-the-art pollution control equipment and technology such as ETP (Effluent Treatment Plant) and STP (Sewage Treatment Plant).

Hide

5. Recently Arunachal Pradesh and which country signed MoU to promote cooperation and collaboration?

  • A. Cuba
  • B. Brazil
  • C. Japan
  • D. Thailand

Show Answer

Answer:- D – Thailand Explanation – Arunachal Pradesh and Thailand signed a Memorandum of Understanding (MoU) on November 29, 2016 for promoting cooperation and collaboration between the states. The MoU was signed between Surindra Rajabhat University Regional Development Strategies (SRRURDS) Foundation of Surin Province, North East of Thailand and Mahabodhi Lord Buddha College (MLBC) in Arunachal Pradesh.

Hide

6. Recently India signed Rs.________________ defence deal with US to buy 145 M777 howitzers.

  • A. 5,000 Cr
  • B. 2,000 Cr
  • C. 1,500 Cr
  • D. 3,000 Cr

Show Answer

Answer:- A – Rs. 5,000 Cr – Explanation – India has signed government to government deal with the United States (US) to buy 145 M-777 Ultra-Light Howitzers worth $750 million under the Foreign Military Sales programme. The deal was signed at the two-day meeting of the 15th India-US Military Cooperation Group (MCG) held in New Delhi.

Hide

7. Recently Supreme Court make national anthem mandatory in which place of our country?

  • A. Bus Stops
  • B. Airports
  • C. Railway Stations
  • D. Cinema Halls

Show Answer

Answer:- D -Cinema Halls  – Explanation – The Supreme Court ordered cinema halls to mandatorily play the national anthem before every screening and all those present in cinema halls have to ‘’stand up to show respect’’. According to SC such practice, will instill a feeling of committed patriotism and nationalism. It should be seen as an opportunity for the public to express their ‘’love for the motherland’’.

Hide

8. Recently which state’s Raj Bhawan adopted cashless system after Prime Minister’s appeal?

  • A. Uttar Pradesh
  • B. Madhya Pradesh
  • C. Himachal Pradesh
  • D. Jharkhand

Show Answer

Answer:- C – Himachal Pradesh – Explanation – Raj Bhawan of Himachal Pradesh on 30 November 2016 adopted the cashless system for all kind of payments. Governor Acharya Devvrat has directed Raj Bhawan’s official in Shimla to use a cashless system or cheque in all kind of payments.

Hide

9. Recently union cabinet approved how many new caste inclusion of Central OBC list?

  • A. 10
  • B. 15
  • C. 9
  • D. 18

Show Answer

Answer:- B -15 – Explanation – The Union Cabinet has given its approval for inclusion of 15 new castes and modification in 13 other castes in the Central list of Other Backward Classes (OBCs) in respect of 8 states. These states are Assam, Bihar, Himachal Pradesh, Jharkhand, Maharashtra, Madhya Pradesh, Jammu & Kashmir and Uttarakhand.

Hide

10. Recently India ranked which place in terms of enabling cross border trade?

  • A. 99
  • B. 130
  • C. 102
  • D. 80

Show Answer

Answer: – C – 102 – Explanation – According to the ‘Global Enabling Trade Report 2016’ of World Economic Forum (WEF), India has improved its ranking by four places to 102nd position among 136 economies in terms of enabling cross border trade.

Hide

11. Recently a chartered plane carrying passengers including which country’s football team crashed in Colombia?

  • A. Brazil
  • B. France
  • C. Australia
  • D. Argentina

Show Answer

Answer: – A – Brazil – Explanation – A chartered plane, carrying 77 people, including a top Brazilian football team, crashed on its approach to the city of Medellin in Colombia late night on November 28, 2016.

Hide

12. Which countries scientists created world’s first “Water-Wave Laser”?

  • A. China
  • B. America
  • C. Pakistan
  • D. Israel

Show Answer

Answer: – D – Israel  Explanation – Scientists in Israel have developed the world’s first “water-wave laser,” that generates laser radiation through the interaction between light and water waves. The study conducted by Technion-Israel Institute of Technology is the first bridge between two areas of research that were previously considered unrelated to one another: nonlinear optics and water waves.

Hide

13. In which date World’s AIDS Day was observed?

  • A. 30th November
  • B. 1st December
  • C. 29th November
  • D. 2nd December

Show Answer

Answer:- B – 1st December – Explanation – The World AIDS Day was on 1 December 2016 observed across the world with the theme Hands up for HIV prevention. The campaign HIV prevention explores different aspects of HIV prevention and how they relate to specific groups of people, such as adolescent girls and young women, key populations and people living with HIV.

Hide

14. Recently who won the Asian Youth Karate Championships?

  • A. Hashim Mansoor
  • B. Abdul Mansoor
  • C. Rafiq Mansoor
  • D. Javed Mansoor

Show Answer

Answer: – A – Hashim MansoorExplanation – Seven-year-old Hashim Mansoor from Kashmir’s Bandipora district has won a gold medal at the Asian Youth Karate Championships, being held at New Delhi. He clinched the gold in the three day championship in the sub-junior category (below 25kg) after defeating his competitors from Bhutan and Malaysia in the first two rounds and his Sri Lankan opponent in the final on November 29, 2016.

Hide

Video Current Affairs Quiz: December 01 2016 

 

Do not forget to check the following topics

5 Users (1 vote)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)