Current Affairs Quiz : December 14 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on December 14 2016. All the recent incidents which were held on Fourteenth December 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : December 14 2016” Question Answers in PDF file.

Current Affairs Quiz : December 14 2016 Question And Answers

Current Affairs Quiz December 14 2016

Current Affairs Quiz : December 14 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : December 14 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.

1. Recently who inaugurated the Vintage Tapestries and Carpets Museum?

  • A. Narendra Modi
  • B. Pranab Mukherjee
  • C. Hamid Answerari
  • D. Raj Nath Singh

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: – B – Pranab Mukherjee  – Explanation – President Pranab Mukherjee on the occasion of his 81st birthday on December 11, 2016 inaugurated a museum for vintage tapestries and carpets in the Marble Hall of Rashtrapati Bhavan, New Delhi.

[/show_more]

2. Recently ISRO tied with how many private firms to built first joint navigation satellite?

  • A. Three
  • B. Ten
  • C. Six
  • D. Thirteen

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: – C – Six – Explanation – Indian Space Research Organisation (ISRO) signed a contract with a consortium of six companies on December 9, 2016, to build two navigation satellites jointly with private firms by March 2017. The contract was signed between M. Annadurai, Director of ISRO Satellite Centre (ISAC), and the consortium lead Alpha Design Technologies P Ltd.

[/show_more]

3. Recently Rajya Sabha passed the Rights of Persons with Disabilities Bill, __________________.

  • A. 2013
  • B. 2010
  • C. 2016
  • D. 2014

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: – D – 2014 – Explanation – Rajya Sabha has passed the Rights of Persons with Disabilities Bill, 2014. The bill repeals Persons with Disabilities Act of 1995.

[/show_more]

4. Recently India and which country’s bilateral exercise Indra Navy 2016 began?

  • A. Russia
  • B. Brazil
  • C. Cuba
  • D. America

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: – A – Russia – Explanation – The ninth edition of exercise INDRA NAVY, an annual bilateral maritime exercise between Indian Navy and Russian Navy began in the Bay of Bengal. The primary aim of exercise INDRA NAVY-16 is to increase inter-operability amongst the two navies and develop common understanding and procedures for maritime security operations.

[/show_more]

5. Recently who inaugurated the 3rd edition of Kochi-Muziris Biennale?

  • A. M. Thomas Isaac
  • B. Pinarayi Vijayan
  • C. M Mani
  • D. Sudhakaran

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer:- B – Pinarayi Vijayan – Explanation – Kerala’s Chief Minister Pinarayi Vijayan inaugurated the third edition of the Kochi-Muziris Binnale (KMB) at an inaugural event in Parade Ground, Fort Kochi on 13th December 2016.

[/show_more]

6. Recently European Union signed agreement with which country to return migrants?

  • A. Angola
  • B. Benin
  • C. Mali
  • D. Chad

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: – C – Mali – Explanation – The European Union has signed an agreement with the Malian government on December 11, 2016, to enable the return of strucked Malian migrants who have reached Europe’s shores and whose asylum requests have been refused.

[/show_more]

7. Directorate General of Anti-Dumping and Allied Duties (DGAD) suggested imposing anti-dumping duty on which country?

  • A. Russia
  • B. China
  • C. Brazil
  • D. India

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: – B – China  – Explanation – The Directorate General of Anti-Dumping and Allied Duties (DGAD) has recommended imposing definitive anti-dumping duty on China for imports of steel tubes and pipes from the country. The product under consideration has been exported by China to India under its normal value which has resulted in dumping.

[/show_more]

8. Recently Microsoft launched first cyber security engagement centre in which country?



  • A. India
  • B. China
  • C. Russia
  • D. Brazil

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: – A – India – Explanation – Technology giant Microsoft has launched its first full-scale Cybersecurity Engagement Centre (CSEC) in Delhi. It is the first such cyber security center of Microsoft to be bulid in India.The centre will offer Microsoft capabilities to promote deeper cybersecurity collaborations with public and private sector organizations in India.

[/show_more]

9. Recently the 6th edition of Asia Pacific Ministerial Conference on Housing and Urban Development (APMCHUD) began in which country?

  • A. Bangladesh
  • B. Nepal
  • C. China
  • D. India

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: – D – India – Explanation- The sixth edition of Asia Pacific Ministerial Conference on Housing and Urban Development began in New Delhi. It was inaugurated by Union Urban Development Minister M Venkaiah Naidu.

[/show_more]

10. Recently which country became the world’s 4th largest defence spender?

  • A. China
  • B. India
  • C. Russia
  • D. France

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer:- B – India – Explanation – According to the recently released 2016 HIS Jane’s Defence Budgets report, India has become the world’s fourth largest defence spender. In this edition of report published by US research firm IHS Inc, India has surpassed Russia, France, Japan and Saudi Arabia to become the world’s fourth largest defence spender.

[/show_more]

11. Recently which country abolished ‘’Kafala’’ labour system?

  • A. Cyprus
  • B. Iraq
  • C. Qatar
  • D. Morocco

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer:- C – Qatar – Explanation – Qatar has formally announced the end of its controversial ‘’Kafala’’ labour system. Under this controversial system, all foreign workers working in Qatar were required a local sponsor, in the form of an individual or company, and need their permission to switch jobs or leave the country.

[/show_more]

12. Recently which country signed an internet deal with Google?

  • A. Iraq
  • B. Qatar
  • C. Morocco
  • D. Cuba

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer:- D – Cuba – Explanation – Cuban government has signed a deal with Internet giant Google to provide faster access to Google’s data. The deal allows Google to install servers on the island nation which will store much of the company’s most popular content.

[/show_more]

13. Recently legendary horse jockey Walter Swinburn passed away, in that time he was the age of ________________ years old.

  • A. 85
  • B. 55
  • C. 65
  • D. 75

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer: – B – 55 – Explanation – Walter Swinburn, one of the most renowned jockeys of his generation and rider of the Shergar passed away on 12th December 2016 following a prolonged illness. He was 55.

[/show_more]

14. Recently who removed as the director of Tata Industries?

  • A. Cyrus Mistry
  • B. Ratan Tata
  • C. Ashish Dhawan
  • D. R Bhinge

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer:- A – Cyrus Mistry – Explanation – Cyrus Mistry was removed as director of Tata Industries during extraordinary general meeting of Tata Industries held on December 12, 2016. The decision was made by shareholders of Tata Industries.

[/show_more]

15. Recently who won the World Billiards Title in Bengaluru?

  • A. Subhas Agarwal
  • B. Pankaj Advani
  • C. Geet Sethi
  • D. Anuja Thakur

[show_more more=”Show Answer” less=”Hide”]

Answer:- B – Pankaj Advani  – Explanation – India’s ace cueist Pankaj Advani on 12th December 2016 won the World Billiards Title. To win the title, he defeated Peter Gilchrist of Singapore 6-3 in the summit clash held in Bengaluru.

[/show_more]

Video Current Affairs Quiz: December 14 2016 

 

Do not forget to check the following topics