Current Affairs Quiz : December 13 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on December 13 2016. All the recent incidents which were held on Thirteenth  December 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : December 13 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : December 13 2016 Question And Answers

Current Affairs Quiz December 13 2016

Current Affairs Quiz : December 13 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : December 13 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently ‘Laureates and Leaders’ summit for children held in which city of India?

  • A. Kolkata
  • B. Mumbai
  • C. New Delhi
  • D. Pune

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: – C – New Delhi  – Explanation – Kailash Satyarthi Children’s Foundation organized a ‘Laureates and Leaders’ Summit for Children from December 10 to 11 at the Rashtrapati Bhavan, New Delhi which was inaugurated by President Pranab Mukherjee.

[/show_more]

2. Recently which state inaugurated first crop insurance claim distribution programme?

  • A. Uttar Pradesh
  • B. Madhya Pradesh
  • C. Andhra Pradesh
  • D. Arunachal Pradesh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: – B – Madhya Pradesh – Explanation – Madhya Pradesh Chief Minister Shri Shivraj Singh Chouhan on December 10, 2016, inaugurated the programme to distribute Pradhan Mantri Fasal Beema Yojna claim worth 4 thousand 416 crore rupees to 20 lakh 46 thousand farmers of the state from Ujjain district.  

[/show_more]

3. Recently Lt. Governor Puducherry, _______________ launched Model Village Scheme.

  • A. Jagdish Mukhi
  • B. Najeeb Jung
  • C. Praful Khoda Patel
  • D. Kiran Bedi

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: – D – Kiran Bedi  – Explanation – Lieutenant Governor of Puducherry, Kiran Bedi on December 11, 2016 announced the decision about the selection of Thimmanaicken Palayam village in the Manaveli Assembly constituency under Model Village Scheme.

[/show_more]

4. Recently who flaged off first children special train in Kashmir?

  • A. Mehbooba Mufti
  • B. Nirmal Kumar Singh
  • C. Abdul Rehman Veeri
  • D. Chander Parkash

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: – A – Mehbooba Mufti – Explanation – Kashmir Chief Minister Mehbooba Mufti flagged off fortnightly special train ‘Vaadi ki sair’ (Tour of the Valley) on December 11, 2016, for children that will run between Banihal to Baramulla. The Chief Minister also boarded the train at Quazigund station and travelled upto Baramula.

[/show_more]

5. Recently India and which country signed three agreements to enhance strategic partnership?

  • A. Russia
  • B. Brazil
  • C. Switzerland
  • D. Indonesia

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: – D – Indonesia – Explanation – India and Indonesia have signed three agreements in various areas to enhance strategic partnership. These agreements were signed after delegation level talks between Prime Minister Narendra Modi and visiting President of Indonesia Joko Widodo in New Delhi.

[/show_more]

6. Recently which state government launched India’s first amphibious bus project?

  • A. Punjab
  • B. Assam
  • C. Bihar
  • D. Jharkhand

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer:- A – Punjab – Explanation- Punjab Government has launched country’s first amphibious bus project at the Harike wetland near Amritsar. The amphibious bus named as ‘’Harike Cruise’’ travels on land and as well as in water. It was launched by Deputy Chief Minister Sukhbir Singh Badal.

[/show_more]

7. Recently a cyclone struck coastal areas of Tamil Nadu and Andhra Pradesh, what is the name of the cyclone?

  • A. Komen
  • B. Onil
  • C. Vardah
  • D. Nargis

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer:- C – Vardah – Explanation – The cyclone severely damaged the public and private property including communication lines, electricity roads, vehicles etc. However, on the positive side, the accompanied rains got huge relief to the water deficit areas.

[/show_more]

8. Recently which state government and Tata Trust tied to strengthen public distribution system?

  • A. Uttar Pradesh
  • B. Andhra Pradesh
  • C. Assam
  • D. Bihar

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]



Answer: – A – Uttar Pradesh – Explanation – Akhilesh Yadav lead Uttar Pradesh Government has tied up with Tata Trusts to acquire digital platforms to strengthen the public distribution system (PDS) in the state. Under the Agreement, Tata Trusts have installed electronic Point of Sale devices (ePOS) in various urban region shops of Lucknow, to ensure operation of an Aadhaar-enabled Public Distribution System (AePDS) at fair price.

[/show_more]

9. Recently Union Government scrapped _____________ percent import duty on wheat to improve domestic availability.

  • A. 8
  • B. 4
  • C. 10
  • D. 5

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: – C – 10 – Explanation – The government on December 8, 2016, scrapped the 10 percent import duty on wheat due to the rising domestic prices and shortage in the buffer stocks arising out of the consecutive drought in the years 2014 and 2015.

[/show_more]

10. Recently who became the first Indian to win medal at Mr. Olympia Amateur event?

  • A. Iqbal Sayed
  • B. Jagdish Lad
  • C. Sunit Jadhav
  • D. Wasim Khan

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: – A – Iqbal Sayed  – Explanation – Iqbal Sayed of Mumbai won the silver medal at the Mr Olympia amateur event held in Hong Kong, beating participants from 20 countries under the Olympia Amateur Asia 2016’s Classic Bodybuilding category.

[/show_more]

11. Recently who became first Pak woman to joined Bomb Disposal Unit?

  • A. Aisha Linnea Akhtar
  • B. Rafia Qaseem Baig
  • C. Saba Qamar
  • D. Humaima Malik

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: – B – Rafia Qaseem Baig – Explanation – Rafia Qaseem Baig (29) becomes the first Pakistani woman to join the Bomb Disposal Unit (BDU) in the restive province that frequently witnesses terror attacks. Rafia was joined the police force at the age of 22.

[/show_more]

12. Recently who appointed as UN Secretary General?

  • A. Antonio Guterres
  • B. James Guterres
  • C. Richard Guterres
  • D. Thomas Guterres

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: – A – Antonio Guterres  – Explanation – Former Portuguese Prime Minister Antonio Guterres (67) was sworn in as the 9th UN Secretary General. He was administered the Oath of Office by Peter Thomson, President of UN General Assembly at special plenary meeting.

[/show_more]

13. Recently which bollywood actress appointed UNICEF global goodwill ambassador?

  • A. Deepika Padukone
  • B. Sonakshi Sinha
  • C. Priyanka Chopra
  • D. Alia Bhatt

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer:- C – Priyanka Chopra – Explanation – Indian actress Priyanka Chopra has been appointed as United Nations Children’s Fund’s (UNICEF) newest Global Goodwill Ambassador. The decision announced by the world-renowned soccer player David Beckham and British actress Millie Bobby on 12th December 2016 on the eve of UNICEF’s 70th anniversary at United Nations headquarters in New York.

[/show_more]

14. Recently which football player won the FIFA Ballon d’Or Award 2016?

  • A. Lionel Messi
  • B. Cristiano Ronaldo
  • C. Luis Suarez
  • D. Neymar

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: – B – Cristiano Ronaldo – Explanation – Real Madrid forward Cristiano Ronaldo (31) from Portugal has won the prestigious 2016 FIFA Ballon d’Or Award. He earned this title of world’s best football player for fourth time. Earlier he had won the Ballon d’Or in 2008, 2013 and 2014.

[/show_more]

15. Recently which country provided Rs. 15.80 billon to Nepal for reconstruction? 

  • A. India
  • B. China
  • C. Pakistan
  • D. Bangladesh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: – B – China  – Explanation – China has provided 15.80 billion Rupees to Nepal for post-quake reconstruction activities. The Nepali Cabinet has decided to accept the grants provided by China.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: December 13 2016 

 

Do not forget to check the following topics