≡ Menu




Current Affairs Quiz : December 04 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on December 04 2016. All the recent incidents which were held on Fourth December 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : December 04 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : December 04 2016 Question And Answers

Current Affairs Quiz December 04 2016

Current Affairs Quiz : December 04 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : December 04 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently Indian Council of Medical Research (ICMR) signed MoU with ______________ to Strengthen Mutual Cooperation.

  • A. Indian Council of Agricultural Research (ICAR)
  • B. Indian Council of Scientific Research (ICSR)
  • C. India Council of Educational Research (ICER)
  • D. Indian Council of Technical Research (ICTR)

Show Answer

Answer:- A – Indian Council of Agricultural Research (ICAR) – Explanation – Indian Council of Medical Research (ICMR) signed a MoU with Indian Council of Agricultural Research (ICAR) on December 1, 2016, for cooperation in the area of zoonoses, anti-microbial resistance, and nutrition and pesticide residues.

Hide

2. Recently which village became the first cashless village in Maharashtra?

  • A. Ambed
  • B. Dhasi
  • C. Dhokri
  • D. Ganore

Show Answer

Answer:- B – Dhasi –  Explanation – Dhasai village in Thane district of Maharashtra has become the first “cashless village” in the state on December 2, 2016 following Prime Minister Narendra Modi’s appeal for cashless transaction. All payments in the village are being done through plastic money. Traders, vegetable and fruit vendors and others providing goods and services in Dhasai are using swipe machines for cashless transactions.

Hide

3. Recently former international hockey umpire passed away, what is his name?

  • A. Vijay Panchal
  • B. Vijay Kishore
  • C. Phulel Singh Sujlana
  • D. Afsar Ahamed

Show Answer

Answer:- C – Phulel Singh Sujlana – Explanation – Former international hockey umpire and veteran administrator, Phulel Singh Sujlana, passed away on December 2, 2016 in Mumbai due to old age. Sujlana has served various positions in his long career.

Hide

4. Which day observed as Indian Navy Day?

  • A. 1st December
  • B. 3rd December
  • C. 5th December
  • D. 4th December

Show Answer

Answer:- D – 4th December – Explanation – The Indian Navy day is observed annually on 4th December to celebrate the magnificence, achievements and role of the naval force of the country. Indian Navy is one of most potent maritime forces in the world and the most lethal in India Ocean.

Hide

5. Recently Manohar Parikar arrived in which country on two-day visit for defence ties?

  • A. Nepal
  • B. Bhutan
  • C. Sri Lanka
  • D. Bangladesh

Show Answer

Answer: – D – Bangladesh – Explanation – Defence Minister Manohar Parrikar on November 30, 2016 arrived in Dhaka on a two-day visit to Bangladesh to meet the top civil and military leadership to strengthen defence ties between the two countries. Parrikar is the first Indian defence minister to Bangladesh in the last 45 years, was greeted by Bangladesh Defence Forces’ Principal Staff Officer Lt Gen Md Mahfuzur Rahman and other government official.

Hide

6. Recently which bank tied up with Spice Digital for cash management service?

  • A. Yes Bank
  • B. IndusInd Bank
  • C. Federal Bank
  • D. Syndicate Bank

Show Answer

Answer:- C – Federal Bank – Explanation – Kochi based Federal Bank has tied up with Spice Digital for cash management services through the bank’s e-collection facility. From now Spice Digital can remit its cash collection at the Federal Bank branches.

Hide

7. Recently which financial services group launched health insurance arm?

  • A. Bajaj Capital Ltd.
  • B. PNB Housing Finance Ltd.
  • C. ICICI Group
  • D. Aditya Birla Financial Services Group

Show Answer

Answer:- D – Aditya Birla Financial Services GroupExplanation – Aditya Birla Financial Services Group (ABFSG) launched new insurance arm under Aditya Birla Health Insurance (ABHICL).

Hide

8. Recently which online transportation network company partnered with HPCL, IOCL for payments through mobile wallet?

  • A. Uber
  • B. Ola
  • C. GoCar
  • D. Via

Show Answer

Answer:- B – Ola – Explanation- Indian online transportation network company Ola has partnered Hindustan Petroleum Corporation (HPCL) and Indian Oil Corporation (IOCL) to accept payment through ‘Ola Money’ in petrol pumps.

Hide

9. Recently who honoured with humanitarian award at UNICEF event?

  • A. Moll Anderson
  • B. Katy Perry
  • C. Rose Marry
  • D. Anny Perry

Show Answer

Answer: – B – Katy Perry – Explanation – UNICEF Goodwill Ambassador Katy Perry and Philanthropist Moll Anderson were honoured for their extraordinary commitment to put children first at the 12th Annual UNICEF Snowflake Ball in New York, USA.

Hide

10. Recently which bollywood actor appointed as ambassador of BMC’s Swachh Bharat Mission’?

  • A. Amir Khan
  • B. Shahrukh Khan
  • C. Salman Khan
  • D. Saif Ali Khan

Show Answer

Answer: – C -Salman Khan – Explanation – Brihanmumbai Municipal Corporation (BMC) has roped actor Salman Khan for its drive against open defecation and litter said by Municipal Commissioner Ajoy Mehta. Salman’s Being Human Foundation decided donates five mobile toilets to the BMC to be placed at Bandstand.

Hide

11. Recently who resigned as CEO and MD of the National Stock Exchange of India (NSE)?

  • A. Chitra Ramkrishna
  • B. Chanda Kochar
  • C. Deepak Parekh
  • D. Subir Raha

Show Answer

Answer: – A – Chitra Ramkrishna – Explanation – Chitra Ramkrishna, Managing Director (MD) and chief executive of the National Stock Exchange of India (NSE) has resigned from her post, even as the country’s largest bourse is set to go public. The NSE board met on December 2, 2016 and accepted her resignation.

Hide

Video Current Affairs Quiz: December 04 2016 

 

Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)