≡ Menu




Current Affairs Quiz : December 15 2016 Question And Answers

This page is all about Current Affairs Quiz on December 15 2016. All the recent incidents which were held on Fifteenth December 2016 are drifted here as
a multiple choice question answers i.e. MCQ. Candidate can download
this  “Current Affairs Quiz : December 15 2016” Question Answers in PDF file.

Sponsored Links
Current Affairs Quiz : December 15 2016 Question And Answers

Current Affairs Quiz December 15 2016

Current Affairs Quiz : December 15 2016 Question And Answers

Hello Aspirants. you can download this current affairs for Free in PDF format. Just register here and download this Current Affairs Quiz : December 15 2016. This PDF covers all the important topics which is common for all the bank exams and other competitive exams.



1. Recently which country’s President Joko Widodoi visited India to enhance strategic partnership?

  • A. Iraq
  • B. Iran
  • C. Russia
  • D. Indonesia

Show Answer

Answer: – D -Indonesia  – Explanation – President of Indonesia, Mr. Joko Widodoi was on a three day visit to India from December 11-December 13, 2016, at the invitation of Prime Minister of India, Mr. Narendra Modi. Jokowi was accompanied by his spouse, Iriana Widodo, several cabinet ministers, senior officials and a 22-member very high level business delegation from Indonesia.

Hide

2. Recently which state government approved recommendation of seventh pay commission?

  • A. Bihar
  • B. Assam
  • C. Uttar Pradesh
  • D. Maharashtra

Show Answer

Answer: – C – Uttar Pradesh  – Explanation – Chief Minister Akhilesh Yadav led Uttar Pradesh Cabinet approved the recommendations of the Seventh Pay Commission on December 13, 2016. The pay hike will be applicable from January 1, 2017.

Hide

3. Recently 7th India and which country’s joint military exercise EKUVERIN began?

  • A. Lebanon
  • B. Malaysia
  • C. Norway
  • D. Maldives

Show Answer

Answer: – D – Maldives  – Explanation – The seventh edition of India, Maldives bilateral EKUVERIN Exercise 2016 began at Kadhdhoo, Laamu Atoll, Maldives. The aim of 14 day platoon level joint military exercise is to conduct military training between armies of both countries with emphasis on amphibious & counter insurgency, counter terrorism operation.

Hide

4. Recently Union Cabinet approved MoU between India and which country on agriculture cooperation?

  • A. Kyrgyzstan
  • B. Slovenia
  • C. Sudan
  • D. Taiwan

Show Answer

Answer: – A – Kyrgyzstan – Explanation – The Union cabinet has approved memorandum of understanding (MoU) between India and Kyrgyzstan on cooperation in field of agriculture and food related industry. The proposed agreement covers various activities in the field of agriculture and allied sector.

Hide

5. Recently union cabinet approved agreement between India and which country for avoidance of double taxation?

  • A. Sudan
  • B. Taiwan
  • C. Tajikistan
  • D. Slovenia

Show Answer

Answer: – C – Tajikistan – Explanation – Union Cabinet on 14th December 2016 approved the protocol for amending the agreement between India and Tajikistan for avoidance of double taxation. Moreover, the agreement also aims at the prevention of evasion with respect to taxes on income.

Hide

6. Recently union cabinet approved MoU between India and which country’s geological survey?

  • A. United Kingdom
  • B. United States
  • C. Russia
  • D. Brazil

Show Answer

Answer: – A – United States – Explanation – The union cabinet on 14th December 2016 approved the Memorandum of Understanding (MoU) between Indian Space Research Organisation (ISRO) and United States Geological Survey (USGS) for Cooperation in the use of US Land Remote Sensing Satellite Data.

Hide

7. Recently Solar battery station inaugurated in which city of Assam?

  • A. Jorhat
  • B. Guwahati
  • C. Dibrugarh
  • D. Tezpur

Show Answer

Answer: – C – Dibrugarh – Explanation – Sarbananda Sonowal, the chief Minister of Assam on 14th December 2016 inaugurated a solar battery station at Bindhakata Tengapukhuri village in Dibrugarh.

Hide

8. Recently which Union Minister of India named in top 100 global thinkers 2016 list?

  • A. Raj Nath Singh
  • B. Arun Jaitley
  • C. Sushma Swaraj
  • D. Nitin Jairam Gadkari

Show Answer

Answer: – C – Sushma Swaraj – Explanation – External Affairs Minister Sushma Swaraj has been named among the top 100 global thinker by the US based Foreign Policy magazine. Swaraj was named in the Global Thinkers of 2016 Lis tunder the ‘Decision-makers’ category along with the Democratic nominee for US President Hillary Clinton, UN Secretary-General Ban Ki-Moon, German Chancellor Angela Merkel and US Attorney General Loretta Lynch among others.

Hide

9. Recently which country successfully test-fired an enhanced version of Babur cruise missile?

  • A. India
  • B. Nepal
  • C. Bangladesh
  • D. Pakistan

Show Answer

Answer: – D – Pakistan – Explanation – Pakistan Army has successfully test fired an enhanced version of an indigenously-designed Babur cruise missile. The missile incorporates advanced aerodynamics and avionics that can strike targets both at land and with high accuracy.

Hide

10. Recently PM Narendra Modi ranked which place among world’s 10 most powerful people according to Forbes?

  • A. 3rd
  • B. 9th
  • C. 4th
  • D. 10th

Show Answer

Answer: – B – 9th  – Explanation – The Forbes’ magazine’s annual list of World’s Most Powerful People was released on 14th December 2016. Prime Minister Narendra Modi was ranked the top 10 most powerful people in the world. He was ranked at 9th place on the list of 74 people.

Hide

11. Recently which bank adopted two villages in Tripura to implement schemes in line of digital India programme?

  • A. Union Bank of India
  • B. United Bank of India
  • C. Syndicate Bank
  • D. Bank of Baroda

Show Answer

Answer: – A – Union Bank of India  – Explanation – Kolkata based United Bank of India has adopted Patunagar and Sachindranagar Colony in the state of Tripura to implement schemes in the line of digital India program.UBI will make necessary steps to change the villages into truly cashless villages.

Hide

12. Recently which bank tied with Grofers to deliver cash at doorstep?

  • A. Bank of Baroda
  • B. Syndicate Bank
  • C. Yes Bank
  • D. Union Bank of India

Show Answer

Answer: – C – Yes Bank – Explanation – Yes Bank has tied-up with e-grocer Grofers to deliver cash at doorstep, allowing customers to get cash of up to Rs 2,000 when they order grocery online. The cash delivery service started operating from December 12, 2016, to all customers of bank across Mumbai, Gurgaon and Bengaluru. Other cities will be added to the list gradually.

Hide

13. Recently which badminton player won the BWF Most Improved Player award?

  • A. Lee Chong
  • B. Misaki Matsutomo
  • C. PV Sindhu
  • D. Ayaka Takahashi

Show Answer

Answer: – C – PV Sindhu – Explanation – Rio Olympic silver medallist PV Sindhu awarded with Badminton World Federation (BWF) Most Improved Player of the Year award at the Players’ Reception and Gala Dinner in Dubai on December 12, 2016.

Hide

14. Recently who elected as the president of Federation of Motor Sports Clubs of India (FMSCI)?

  • A. Zayn Khan
  • B. Akbar Ebrahim
  • C. J Prithiviraj
  • D. Rafiq Khan

Show Answer

Answer: – B Akbar EbrahimExplanation – Veteran Akbar Ebrahim has been elected as the president of Chennai based Federation of Motor Sports Clubs of India (FMSCI) at the FMSCI Annual General Meeting, which was held in Chennai on December 12, 2016. He will replace Zayn Khan.

Hide

15. Recently who wrote the book ‘Many Everests: An Inspiring Journey of Transforming Dream into Reality’?

  • A. Vikram Seth
  • B. Abul Fazal
  • C. Ravindra Kumar
  • D. S. Kohli

Show Answer

Answer: – C – Ravindra Kumar – Explanation – Ravindra Kumar, the first IAS officer as well as the first Seafarer of India, to climb the Mount Everest has written a motivational book for students, which was released by the Cabinet Secretary P K Sinha on December 12, 2016 in New Delhi.

Hide

Video Current Affairs Quiz: December 15 2016 

 

Do not forget to check the following topics

0 Users (0 votes)
Helpful
What people say... Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)
Sort by:

Be the first to leave a review.

Verified
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Any help? Leave your Question (We will reply you with in 3 Days)