≡ Menu




Current Affairs Quiz : December 02 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on December 02 2016. All the recent incidents which were held on Second December 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : December 02 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : December 02 2016 Question And Answers

Current Affairs Quiz December 02 2016

Current Affairs Quiz : December 02 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : December 02 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently which private aerospace company decided to launch India’s first private moon mission in 2017?

  • A. TeamIndus
  • B. Mishra Dhatu Nigam Limited
  • C. BrahMos Aerospace
  • D. Bharat Dynamics Limited

Show Answerwer

Answer: – A – TeamIndus – Explanation – TeamIndus, a private starup company is planning to send a spacecraft to the moon aboard an Indian Space Research Organisation (ISRO) rocket on December 28, 2017. It will be India’s first private moon mission to be launched. It will be launched onboard of ISRO’s workhorse Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV).

Hide

2. Recently ‘Vittiya Saksharata Abhiyan’ launched by which Union Minister?

  • A. Raj Nath Singh
  • B. Prakash Javadekar
  • C. Sushma Swaraj
  • D. Arun Jaitley

Show Answerwer

Answer: – B – Prakash Javadekar – Explanation – Prakash Javadekar, the Union Minister for Human Resource Development, on 1 December 2016 launched ‘Vittiya Saksharata Abhiyan’. The Abhiyan aims at making people aware about the cashless economic system.

Hide

3. Recently trial run of metro flagged off in which state at India?

  • A. Uttar Pradesh
  • B. Madhya Pradesh
  • C. Arunachal Pradesh
  • D. Maharashtra

Show Answerwer

Answer: – A – Uttar Pradesh – Explanation – The trial of Lucknow Metro train was flagged off by Chief Minister Akhilesh Yadav. He also dedicated the Metro Train Depot to the public. The solo trial run of the metro was undertaken by two young women pilots Prachi Sharma and Priyanka Sharma. The trail run of the first phase of metro project covers around four Kms between Transport Nagar and Single Nagar Metro stations.

Hide

4. Recently BSF celebrated its ________________ anniversary of Raising Day. 

  • A. 49th
  • B. 51st
  • C. 61st
  • D. 45th

Show Answerwer

Answer: – B – 51st  – Explanation – The Border Security Force (BSF), the biggest border guarding force in the world celebrated its 51st Anniversary of Raising Day. Various cultural programmes were organized for BSF veterans and personnel during the Raising Day celebrations.

Hide

5. “Women are so immersed in TV serials, they forget to enquire about their huAsbands”- recently who said the statement?

  • A. Ramkrishna alias Sudin Dhavalikar
  • B. Francis Dsouza
  • C. Dayanand Mandrekar
  • D. Ramesh Tawadkar

Show Answerwer

Answer: – C – Dayanand Mandrekar – Explanation – Goa’s Art and Culture minister Dayanand Mandrekar’s statement on Wednesday, when he said that women are so immersed in TV serials, that they forget to make tea or enquire about their husbands, who return weary from work, has triggered controversy.

Hide

6. Recently UNESCO included ______________ in intangible cultural heritage list.

  • A. Bihu Dance
  • B. Chaau Dance
  • C. Folk Music
  • D. Yoga

Show Answerwer

Answer:- D – Yoga – Explanation – The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) have formally inscribed Yoga in its representative list of Intangible Cultural Heritage of Humanity. Decision in this regard was taken by the Inter-governmental Committee for the Safeguarding of the Intangible Cultural Heritage meeting held in Addis Ababa, Ethiopia.

Hide

7. Recently United Nations apologized to people of which country for cholera epidemic?

  • A. Haiti
  • B. Cuba
  • C. Brazil
  • D. Russia

Show Answerwer

Answer:- A – Haiti – Explanation – The United Nations Secretary-General Ban Ki-moon on 1st December 2016 apologized for the first time to the people of Haiti for its role in the 2010 cholera outbreak in the country. The Secretary General expressed deep regret for the loss of life caused by the disease. He stared, ‘’On behalf of the United Nations, I want to say very clearly: we apologize to the Haitian people.’’

Hide

8. Recently who won the 2016 Chess Championship title?

  • A. Alexander Khalifman
  • B. Ruslan Ponomariov
  • C. Magnus Carlsen
  • D. Veselin Topalov

Show Answerwer

Answer:- C -Magnus Carlsen – Explanation – Grandmaster Magnus Carlsen of Norway has won the 2016 World Chess Championship for the third consecutive time. He retained the title after defeating Sergey Karjakin of Russia. Karjakin had tied against Carlsen in 12 regular rounds but was beaten in the final phase of four quickfire games.

Hide

9. Recently 12 eminent personalities bestowed with Yash Bharati Awards 2016 by which state government?

  • A. Madhya Pradesh
  • B. Uttar Pradesh
  • C. Maharashtra
  • D. Arunachal Pradesh

Show Answerwer

Answer:- B -Uttar Pradesh – Explanation – Twelvw more eminent personalities on 1st December 2016 were bestowed with the prestigious Yash Bharati Award 2016 in Lucknow, Uttar Pradesh. With this, a total of 77 personalities have so far received the highest award of the state for the year 2016.

Hide

10. Recently who awarded with 2nd ICCR ideologist award 2016?

  • A. Hai Zhang
  • B. Bai Wang
  • C. Yu Long Yu
  • D. Hui Cheng

Show Answerwer

Answer:- C – Prof. Yu Long Yu – Explanation – The second Indian Council for Cultural Relations (ICCR) Ideologist Award for the year 2016 was awarded to Prof. Yu Long Yu of China. He was presented with this award by President Pranab Mukherjee at a function in Rashtrapati Bhavan, New Delhi.

Hide

Video Current Affairs Quiz: December 02 2016

Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)