≡ Menu




Current Affairs Quiz : December 03 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on December 03 2016. All the recent incidents which were held on Third December 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : December 03 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : December 03 2016 Question And Answers

Current Affairs Quiz December 03 2016

Current Affairs Quiz : December 03 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : December 03 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently which high court reversed ban of fixed dose combination drugs?

  • A. Kolkata High Court
  • B. Mumbai High Court
  • C. Delhi High Court
  • D. Patna High Court

Show Answer

Answer: – C – Delhi High Court – Explanation – The Delhi High Court has quashed ban imposed on 344 fixed dose combination (FDC) drugs by the Central Government over fears that they are potential health and safety hazards. The HC held that Centre had acted in a haphazard manner and did not take the advice of the statutory bodies under the Drugs and Cosmetics Act before issuing ban notification.

Hide

2. Recently Hornbill festival began in which state of India?

  • A. Kerala
  • B. Assam
  • C. Nagaland
  • D. Meghalaya

Show Answer

Answer:- C – Nagaland – Explanation – The Hornbill Festival began in the Naga Heritage village of Kisama. The festival coincides with Statehood Day of Nagaland which is observed on December 1. It is tourism promotional extravaganza to revive, protect and preserve the richness and uniqueness of the Naga heritage. It is called as the ‘Festival of Festivals’.

Hide

3. BHEL commissioned first unit of Pulichintala hydro power plant in which state of India?

  • A. Madhya Pradesh
  • B. Uttar Pradesh
  • C. Andhra Pradesh
  • D. Arunachal Pradesh

Show Answer

Answer:- C – Andhra Pradesh – Explanation – New Delhi based BHEL has commissioned the first unit of the 4×30 MW Pulichintala Hydroelectric project (HEP) on December 1, 2016 in Guntur district of Andhra Pradesh on the river Krishna. The Greenfield project is being set up by TSGENCO and the project design, manufacture, supply, supervision of erection, testing and commissioning of Electrical & Mechanical (E&M) package work is undertake by BHEL.

Hide

4. Recently Marathi film maker and actor Shriram Gojamgunde passed away, in that time he was the age of _______________ years old.

  • A. 61
  • B. 81
  • C. 91
  • D. 71

Show Answer

Answer: – D – 71 – Explanation – Noted Marathi film maker and actor Shriram Gojamgunde passed away in Mumbai on December 1, 2016. He was 71. Gojamgunde well known for the movie “Zatpat Karu De Khatpat”, which led to other film makers from the region, take up producing films.

Hide

5. Named the Tamil poet who recently passed away?

  • A. Makkal Pavalar Inkulab
  • B. Vaali
  • C. S. Kandasamy
  • D. K. Doraiswamy

Show Answer

Answer:- A – Makkal Pavalar Inkulab – Explanation – Legendary poet and activist Makkal Pavalar Inkulab passed away in Chennai on December 1, 2016. He was a rationalist writer and professor of Tamil literature. His original name was Shahul Hameed. He was known for his poems like Naanga Manushangada (We are human beings) and Avvai, a drama.

Hide

6. Recently who appointed additional charge as Director of CBI?

  • A. Rakesh Asthana
  • B. Mukesh Asthana
  • C. Nitish Asthana
  • D. Mohan Asthana

Show Answer

Answer:- A – Rakesh Asthana – Explanation – The Union Government has given senior IPS officer Rakesh Asthana additional charge of the post of Director, Central Bureau of Investigation (CBI). He took charge following retirement of Anil Sinha.

Hide

7. Recently who appointed as the new President of All India Tennis Association?

  • A. Anil Khanna
  • B. Praveen Mahajan
  • C. Mukesh Mehta
  • D. Laxmi Irani

Show Answer

Answer:- B – Praveen Mahajan Explanation – Senior bureaucrat Praveen Mahajan is appointed as the President of the All India Tennis Association on December 1, 2016. She will replace Anil Khanna. Mahajan became the second woman preseident of AITA after Rajkumari Amrit Kaur.

Hide

8. Recently The Indian Institute of Science (IISc) ranked which place in Times Higher Education’s (THE) BRICS and Emerging Economies University Rankings 2017?

  • A. 13
  • B. 10
  • C. 14
  • D. 09

Show Answer

Answer: – C – 14 – Explanation – The Indian Institute of Science (IISc) has become the first Indian institute to  be placed in the top 15 universities among top 300 universities in the latest Times Higher Education’s (THE) BRICS and Emerging Economies University Rankings 2017.

Hide

9. Recently Pakistan and which country launched the direct rail & sea freight service?

  • A. Afghanistan
  • B. China
  • C. Bangladesh
  • D. Turkmenistan

Show Answer

Answer: – B – China – Explanation – China and Pakistan launched the direct rail & sea freight service between Kunming and Karachi as a part of China-Pakistan Economic Corridor project (CPEC) which was launched in 2015. The first cargo train loaded with 500 tonnes of commodities left Kunming, capital of Yunnan, an inland province in south-west China departed for Karachi.

Hide

10. Recently which country’s scientist gave green signal to the use of Three Parent Baby?

  • A. American Scientist
  • B. Indian Scientist
  • C. Russian Scientist
  • D. British Scientist

Show Answer

Answer: – D – British Scientist – Explanation – British scientists on December 1, 2016, gave green signal to the use of “three-parent baby” fertility treatments, thus becoming the first in the world to officially introduce the procedures. The treatment will involve the embryo to receive the usual “nuclear” DNA from the mother and father, as well as a small amount of healthy mitochondrial DNA (mDNA) from a female donor.

Hide

11. Recently which country’s scientist developed new cheap way to produce nuclear fuel using electricity?

  • A. China
  • B. Russia
  • C. India
  • D. America

Show Answer

Answer:- B – Russia – Explanation – Scientist from Russia have developed a new unique, low-cost method for producing high quality nuclear fuel using electricity. It is alternative novel method that forms the basis of powder metallurgy and involves electric pulse sintering under pressure.

Hide

12. Which day observed as International Day of Persons with Disabilities?

  • A. 1st December
  • B. 2nd December
  • C. 3rd December
  • D. 4th December

Show Answer

Answer:- C – 3rd December – Explanation – The International Day of Persons with Disabilities (IDPD) 2016 was observed across the world on 3 December 2016. The theme for the day was Achieving 17 Goals for the Future We Want. In 2016, the goal of the IDPD is assessing the current status of the Convention on the Rights of Persons with Disabilities (CRPD) and SDGs. The day also looks forward for laying the foundation for a future of greater inclusion for persons with disabilities.

Hide

13. Recently who appointed as the new king of Thailand?

  • A. Prajadhipok
  • B. Ananda Mahidol
  • C. Bhumibol Adulyadej
  • D. MahaVajiralongkorn

Show Answer

Answer:- D – Maha Vajiralongkorn – Explanation- Thailand named its crown prince Maha Vajiralongkorn as its new king on 1 December 2016, 50 days after the passing of King Bhumibol Adulyadei. Dressed in white, prince Vajiralongkorn ascended the throne and accepted his new responsibilities at the invitation of the National Legislative Assembly’s (NLA) President in his Bangkok Palace amidst the whole of Thai media.

Hide

14. Recently which bank launched new product ‘SIMsePAY’ for money transfer through mobile phones?

  • A. IndusInd Bank
  • B. Yes Bank
  • C. Syndicate Bank
  • D. Bank of India

Show Answer

Answer:- B – Yes Bank – Explanation – Private sector lender Yes Bank has launched a new digital transaction service through mobile phones named SIMsePAY that allows any account holder to do money transfers, pay utility bills and other mobile banking services, without the need for smart phones or internet.

Hide

15. Recently which bank launched Aadhaar Payment Bridge System for cashless loan disbursements?

  • A. Yes Bank
  • B. IndusInd Bank
  • C. RBL Bank
  • D. Union Bank of India

Show Answer

Answer:- C – RBL Bank – Explanation – Maharashtra based private sector lender RBL Bank has launched Aadhaar Payment Bridge System (APBS) on November 30, 2016, for small ticket micro-finance loan disbursements. According to bank Head Rajeev Ahuja, it is the first bank to launch the APBS on its platform to implement the government’s idea of digital banking.

Hide

Video Current Affairs Quiz: December 03 2016 

 

Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)