≡ Menu




Current Affairs Quiz : December 10 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on December 10 2016. All the recent incidents which were held on Nineth December 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : December 10 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : December 10 2016 Question And Answers

Current Affairs Quiz December 10 2016

Current Affairs Quiz : December 10 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : December 10 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



 

1. Recently Haritha Keralam Mission launched in which state of India?

  • A. Karnataka
  • B. Tamilnadu
  • C. Kerala
  • D. Andhra Pradesh

Show Answer

Answer:- C – Kerala – Explanation – Kerala chief minister Pinarayi Vijayan on launched Haritha Keralam Mission in Thiruvananthapuram on December 8, 2016. To clear and remove waste from all the water bodies in the state, ensure disposal of solid waste and removal of waste water and measures to increase the area of land under cultivation.

Hide

2. Recently which state became the 18th state to join Ujwal DISCOM Assurance Yojana?

  • A. Uttar Pradesh
  • B. Himachal Pradesh
  • C. Madhya Pradesh
  • D. Arunachal Pradesh

Show Answer

Answer:- B – Himachal Pradesh  – Explanation – Virbhadra Singh lead Himachal Pradesh government signed a Memorandum of Understanding (MoU) with Government of India for operational and financial turnaround of the DISCOM under the Ujwal DISCOM Assurance Yojana (UDAY).

Hide

3. Recently civil nuclear cooperation agreement signed between India and which country?

  • A. Sri Lanka
  • B. Russia
  • C. Vietnam
  • D. China

Show Answer

Answer: – C – Vietnam  – Explanation – To enhance the bilateral ties between the two nations, India and Vietnam on 9th December 2016 signed a civil nuclear cooperation agreement. The agreement was signed in New Delhi in presence of Lok Sabha speaker Sumitra Mahajan and Visiting President of Vietnam’s National Assembly Nguyen Thi Kim Ngan.

Hide

4. Recently liquor banned how many districts of Uttarakhand?

  • A. 2
  • B. 4
  • C. 5
  • D. 3

Show Answer

Answer:- D – 3 – Explanation – The Uttarakhand High Court has directed the state government to impose a blanket ban on the sale and consumption of liquor in three districts of the state.

Hide

5. Recently flight PK-661 crashed it belongs to which country’s airline?

  • A. India
  • B. Pakistan
  • C. UK
  • D. USA

Show Answer

Answer:- B – Pakistan – Explanation – Pakistan International Airlines (PIA), PK-661 flight which was carrying 48 passengers including 5 crew member and one ground engineer, crashed on the way to Islamabad from Chitral on December 7, 2016.

Hide

6. Recently which country has removed an “undeclared” ban on import of ginned cotton from India?

  • A. Nepal
  • B. Bangladesh
  • C. Pakistan
  • D. Sri Lanka

Show Answer

Answer:- C – Pakistan – Explanation – Pakistan has removed an “undeclared” ban on import of ginned cotton from India. Earlier from November 23, The Department of Plant Protection (DPP) of the Ministry of National Food Security and Research had banned the cotton imports from India through Wagah and Karachi port as the shipments did not fulfill phyto- sanitary conditions.

Hide

7. Recently India ranked which place in 2016 Global Terrorism Index?

  • A. 7th
  • B. 10th
  • C. 5th
  • D. 15th

Show Answer

Answer:- A – 7th – Explanation – According to the 2016 Global Terrorism Index (GTI) India was ranked 7th among 163 countries in the list of most impact by terrorism in 2015. The fourth edition of the index was released by Sydney-based think-tank Institute for Economics & Peace.

Hide

8. Recently which country launched new cargo service linking Tibet with Nepal?

  • A. India
  • B. China
  • C. Bangladesh
  • D. Nepal

Show Answer

Answer: – B – China – Explanation – China on 9th December 2016 launched a new cargo service connecting Tibet and Nepal. On the occasion of the launch, dozens of trucks carrying goods worth 2.8 million dollars left the Tibetan border port of Gyirong en route to Kathmandu.

Hide

9. Which day observed as Human Rights Day across the world?

  • A. 8th December
  • B. 5th December
  • C. 10th December
  • D. 7th December

Show Answer

Answer: – C – 10th December – Explanation – The Human Rights Day 2016 was on 10th December 2016 observed across the world. The day aims at promoting and raising awareness of the two Covenants of Human Rights Day. They are: International Convent on Economic Social and Cultural Rights (ICESCR) and the International Covenant on Civil and Political Rights (ICCPR).

Hide

10. Recently which online insurance broking portal inked a partnership with Uber for car insurance?

  • A. Bajaj Allianz Car Insurance
  • B. Coverfox Car Insurance
  • C. Bharti AXA Car Insurance
  • D. The New India Assurance Co. Ltd.

Show Answer

Answer:- B – Coverfox Car Insurance – Explanation – An online insurance broking portal Coverfox.com has inked a partnership with Uber in India to facilitate car insurance solutions for the latter’s driver partners on December 8, 2016. Under this partnership, Coverfox car insurance services will be available to Uber cars across 11 cities in India includes Mumbai, Delhi, Bengaluru, Kolkata, Hyderabad, Pune, Ahmedabad, Chennai, Kochi, Guwahati and Coimbatore.

Hide

11. Recently which company named as the company of the year by fortune magazine?

  • A. Alphabet
  • B. Walmart
  • C. Apple
  • D. Exxon Mobil

Show Answer

Answer: – A – Alphabet – Explanation – Google parent Company, Alphabet has been named as the Company of The Year by Fortune magazine in its annual Blue Ribbon ranking.

Hide

12. Recently which company honored with CII National Quality Award?

  • A. Bharat Aluminium Company
  • B. Bharat Earth Movers Limited
  • C. Bharat Electronics Limited
  • D. Bharat Heavy Electricals Limited

Show Answer

Answer:- B – Bharat Earth Movers Limited – Explanation – Bharat Earth Movers Limited Ltd (BEML) Ltd has been awarded the ‘CII National Quality 2016 Award’ for practicing various EFQM Models (European Foundation for Quality Management). The award was received by Deepak Kumar Hota, Chairman & Managing Director, BEML, at a function held at Bengaluru.

Hide

13. Recently which athlete ranked top among highest paid athletes by Forbes?

  • A. Usain Bolt
  • B. Michael Phelps
  • C. Michael Jordan
  • D. Dick Trickle

Show Answer

Answer: – C – Michael Phelps – Explanation – Michael Jordan, former basketball player, has been named as the highest-paid athlete of all times by Forbes, with $1.7 billion total wealth. His overall salary over the 15 seasons was counted to be $93 million, while the earning from endorsing various brands also paid him huge sum.

Hide

14. Recently who appointed as non-executive Chairman of Vistaar Financial Services?

  • A. Shantanu Narayen
  • B. Grandhi Mallikarjuna Rao
  • C. C B Bhave
  • D. Anant Gupta

Show Answer

Answer:- C – C B Bhave – Explanation – Former Sebi chairman C B Bhave was appointed as non-executive Chairman and Independent Director of Vistaar Financial Services on December 8, 2016.

Hide

15. Recently who appointed as the goalkeeping mentor of Indian junior hockey team?

  • A. Harendra Singh
  • B. PR Sreejesh
  • C. Manindar Singh
  • D. MP Sreejesh

Show Answer

Answer:- B – PR Sreejesh  – Explanation – Captain of the senior National Men’s Hockey Team and one of the finest hockey goal-keeper in the world, PR Sreejesh has been roped in as the Goalkeeping Mentor of the India Under-21 Hockey Team from December 8, 2016.

Hide

Video Current Affairs Quiz: December 10 2016 

 

Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)