≡ Menu




Current Affairs Quiz : December 07 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on December 07 2016. All the recent incidents which were held on Seventh December 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : December 07 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : December 07 2016 Question And Answers

Current Affairs Quiz December 07 2016

Current Affairs Quiz : December 07 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : December 07 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently which state launched Yuva Sanchar Yojana for Free Internet data and talktime?

  • A. Bihar
  • B. Maharashtra
  • C. Goa
  • D. Assam

Show Answer

Answer: – C – Goa – Explanation – The Government of Goa is set to launch its ambitious scheme “Goa Yuva Sanchar Yojana” on December 5, 2016, providing Limited Free Talktime and Internet Data to the youth in the state to comply with the central government’s Digital India initiative.

Hide

2. Recently NITI Aayog to provided Rs. ______________ to each district to promote digital payment.

  • A. 2 Lakh
  • B. 5 Lakh
  • C. 10 Lakh
  • D. 8 Lakh

Show Answer

Answer: – B – 5 Lakh – Explanation – To encourage each district in the country to encourage digital payments for day to day financial transactions without fear, the NITI Aayog has taken an initiative to transfer Rs.5 lakh to each district to implement the move.

Hide

3. Recently 10,500 years old ancient camping site discovered in which place of India?

  • A. Ladakh
  • B. Shimla
  • C. Darjeeling
  • D. Shilong

Show Answer

Answer: – A – Ladakh – Explanation – A release issued by the culture ministry states that an ancient camping site has been found near Saser La in the Nubra Valley, Ladakh at an altitude of about 4,200 metres that was used by pre-historic man and belonged to circa 8500 BCE.

Hide

4. Recently which state banned the carrying of arms at weddings functions?

  • A. Bihar
  • B. Uttar Pradesh
  • C. Haryana
  • D. Maharashtra

Show Answer

Answer:- C – Haryana – Explanation – Haryana government in the first week of December 2016 banned the carrying of arms at weeding functions. The ban was announced after several incidents of celebratory firing were reported, including the death of an orchestra dancer in Bhatinda.

Hide

5. Recently which country Suspended from?

  • A. Argentina
  • B. Brazil
  • C. Paraguay
  • D. Venezuela

Show Answer

Answer: – D – Venezuela  – Explanation – The South American nations has suspended Venezuela on December 2, 2016 from the Mercosur trade bloc for violating the bloc’s democratic principles and failing to meet its basic standards. The Foreign Ministers of the four founding members of Mercosur-Argentina, Brazil, Paraguay and Uruguay- reached the decision to revoke the Mercosur membership of Venezuela, which is in the mid of an economic collapse despite holding the world’s largest oil reserves.

Hide

6. Recently Sammy Lee two-time Olympic gold medal winning diver passed away, in that time he was the age of _____________ years old.

  • A. 96
  • B. 86
  • C. 76
  • D. 66

Show Answer

Answer: – A – 96 – Explanation – Two-time Olympic Gold Medal Winning Diver, Sammy Lee died of pneumonia on December 2, 2016 in Newport Beach. He was 96. He was the first Asian-American to win an Olympic gold medal for the U.S.

Hide

7. Recently India and which country’s joint maritime exercise ‘’Konkan 16’’ was began?

  • A. Russia
  • B. United Kingdom
  • C. America
  • D. Brazil

Show Answer

Answer:- B – United Kingdom  – Explanation- The annual bilateral maritime exercise Konkan 16 between the Indian Navy and Royal Navy started in Mumbai, Maharashtra. The 2016 edition of the exercise will play an important chapter in the maritime interactions.

Hide

8. Recently which company tied up with SBI to sell Govt. minted ‘Indian Gold Coin’?

  • A. Tribhovandas Bhimji Zaveri
  • B. Metals and Minerals Trading Corporation
  • C. Shrenuj and Company
  • D. Alankit

Show Answer

Answer: – B – Metals and Minerals Trading Corporation – Explanation – India’s largest public sector trading body MMTC(Metals and Minerals Trading Corporation) tie-up with the State Bank of India (SBI) to sell government-minted Indian Gold Coin(24 Karat)which will be available in denominations of 5gm, 10gm and 20 gm bar.

Hide

9. Recently which bank partnered with Ola to set up 30 mobile ATMs in 10 cities?

  • A. IndusInd Bank
  • B. Syndicate Bank
  • C. Yes Bank
  • D. Bank of India

Show Answer

Answer: – C – Yes Bank – Explanation – Maharashtra based Yes Bank has partnered with India’s smartest cab service Ola to set up mobile ATMs across 30 locations across 10 cities including Mumbai, Delhi, Bangalore, Chennai, Pune, Kolkata, Chandigarh, Ahmedabad, Hyderabad and Jaipur.

Hide

10. Recently who won the online readers’ poll for TIME person of the year 2016?

  • A. Narendra Modi
  • B. Donald Trump
  • C. Vladimir Putin
  • D. Barack Obama

Show Answer

Answer: – A – Narendra Modi – Explanation – Prime Minister Narendra Modi has won the Online Readers’ Poll for TIME Person of the Year 2016, beating off other world leaders like US President-elect Donald Trump, incumbent US leader Barack Obama and Russian President Vladimir Putin.

Hide

11. Recently who won the ‘’Turner Prize’’ 2016?

  • A. Michael Dean
  • B. Helen Marten
  • C. Anthea Hamilton
  • D. Josephine Pryde

Show Answer

Answer:- B – Helen Marten – Explanation – Multimedia artist Helen Marten on 5th December 2016 won the Turner Prize, which is Britain’s top award for award for contemporary art. The prize comes with a cash award of about USD 31800. The Turner Prize is the second prize in a month for Marten, who also won the inaugural Hepworth Prize.

Hide

12. Recently who appointed as CEO and Director of DTH arm at Airtel?

  • A. Sunil Taldar
  • B. Shashi Arora
  • C. Ashok Sharma
  • D. Manindar Singh

Show Answer

Answer: – A – Sunil Taldar – Explanation – Sunil Taldar, member of the Airtel Management Board is appointed as CEO and Director of Airtel’s DTH arm on December 5, 2016. Taldar was replaced Shashi Arora who is moved as MD & CEO of Airtel Payments Bank.

Hide

13. Recently New Zealand Prime Minister and National Party Leader resigned from the post, what is his name?

  • A. Bill English
  • B. John Key
  • C. Steven Joyce
  • D. Dr Jonathan Coleman

Show Answer

Answer: – B – John Key – Explanation – John Key, the New Zealand Prime Minister and leader of the National party, resigned from the post, ahead of next year’s general election. Mr Key told he resigned due to a combination of factors, including a desire to spend more time with his family and the need to make room for new political talent.

Hide

14. Recently who appointed as 44th Chief Justice of India?

  • A. S. Thakur
  • B. L. Dattu
  • C. Rajendra Mal Lodha
  • D. Jagdish Singh Khehar

Show Answer

Answer:- D – Jagdish Singh Khehar  – Explanation – Justice Jagdish Singh Khehar (64) will be the next Chief Justice of India (CJI). He will be the 44th CJI and shall succeed Chief Justice TS Thakur who retires on January 3, 2016. Justice Khehar will be sworn in as the CJI by President Pranab Mukherjee on January 4, 2017. With this, he will be the first Sikh to become the CJI.

Hide

15. Recently who appointed as the Managing Director of Air Asia?

  • A. Amor Abrol
  • B. Sunil Taldar
  • C. Shashi Arora
  • D. Ashok Sharma

Show Answer

Answer: – A – Amor Abrol – Explanation – AirAsia on 5th December 2016 announced the appointment of Amar Abrol as its Managing Director in addition to his role as Chief Executive Officer (CEO). As per AirAsia, ‘’ Abrol was appointed as the Managing Director following the company’s board meeting held on 29th November 2016’’. He was appointed as CEO of the airline in April 2016.

Hide

Video Current Affairs Quiz: December 07 2016 

 

Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)