≡ Menu




Current Affairs Quiz : December 08 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on December 08 2016. All the recent incidents which were held on Eighth December 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : December 08 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : December 08 2016 Question And Answers

Current Affairs Quiz December 08 2016

Current Affairs Quiz : December 08 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : December 08 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



  1. Recently President Pranab Mukherjee inaugurates international Gita Mahotsav in which state of India?
  • A. Bihar
  • B. Haryana
  • C. Jharkhand
  • D. Maharashtra

Show Answer

Answer: – B – Haryana – Explanation – President of India Shri Pranab Mukherjee inaugurated the first ever International Gita Mahotsav at The Brahma Sarovar in Kurukshetra, Haryana on December 6, 2016. The festival which is scheduled to be held from December 6 to December 10 will focus on spreading the message of Gita to the world community.

Hide

2. Recently which state’s CM approved implementation of Rs. 50-crore National Hydrology Project?

  • A. Assam
  • B. Gujarat
  • C. Haryana
  • D. West Bengal

Show Answer

Answer: – C – Haryana – Explanation – Chief Minister of Haryana Manohar Lal Khattar has given administrative approval for implementation of the Rs 50-crore National Hydrology Project to be set up in the state with 100 per cent assistance from the Centre.

Hide

3. Recently how many Indian companies listed in least empathetic companies in the world?

  • A. Four
  • B. Six
  • C. Three
  • D. Nine

Show Answer

Answer: – D – Nine – Explanation – The latest 2016 Empathy Global Index lists nine Indian companies at the bottom 10 among 170 companies of the world. None of the Indian companies were ever listed in the least empathetic companies till date.

Hide

4. Recently India and which country approved MoU on cooperation in IT?

  • A. Australia
  • B. Vietnam
  • C. Brazil
  • D. Bangladesh

Show Answer

Answer:- B – Vietnam  – Explanation – The Union Cabinet has approved Memorandum of Understanding (MoU) between India and Vietnam on cooperation in the field of information technology. The MoU aims to develop sustainable and a long-term cooperation between both countries on the basis of enquality and mutual interest in the areas of IT.

Hide

5. Recently renowned journalist Cho S Ramaswamy passed away, in that time he was the age of _____________ years old.

  • A. 72
  • B. 65
  • C. 82
  • D. 92

Show Answer

Answer:- C – 82 – Explanation – Veteran journalist Cho S Ramaswamy passed away in Chennai following a prolonged illness. He was a lawyer, actor, journalist, commentator and a political interlocutor. He was founder and editor of Thuglak, a tamil political magazine known for its withering satire and fearless criticism of political figures.

Hide

6. Recently union cabinet approved MoU between India and which country on cooperation in the peaceful uses of outer space?

  • A. Bangladesh
  • B. Russia
  • C. Afghanistan
  • D. Nepal

Show Answer

Answer:- C – Afghanistan – Explanation – The Union Cabinet has approved Memorandum of Understanding (MoU) between India and Afghanistan on cooperation in the peaceful uses of outer space. The MoU envisages cooperation between both countries for application of space technology in various sectors.

Hide

7. Recently the Indian Space Research Organisation has successfully launched remote sensing satellite ________________.

  • A. Resourcesat-2A
  • B. Resourcesat-5A
  • C. Resourcesat-10V
  • D. Resourcesat-8N

Show Answer

Answer: – A – Resourcesat-2A – Explanation – The Indian Space Research Organisation (ISRO) has successfully launched remote sensing satellite Resourcesat-2A into its dedicated orbit. It was launched onboard of Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV)-C-36 from first launch pad at Satish Dhawan Space Centre in Sriharikota.

Hide

8. Recently which state government launched AP Purse mobile app to promote digital transactions?

  • A. Arunachal Pradesh
  • B. Andhra Pradesh
  • C. Assam
  • D. Uttar Pradesh

Show Answer

Answer: – B -Andhra Pradesh – Explanation – Andhra Pradesh Government has launched AP Purse mobile application to promote digital transactions among the people. It was launched by Chief Minister N Chandrababu Naidu in Vijayawada to solve the cash crunch problem in the state following demonitisation of high calue old currency notes.

Hide

9. Recently mobile banking service SIMsePAY launched in which state of India?

  • A. Bihar
  • B. Madhya Pradesh
  • C. Arunachal Pradesh
  • D. Jharkhand

Show Answer

Answer: – C – Arunachal Pradesh – Explanation – Arunachal Pradesh state Co-operative Apex Bank on 7th December 2016 launched Mobile Banking Service named SIMsePAY. The service was launched in collaboration with the Yes Bank Ltd. The SIMsePAY service was launched by the state Industries and Cooperation Minister Tamiya Taga is aimed at helping bank customers’ in their cash crunch problem.

Hide

10. Recently which day Union Government decided to celebrate as water day?

  • A. 14th June
  • B. 14th May
  • C. 14th January
  • D. 14th April

Show Answer

Answer:- D – 14th April – Explanation – Dr. BR Ambedkar’s birthday, 14th April, will be observed as ‘’Water Day’’ Across India. The day will be observed to mark Ambedkar’s contribution in water resource management of the country.

Hide

11. Recently which life insurance provider launched two micro insurance products, Jeevan Suraksha and Credit Suraksha?

  • A. Bajaj Allianz
  • B. HDFC Life
  • C. ICICI Prudential Life Insurance
  • D. IDBI Federal Life Insurance

Show Answer

Answer: – B – HDFC Life – Explanation – Life insurance provider HDFC Life has launched two micro-insurance scheme named Jeevan Suraksha and Credit Suraksha to provide financial security to its customers.

Hide

12. Recently which constituency became the India’s first parliamentary constituency to have health insurance for all?

  • A. Anakapalli
  • B. Amalapuram
  • C. Visakhapatnam
  • D. Machilipatnam

Show Answer

Answer: – C – Visakhapatnam – Explanation – Andhra Pradesh government with Tata Trusts has launched a health insurance scheme, Swatha Kutumbam in Vijayawada which became India’s first constituency to have health insurance for all people include new born for a year from December 1, 2016 to November 30, 2017.

Hide

13. cently which company launched the app ‘’ Trusted Contacts’’?

  • A. Google
  • B. Yahoo
  • C. Facebook
  • D. Twitter

Show Answer

Answer: – A – Google – Explanation – Search engine giant Google has launched a personal safety app ‘Trusted Contacts’ to give your nearest location to your selected contacts. Concerned contacts can request location data to the users. Users can respond to the request and signal that they are safe to their contacts by denying the location data request.

Hide

14. Recently who appointed as the President of Australia?

  • A. Norbert Hofer
  • B. Alexander Van Der Bellen
  • C. Doris Bures
  • D. Karlheinz Kopf

Show Answer

Answer:- B – Alexander Van Der Bellen – Explanation – Ex-leader of the Greens, Alexander Van Der Bellen has won the Austrian presidential election, gaining 7.6 percent of votes more than his opponent Norbert Hofer. On December 4, 2016, Austria held a presidential re-run between Green candidate Van der Bellen and far-right Freedom Party (FPO) candidate Norbert Hofer in which Bellen was declared a winner with 60.4 percent of ballots against 39.6 percent received by his rival.

Hide

15. Recently who appointed as the chief of aviation regulator Directorate General of Civil Aviation (DGCA)?

  • A. BS Bhullar
  • B. MD Bhullar
  • C. KL Bhullar
  • D. MN Bhullar

Show Answer

Answer: – A – BS Bhullar – Explanation – Senior bureaucrat BS Bhullar has been appointed as the chief of aviation regulator Directorate General of Civil Aviation (DGCA) on December 5, 2016. He is the succeedor of M Sathiyavathy, first woman chief of the aviation regulator.

Hide

Video Current Affairs Quiz: December 08 2016 

 

Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)