≡ Menu




Current Affairs Quiz : December 11 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on December 11 2016. All the recent incidents which were held on Eleventh December 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : December 11 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : December 11 2016 Question And Answers

Current Affairs Quiz December 11 2016

Current Affairs Quiz : December 11 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : December 11 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently India-UK conference on ease of doing business inaugurated in which city of India?

  • A. Mumbai
  • B. New Delhi
  • C. Kolkata
  • D. Pune

Show Answer

Answer:- B -New Delhi – Explanation – Two days meet of The India-UK Conference on Ease of Doing Business began at New Delhi on 8 December 2016. The conference was jointly inaugurated by Shri Ramesh Abhishek (Secretary, Department of Industrial Policy and Promotion), Sir Dominic Asquith (British High Commissioner).

Hide

2. Gita Jayanti express train inaugurated at which station of India?

  • A. Barharwa Junction
  • B. BhandaraRoad
  • C. Ernakulam Terminus
  • D. Kurukshetra Railway Station

Show Answer

Answer:- D – Kurukshetra Railway Station – Explanation – Union Railways Minister Suresh Prabhu and Haryana Chief Minister Manohar Lal Khattar flagged off a special train, ‘Gita Jayanti’ train from Kurukshetra Railway Station as a part of Gita Mahotsav which is being held in the state.

Hide

3. Recently which company of India bagged the contract to convert Sardar Patel Stadium to world’s biggest cricket stadium?

  • A. DLF BUILDING INDIA
  • B. HCC
  • C. Larsen & Turbo (L&T)
  • D. JMC Projects (India) Ltd.

Show Answer

Answer:- C – Larsen & Turbo (L&T) – Explanation- Larsen & Turbo (L&T) has bagged a contract from Gujarat Cricket Association (GCA) to make Sardar Patel Cricket Stadium of Gujarat the world’s biggest cricket stadium in terms of seating capacity.  Sardar Patel Cricket Stadium is situated in Motera, Ahmadabad in Gujarat. After the renovation it will take over the Melbourne Cricket Ground of Australia in terms of seating capacity.

Hide

4. Recently which union minister launched the TV channel named ‘DigiShala’?

  • A. Ravi Shankar Prasad
  • B. Ramvilas Paswan
  • C. Jagat Prakash Nadda
  • D. Anant Geete

Show Answer

Answer: – A – Ravi Shankar Prasad – Explanation – Union Minister of Electronics and Information Technology (MeitY), Ravi Shankar Prasad, launched a TV channel named ‘DigiShala’ on December 9, 2016 to promote cashless transaction in rural areas. Apart from the channel, the government also initiated ‘Digi Dhan Abhiyan’ to achieve the objective of educating, enabling and informing citizens about cashless economy.

Hide

5. Recently which state government launched ‘’Narmada Seva Yatra’’?

  • A. Uttar Pradesh
  • B. Madhya Pradesh
  • C. Maharashtra
  • D. Jharkhand

Show Answer

Answer:- B – Madhya Pradesh – Explanation – Madhya Pradesh Government has launched five months long ‘’Narmada Seva Yatra’’ to turn Narmada river pollution free. It will cover more than 1900 Km in 16 districts and create awareness about the conservation of the river.

Hide

6. Recently which state government launched website of State Economic Development Board?

  • A. Arunachal Pradesh
  • B. Uttar Pradesh
  • C. Andhra Pradesh
  • D. Assam

Show Answer

Answer:- C – Andhra Pradesh – Explanation – Andhra Pradesh government launched website of state Economic Development Board (AP-EDB). It aims at providing a repository of knowledge on investing in Andhra Pradesh, policies of various sectors and gives investors various investment opportunities offered by state.

Hide

7. Recently NABARD to spend Rs.______________ to encourage digital transaction in rural area?

  • A. 128 Cr
  • B. 328 Cr
  • C., 228 Cr
  • D. 400 Cr

Show Answer

Answer: – C – 228 Cr – Explanation – To promote digital transaction in rural areas of the country, National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) made an announcement on December 8, 2016 to provide monetary support of Rs 228 Crore to the responsible banks to install PoS Machines and EMV based Debit Cards for Farmers.

Hide

8. Recently who appointed as the new director of National Gallery of Modern Art (NGMA)?

  • A. Rajeev Lochan
  • B. Adwaita Gadanayak
  • C. V. Satish
  • D. Mahesh Lochan

Show Answer

Answer: – B – Adwaita GadanayakExplanation – Odisha-based acclaimed sculptor Adwaita Gadanayak has been appointed as the new director of National Gallery of Modern Art (NGMA). He will replace Rajeev Lochan. Prior o this, Adwaita is working as the director of the Bhubaneshwar-based KIIT School of Fine Art.

Hide

9. Recently who appointed as the non-executive chairperson of IDFC Bank?

  • A. Veena Mankar
  • B. Anil Baijal
  • C. V. Satish
  • D. Mahesh Lochan

Show Answer

Answer: – A – Veena Mankar – Explanation – Veena Mankar was appointed as Non-Executive Chairperson of Mumbai based IDFC Bank with effect from December 9, 2016 up to July 26, 2018. She replaced Anil Baijal who is retired from the board on December 8, 2016.

Hide

10. Recently who won the Long Up title of 2016 IBSF world billiards?

  • A. Sourav Kothari
  • B. Peter Gilchrist
  • C. Rupesh Shah
  • D. Dhvaj Haria

Show Answer

Answer:- B – Peter Gilchrist – Explanation – Peter Gilchrist of Singapore defeated Sourav Kothari to win the 2016 IBSF World Billiards Long Up title on 8 December 2016. The event was held at Bengaluru, India. Peter defeated Sourav by 883 points with score of 1500-617.

Hide

11. Recently who broke his own world record in the 100 meter swimming?

  • A. Chad le Clos
  • B. Katie Ledecky
  • C. Rebecca Soni
  • D. Laure Manaudou

Show Answer

Answer:- A – Chad le Clos – Explanation – South African swimmer Chad le Clos broke his own world record in the men’s 100m butterfly final of FINA short course world swimming championships held at Windsor, Ontario. His new record timing is 48.08 seconds to complete the 100m butterfly race. He beat his earlier best of 48.44 seconds which he set at the 2014 world championships in Doha.

Hide

12. Recently which country signed a contract to buy 80 Boeing planes from US firm?

  • A. Iran
  • B. Iraq
  • C. India
  • D. Cuba

Show Answer

Answer:- A – Iran – Explanation – Iran has finalized an agreement to buy 80 planes from US firm Boeing. This agreement was signed after US had lifted many of its sanctions on Iran in line with a nuclear agreement that came into effect in January 2016.

Hide

 

13. Recently who awarded with Highest French civilian award?

  • A. John Kerry
  • B. David Kerry
  • C. Roger Kerry
  • D. George Kerry

Show Answer

Answer:- A -John Kerry – Explanation – US Secretary of State John Kerry has been awarded Officer of the Legion of Honour, the Highest French civilian distinction for his contribution in peace effort.

Hide

Video Current Affairs Quiz: December 11 2016 

 

Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)